Siirry sisältöön
Uutiset

Oman asunnon tai kiinteistön arvon säilymisestä tulee huolehtia kriisiaikoinakin


Omistusasujan ja asuntosijoittajan on vaikeassa taloustilanteessakin tärkeää huolehtia omistamansa asunto-osakkeen tai kiinteistön kunnosta. Pakollisten korjausten jatkuva siirtäminen, korjausvelan kasvattaminen tai asumisessa vääristä asioista säästäminen voivat tuhota asunnon arvon. Nyt kannattaa vähintäänkin aloittaa tulevien remonttien valmistelu ja niihin varautuminen säästämällä.

– Nopeassa ajassa rajusti nousseet energiakustannukset ja korot ovat jo ajaneet pk-seudulla monet taloyhtiöt ja kotitaloudet maksuvaikeuksiin ja pohtimaan, miten selvitä jo nousseista ja yhä nousevista kustannuksista. Nousevien hintojen myötä oman talouden kuva on muuttunut monilla hyvin toimeentulevillakin, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Helsingissä ja koko pk-seudulla on viime vuosien aikana ostettu paljon kalliita asuntoja sillä oletuksella, että nollakorkojen aika jatkuu. Ihmiset ovat ikään katsomatta ottaneet isoja asuntolainoja. Nyt kun korkokäyrä näyttää pystysuoralta ylöspäin, eikä loppua korkojen nousulle ole vielä näköpiirissäkään, moni on varmasti jo joutunut pohtimaan asunnon vaihtamista pienempään ja edullisempaan, jatkaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Jos omassa taloudessa tekee tiukkaa selviytyä asumisen ja arjen kuluista ja niihin joutuu ottamaan lainaa, pitäisi hälytyskellojen viimeistään soida, asuipa sitten omistus- tai vuokra-asunnossa. Silloin viimeistään tulisi ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja käydä ammattilaisen kanssa huolellisesti läpi kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot oman talouden tasapainottamiseen ja esimerkiksi nousseista lainahoitokuluista selviytymiseen, sanoo Jäntti. – Kiinteiden korkojen ja korkoputken suosio on ainakin meillä Nooassa lähtenyt selkeästi uuteen nousuun. Niitä kysytään taas paljon.

– Pankin kanssa voi aina neuvotella lainan rakenteesta ja ehdoista, takaisinmaksuajoista ja lyhennysvapaista. Esimerkiksi lyhennysvapaita kannattaa hyödyntää remonttikustannusten säästämiseen, puskurirahaston keräämiseen tai energiaremontin rahoittamiseen. Mitä pidemmälle remontteja siirtää, sen kalliimmiksi ne tulevat. Liian usein korjaamiseen päätetään ryhtyä valitettavasti vasta siinä vaiheessa, kun on jo myöhäistä esimerkiksi rahoituksen saamiseksi.

– Asunnon tai kiinteistön kunnon ylläpidon laiminlyönti on ehdottomasti väärästä kohtaa säästämistä. Asunto on suurimmalle osalle suomalaisista suurin omaisuuserä. Siksi sen kunnosta ja vakuusarvosta tulee huolehtia aina, kaikissa tilanteissa, painottaa myös Rantanen. – Sillä, että laskee kotitalon sisälämmön selvästi alle kymmeneen asteeseen, tekee todennäköisesti vain merkittävää lisähallaa omalle taloudelleen. Kosteus voi tuhota talon rakenteet ja sen arvon hyvinkin nopeasti.

Sijoitusasuntomarkkinoilla on nyt hiirenhiljaista

– Pk-seudun asuntomarkkinoilla meno on rauhoittunut selvästi. Asuntokauppoja tehdään kuitenkin edelleen koko ajan, eikä kauppa ole missään tapauksessa pysähtynyt. Perhekokoiset asunnot ja energiatehokkaat omakotitalot kiinnostavat ja käyvät yhä kaupaksi, kertoo Rantanen. – Omakotitalo vetää monia puoleensa nyt myös siksi, että yksittäisenä osakkaana asumisen kustannuksiin vaikuttaminen on taloyhtiöissä huomattavasti vaikeampaa kuin jos asuu omakotitalossa. Jokaisen kodinvaihtoa tai -hankintaa harkitsevan tulisikin nyt miettiä omalta kannaltaan sitä, mihin haluaa asumisessa ja sen kuluissa itse voida vaikuttaa. Tällä on iso merkitys asumismuodon sekä asunnon koon ja kunnon valinnassa.

– Pk-seudun asuntomarkkinatilanne tarjoaa myös hyviä mahdollisuuksia yksiötä tai kaksiota etsiville ensiasunnon ostajille. Tarjontatilanne on huomattavasti parempi kuin vaikkapa viime vuonna, eikä asunnoista tarvitse kilpailla sijoittajien kanssa. On vain hyvä asia, ettei ostopäätöstä tarvitse tehdä kiireessä paikan päällä näytöllä ja tutustumatta ensin huolellisesti asunnon ja yhtiön papereihin.

Rantasen mukaan on mahdollista, että sijoittajien omistamia pieniä asuntoja tulee tulevina kuukausina vielä enemmänkin myyntiin.

– Erityisen haasteellisessa tilanteessa ovat velkavivuttamalla asuntoja hankkineet sijoittajat. Monissa uusissa taloyhtiöissä lyhennysvapaat ovat juuri päättyneet tai päättymässä, ja kuukausittaisiin rahoitusvastikeriin on tulossa huikeita korotuksia. Myös hoitovastikkeita on jo jouduttu nostamaan monissa yhtiöissä jopa kymmeniä prosentteja. Moni sijoittaja voikin olla pian tilanteessa, ettei saa sijoitusasunnostaan lainkaan tuottoa, vaan sen sijaan joutuu maksamaan siitä, että omistaa asunnon.

– Sijoitusneuvojen antaminen on nyt poikkeuksellisen haasteellista. Asuntosäästäminen on aina, tässäkin markkinatilanteessa, turvallista ja järkevää, jos oma talous antaa myöten, sanoo Jäntti.

ASP-säästämisen aloittamisen yläikäraja nousee 44 vuoteen

– ASP-lainan ehdot muuttuvat ensi vuoden alussa. Jatkossa ASP-tilin voi avata 15–44-vuotias ja ASP-lainaa saada yli 40-vuotiaskin ensiasunnon ostaja, jolla on ASP-tilillään säästössä vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Myös kahden ASP-lainan käyttäminen yhteisen asunnon hankintaan helpottuu lainan enimmäismäärän nousun myötä, kertoo Jäntti.

– Säästämisen sekä omasta taloudesta ja maksukyvystä huolehtimisen merkitystä ei voi nyt liikaa korostaa. Asumiseen liittyvät ratkaisut tulee tehdä oman taloudellisen tilanteen, tulojen ja maksukyvyn mukaan, ennakoimalla tulevat kulut ja varautumalla niihin. Jokaisella olisi hyvä olla vähintään kahden kuukauden palkka tilillä pahan päivän ja yllättävien menojen varalta.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi