Siirry sisältöön
Uutiset

Helsingissä on nyt myynnissä asuntoja enemmän kuin vuosiin – Tarjonnan määrä on kasvanut Helsingissä hurjasti


Etuovi.comin Asuntomarkkinoiden tietopalvelun mukaan Helsingissä oli lokakuussa asuntoja myynnissä 56 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Vanhojen asuntojen tarjonta on kasvanut vuodentakaisesta 67 prosenttia, ja uudiskohteitakin on myynnissä 25,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Helsingin kehitys poikkeaa Espoosta ja Vantaasta, joissa myytävien asuntojen tarjonta on kasvanut huomattavasti maltillisemmin ja uudisasuntoja on myynnissä selvästi vuodentakaista vähemmän.

Helsingin kaupungin ilmanäkymä

– Tarjonnan muutos on ollut suurinta Helsingissä, jossa kokonaistarjonta kasvoi lokakuussa 56 prosenttia vuodentakaisesta. Vanhojen asuntojen tarjontamäärä on kasvanut 67 prosenttia ja uusien asuntojen 25,9 prosenttia. Kun otetaan huomioon 46,1 prosentin pudotus kauppamäärissä lokakuussa, näyttää, etteivät kysyntä ja tarjonta nyt kohtaa Helsingin asuntomarkkinoilla, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Espoossa ja Vantaalla tarjontamäärät ovat kasvaneet vähemmän. Espoossa oli lokakuussa asuntoja myytävänä 15 prosenttia ja Vantaalla 7,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Ja toisin kuin Helsingissä, Espoossa uusien asuntojen tarjonta laski lokakuussa 4 prosenttia ja Vantaalla 25,5 prosenttia.

Pk-seudun asuntomarkkinoilla eletään nyt shokkivaihetta

– Ihmiset eivät oikein uskalla tällä hetkellä tehdä asunnonhankintaan liittyviä päätöksiä. Poikkeuksellisen epävarma taloustilanne sekä korkojen ja hintojen voimakas nousu ovat säikäyttäneet monet. Puolen vuoden kuluttua tilanne on jo merkittävästi tasoittunut ja rauhoittunut, uskoo Rantanen. – Tulevien kuukausien aikana korkotaso tulee asettumaan tasolle, josta se ei enää pompi ylöspäin. Korkotilanteen vakauduttua ihmiset sopeutuvat siihen ja aktivoituvat jälleen asuntomarkkinoillakin.

– On tärkeää muistuttaa ihmisiä siitä, että asuntomarkkinat toimivat aina sykleissä. Pk-seudullakin koronan aikana ylikuumentunut markkina on nyt palautumassa normaaliin, niin asuntojen myyntiaikojen kuin hintojenkin suhteen. Siksi nyt ei kannata murehtia sitä, jos on ostanut viime keväänä asunnon huippuhintaan tai ei ole laittanut asuntoa silloin myyntiin. Vaikka nyt mennäänkin markkinassa selvästi alaspäin, sieltä kyllä noustaan taas hetken kuluttua, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Ja siksi, mitä paremmassa kunnossa asuntosi, taloyhtiösi tai kiinteistösi on, sitä helpompaa myynti on patoutuneen kysynnän alkaessa purkautua ja ihmisten aktivoituessa asunnonvaihdon ja-oston suhteen. Eli jos tässä tilanteesssa voi jotain itse tehdä, niin pitää huolta asunnostaan, tehdä tarvittavia remontteja, hoitaa kertynyttä korjausvelkaa pois päiväjärjestyksestä ja edistää asioita aktiivisesti omassa taloyhtiössä, painottaa Grönlund.

– On hyvä muistaa, että vaikka nyt taloudessa ja asuntomarkkinoilla riittää turbulenssia ja asuntojen hinnat laskevat, oman asunnon arvo realisoituu vasta myyntihetkellä. Ja jos on vaihtamassa kotia samalla alueella, ei hintojen muutoksella ole suurtakaan merkitystä. Saatat nyt saada nykyisestä kodistasi vähemmän kuin viime keväänä, mutta toisaalta maksat uudestakin vähemmän, toteaa Grönlund.

Sijoittajat ja flippaajat ovat hävinneet pk-seudun asuntomarkkinoilta

– Asuntojen myynnissä otetaan tänä vuonna isoa takapakkia. Lokakuun jälkeen markkinoilla ollaan viime vuoden kauppamääristä kumulatiivisesti jäljessä 17,7 prosenttia. Nyt näyttää, että Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkosen kanssa aiemmin tänä vuonna antamamme ennuste 20 prosentin laskusta kauppamäärissä osuu aika oikeaan, toteaa Rantanen.

– Laskuluvut kauppamäärissä ovat harvinaisen kovia. Espoossa kauppamäärät laskivat lokakuussa eniten koko maassa, peräti 48,1 prosenttia. Helsingissäkin kauppoja tehtiin 46,1 prosenttia ja Vantaalla 38,6 prosenttia vähemmän.

– Kaikkein rajuimmin pk-seudullakin on laskenut uusien asuntojen kauppa. Espoossa tehtiin lokakuussa uudisasuntokauppoja 81 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, Helsingissä 73,2 prosenttia ja Vantaalla 83, 6 prosenttia. En muista nähneeni näin kovaa jarrutusliikettä uudistuotantokaupassa koskaan koko urani aikana, sanoo Rantanen.

– Vaikkei vielä lokakuussa myytävien asuntojen neliöhintapyynnöissä ole nähtävissä eroa, niin on selvää, että asuntojen hinnat tulevat laskemaan myös Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. En kuitenkaan usko hintojen romahdukseen. Asuntojen hinnat ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta, nyt hintatasossa ollaan palauduttu vuoden 2020 tasolle.

– Korkojen nousu ei voi olla vaikuttamatta asuntojen hintoihin. Kun lainarahan hinta on kalliimpaa, asunnot maksavat vähemmän. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä, muistuttaa Grönlund.

Haetuimmat asuntotyypit ja asuinalueet Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla

– Etuovi.comin Asuntomarkkinoiden tietopalvelun mukaan asuntojen kysyntä on laskenut tasaisesti kaikissa asuntotyypeissä koko pk-seudulla. Myös hakuvahtien ja yhteydenottopyyntöjen määrät ovat laskeneet selvästi viime kesästä. Jäljelle jäänyt kysyntä kohdistuu eniten kolmen ja neljän huoneen perheasuntoihin. Yksiöitä ja kaksioita kysytään nyt vähemmän, kertoo Rantanen.

– Helsingissä vahdituin asuntotyyppi on kerrostalokolmio, ja haetuimmat kaupunginosat Lauttasaari, Töölö ja Kallio. Espoossa vastaavasti haetuin asuntotyyppi on neljän huoneen rivitaloasunto, ja haetuimmat kaupunginosat Tapiola, Westend ja Haukilahti. Myös Vantaalla neljän huoneen rivitaloasunto on haetuin asuntotyyppi, ja suosituimmat kaupunginosat ovat Tikkurila, Myyrmäki ja Kivistö.

Lähteet: KVKL:n Hintaseurantapalvelu ja Etuovi.comin Asuntomarkkinoiden tietopalvelu

Ota meihin yhteyttä, jos haluat lisätietoja tai keskustella pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi