Siirry sisältöön
Uutiset

Omakotitalojen ja pihallisten perheasuntojen kauppa vetää Tapanilan alueella


Oikein hinnoitellut omakotitalot sekä perhekokoiset pihalliset rivitalo- ja pientaloasunnot käyvät yhä hyvin kaupaksi Tapanilan alueella Pohjois-Helsingissä. Sp-Koti Tapanilan yrittäjän Teemu Sainomaan mukaan tarjontaa on liian vähän kysyntään nähden. Myös asuntojen hintataso on noussut Tapanilassa maltillisesti viime vuosien aikana, eikä laskua ole näköpiirissä.

mies ojentaa pariskunnalle heidän ostamansa asunnon avaimet

– Tapanilan alue on erittäin haluttua pientaloaluetta Pohjois-Helsingissä. Siellä on myös poikkeuksellisen aktiivista asukastoimintaa. Paikalliset ottavat voimakkaasti kantaa kaavoitukseen ja pitävät tiukasti huolta alueen vehreydestä ja pientalomaisuudesta, kertoo Sp-Koti Helsinki Tapanilan yrittäjä Teemu Sainomaa.

– Tapanilan alueella voidaan puhua kahdesta eri asuntomarkkinasta. PIentalomarkkina vetää erittäin hyvin, ja myytävistä omakotitaloista ja isoista pihallisista perheasunnoista on jatkuva pula. Kerrostaloasuntojen myynti sen sijaan takkuaa, ne liikkuvat nyt heikosti. Ero näiden kahden markkinan välillä on kasvanut entisestään syksyn mittaan. Haasteellisimpia myytäviä ovat vuokratonteilla sijaitsevat kerrostaloasunnot.

Sainomaan mukaan uutta kotia etsivät tuntuvat karsastavan erityisesti vuokratontillisia kerrostaloja, koska muistavat mediakirjoittelusta Helsingin kaupungin tonttivuokrien kovat korotukset. Sitä taas ei muisteta, että kyseessä oli erittäin alhaisten vuokrien korottamisesta nykyhetken normaalille tasolle.

– Tapanilassa tuskin on odotettavissa yhtä kovia vuokrankorotuksia tontteihin, sillä alueen taloyhtiöt eivät ole vielä vielä kovinkaan vanhoja. Monissa yhtiöissä tonttivuokrien tarkistuksia on odotettavissa vasta 20–30 vuoden kuluttua.

– Ostajia huolettavat myös asumiskustannusten nousu ja taloyhtiöiden tulevat remontit. Useissa yhtiöissä on jo nyt jouduttu nostamaan vastikkeita ja jopa hakemaan lainaa hoitokulujen maksamiseen, kun erityisesti sähkön ja kaukolämmön hinnat ovat nousseet niin paljon, sanoo Sainomaa. –Tapanilassa monilla yhtiöillä on isot tontit ja niissä vielä reippaasti rakennusoikeutta jäljellä. Vuokratontilliset yhtiöt eivät kuitenkaan voi pienentää remonttikustannuksia myymällä osan isoista tonteistaan alueesta kiinnostuneille rakennuttajille. Tapanilassa on heitäkin koko ajan liikkeellä ostohousut jalassa.

Viimeistään nyt kannattaa lainasta neuvotella pankin kanssa, jos taloudessa tekee tiukkaa

– Monet suomalaiset joutuvat nyt selviytymään omassa taloudessaan uudenlaisista ongelmista, jotka johtuvat energiahintojen ja inflaation kovasta noususta sekä Ukrainan sodan synkentämästä yleisestä taloustilanteesta, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Jälkiviisaus ei auta nytkään esimerkiksi sen suhteen, että vielä alkuvuodesta asuntolainan olisi saanut sidottua kiinteään korkoon erittäin edullisesti verrattuna tämänhetkiseen korkotasoon.

– Jos oman asumisen käyttökuluihin joutuu ottamaan lainaa, pitäisi hälytyskellojen viimeistään soida, asuipa sitten omistus- tai vuokra-asunnossa. Oman talouden hallinnan kannalta se on selkeä vaaranmerkki, johon on syytä reagoida. Asuntolainan rakenteesta ja ehdoista, takaisinmaksuajoista ja lyhennysvapaista voi aina neuvotella pankin kanssa.

– Jos et ole suojannut asuntolainaasi tai tehnyt sähkölämmitteiseen kotiisi energiaremonttia, kannattaa nyt harkita lyhennysvapaiden hyödyntämistä energiaremontin rahoittamiseen. Vielä ehtii myös suojata vähintäänkin osan lainasta kohtuuhintaisella kiinteällä korolla tai korkoputkella. Pankin kanssa voi myös neuvotella laina-ajan pidentämisestä. Sillä saa pienennettyä velanlyhennyksen kuukausierää, vinkkaa Jäntti.

– Jos asuminen vie liian ison osan käytettävissä olevista tuloista, on nykyinen asunto syytä vaihtaa pienempään ja edullisempaan. Nyt on hyvä hetki myydä asunto. Hinnatkin ovat yhä hyvällä tasolla.

Tapanilassa omakotitalojen hintapyynnöissä kipurajana on 600 000 euroa

– Suurin osa Tapanilan alueelta uutta kotia hakevista etsii pientaloasuntoja ja omakotitaloja. Halutuin ja haetuin asuntotyyppi on tällä hetkellä yksitasoinen neljän huoneen rivitaloasunto, jossa on tehty putkiremontti ja johon kuuluu oma piha ja autotalli tai -katos. Niitä ja omakotitaloja on tarjolla valitettavan vähän kysyntään nähden, kertoo Sainomaa. – Tälläkin hetkellä 00730-postinumeroalueella, joka on siis kooltaan varsin iso, on myynnissä vain yhdeksän omakotitaloa ja 14 isoa, vähintään neljän huoneen, rivitaloasuntoa. Tarjonnan määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta vuoden aikana.

– Tapanila vetää puoleensa erityisesti lapsiperheitä, jotka arvostavat alueen ainutlaatuista yhteisöllistä tunnelmaa, rauhallista pientalomaisuutta ja vehreyttä. Mansardikattoinen puutalo on monen tonttiakin etsivän perheen unelma, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Myös asuntojen hinnat ovat koko ajan pikku hiljaa nousseet Tapanilan alueella. Syyskuussa kaikkien myynnissä olevien asuntojen hintapyyntöjen keskineliöhinta oli 4065 euroa, kun vuosi sitten syyskuussa keskineliöhinta oli 3559 €.

– Oikea hinnoittelu on kaiken a ja o. Omakotitalon tai rivitaloasunnon liian korkea hintapyyntö on suurin hidaste asuntokaupoille Tapanilassa, korostaa Sainomaa.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Teemu Sainomaa
Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä LKV, Sp-Koti Helsinki Tapanila
0400 600 838, teemu.sainomaa@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi