Asumisen ihanteissa muutoksia vuonna 2022
Suomalaisten käsitykset ihannekodista ovat hieman muuttuneet viimeisen kahden vuoden aikana. Asumisen ihanteisiin ovat vaikuttaneet niin koronapandemia kuin Ukrainan sota eli maailman tilanne heijastelee vahvasti suomalaisten asumiseen.
Asumisella tarkoitetaan niin koteja ja kodintapaista asumista kuin vapaa-ajan asuntoja tai pidempiaikaisia oleskelupaikkoja. Koti on pääasiallinen asumisen paikka, mutta koti on fyysisen tilan lisäksi myös emotionaalinen tai henkinen tila. Suomen Asuntomessujen teettämä tutkimus kertoo asumisen muutoksista viimeisen kahden vuoden aikana. Lue, mitä ovat kolme merkittävintä muutosta.
Viihtyminen kotona ja tilavammat kodit
Ihanneasumisessa korostuu kotona viihtyminen ja tilavammat kodit. 53 % kyselyyn vastanneista haluaa asua omakotitalossa ja isommat kodit kiinnostavat. Kerrostaloasumisen suosio on laskenut entisestään, kun taas rivitalon ihanne on tasaantunut. Ihanneasumiselta halutaan tilaa viihtymiselle ja rauhalliselle työskentelylle samaan aikaan, kun tiheästi asuttujen alueiden palvelut ovat olleet kiinni. Kotona tulee pystyä viihtymään pitkiäkin aikoja ja etätyöskentelyn on oltava mahdollista. Kotona viihtymistä arvostetaan entistä enemmän ja oman rauhan tunne on korostunut. Kodin on tärkeää olla paikka, jossa voi monipuolisesti tehdä asioita sen sijaan, että niitä tekisi aina jossakin muualla.
Kiinnostus kaupunkimaiseen asuinympäristöön on laskenut hieman ollen aiemmin 69 % ja nyt 62 %. Kiinnostus suurkapunkimaiseen asuinympäristöönkin on laskenut yhdeksän prosenttia 29 %:sta 20 %:een. Pitkittynyt poikkeustila ja vahvistunut epävarmuuden kokemus ovat vaikuttaneet asumisen ihanteisiin kodin funktionaalisten ominaisuuksien korostumisella ja esteettisten arvojen merkityksen laskuna. Haja-asutusalueiden suosio on hivenen kasvussa ja pienempien kaupunkien suosio on palannut kahden vuoden takaiselle tasolle.
Siisteyteen ja kodin puhtauteen panostetaan, sillä kodin puhtauden ihanne on voimistunut jonkin verran. Vastaajista 53 % sanoo, että asunnon on oltava aina mahdollisimman pölytön ja puhdas.
Lähiluonto ja lähiyhteisö
Etätyöskentelyn takia luonnon läheisyys on korostunut, sillä etätyön vastapainoksi halutaan päästä luontoon rentoutumaan. Tämän takia luonto ja hyvät ulkoilumahdollisuudet ovat tärkeitä. Poikkeustilanteiden takia halutaan mahdollisuutta ulkoilla ja liikkua rauhassa, vaikka rajoituksia tulisi pandemian tai jonkun muun kriisin takia.
Tutkimuksessa selviää, että myös lähiyhteisön merkitys on korostunut. Nyt arvostetaan entistä enemmän omaa asuinaluetta, omaa pihaa ja rauhaa. Halu asua lähempänä perhettä ja arvostus lähiyhteisöä kohtaan on korostunut. Kodin halutaan olevan todellinen turvasatama.
Muuttoaikomus on laskenut hieman viimeisen kahden vuoden aikana. Aiemmin 50 % kyselyyn vastanneista ei suunnitellut muuttoa, mutta nyt luku on noussut 56 %:iin. Tyytyväisyys omaan asuinsijaintiin on pysynyt lähes ennallaan ja täysin tyytyväisiä on itseasiassa aiempaa enemmän.
Vapaa-ajan asuntojen suosiossa on tapahtunut muutos, sillä vapaa-ajan asuntojen suosio on hieman laskenut. Kyselyyn vastanneista 38 % ei omista mökkiä eikä haaveile siitä, 30 % haaveilee mökistä ja 29 % vastaajista on mökki.
Omavaraisuutta ja energiatehokkuutta
Asumisen ihanteisiin on vaikuttanut niin koronapandemia kuin Ukrainan sota. Esimerkiksi omavaraisuuden ihanne on korostunut. Ihanneasunnon tulisi olla omavarainen ja tilaa tulisi olla riittävästi kaikille perheenjäsenille. Ukrainan sota taas on vaikuttanut kodin turvallisuuden ja omavaraisuuden vahvistamiseen esimerkiksi kotivaran muodossa. Kotivara on yhä useammilla kotona kriisien varalle.
Energia-asiat ovat erittäin monella mielessä huolenaiheena. Ihannekodin energiaomavaraisuuden tärkeys on kasvanut merkittävästi aiemmasta 55 % ollen nyt 67 %. Ihannekodin energiatehokkuuden vaatimuksen suosio on kasvanut kahdessa vuodessa seitsemän prosenttia: 75 %:sta 82 %:iin. Sähköautoilun mahdollistavaa asumista pidetään nyt aikaisempaa tärkeämpänä: vastaajista jo 51 % nostaa sen tärkeäksi.
Vaikka maailmantilanne on vaikuttanut asumisen ihanteisiin, toisaalta samaan aikaan myös 57 % vastaajista kokee, että ajankohtaiset tilanteet eivät ole muuttaneet heidän asumisen ihanteitaan lainkaan. Vastaajista 11 % kokee, että koronapandemia taas on vaikuttanut ihanteisiin paljon. Lähes kaikkien vastaajien mielestä epävarmuus maailman tilanteesta näyttää huolestuttavalta.
Lähde: Suomen Asuntomessut ovat tutkineet suomalaisten asumisen ihanteita vuosina 2020 ja 2022. Tavoitteena on tuottaa tarkka kuvaus siitä, mihin asumisen tulisi kehittyä. Asumisen ihanteet 2022, Noren 2022 N=1211, Norstat paneeli, Suomen väestöä edustava otos Kysely toteutettiin huhtikuussa 2022. Tulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kysely perustana toimii 2020 alkuvuodesta tehty syvällinen etnograafinen selvitys suomalaisista asumisen ihanteista.