Siirry sisältöön
Uutiset

Pk-seudulla on nyt ensiasuntojen ja pienten asuntojen ostajien markkinat


Pk-seudulla on tällä hetkellä myynnissä yksiöitä ja kaksioita enemmän kuin vuosiin. Myynnissä olevien pienten asuntojen määrän kasvu ja aiempaa paremmat mahdollisuudet neuvotella kaupoista tarjoavat nyt ensiasunnon ostajille ja sinkkutalouksille erinomaisia mahdollisuuksia oman kodin hankintaan.

– Pk-seudun asuntomarkkinoiden tilanteesta välittyy mediassa turhan synkkä kuva. Vaikka pk-seudullakin markkinoilla on tapahtunut radikaali muutos huonompaan lyhyessä ajassa, asuntokauppa ei missään tapauksessa ole hyytynyt kokonaan. Edelleenkin kauppa käy hyvin halutuimmilla arvoalueilla, sanoo Sp-Koti Yrittäjä Carl Michael Hatanmaa.

– Asuntomarkkinoilla eletään nyt shokkivaihetta, jossa ihmiset eivät uskalla tehdä asunnonhankintaan liittyviä päätöksiä synkkien talousnäkymien sekä inflaation, korkojen ja hintojen nopean nousun takia. En kuitenkaan usko tämän shokkivaiheen kestävän kuin korkeintaan ensi kevääseen. Eiköhän jo alkuvuodesta markkinatilanne ala normalisoitua ja ihmiset jälleen aktivoitua asunnon ostoon ja vaihtoon liittyen. Asunnon vaihtaminen on tarveperusteista, ja asumiseen liittyviä tarpeita ihmisillä on aina, olipa talouden tilanne mikä tahansa, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Asunnonvaihtoon tai asumiseen liittyvien ratkaisujen tekemiseen ei ole olemassa hyvää tai huonoa aikaa. Jos nykyisen asunnon myy ennen kuin ostaa uuden, ei kahden asunnon loukkuun jäämisen riskiä ole. Asuntojen välinen hintaero ja välirahan suuruus ovat samat kaikissa markkinatilanteissa, korostaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund. – Jos nyt saat nykyisestä asunnostasi vähemmän kuin viime keväänä, maksat haluamastasi isommasta asunnosta myös vähemmän kuin keväällä.

– On myös turhaa pelätä asuntojen hintojen romahtavan pk-seudulla. Hinnat tulevat toki täälläkin laskemaan hetkellisesti muutamia prosentteja, mutta pitkällä tähtäimellä asunto pk-seudulta on edelleen hyvä ja turvallinen sijoitus, toteavat Rantanen ja Grönlund.

Korkojen nousu pakottaa monet myymään asuntoja – ja se luo hyviä mahdollisuuksia ostajille

– Helsingissä on nyt myynnissä asuntoja enemmän kuin vuosiin. Tarjonnan määrä erityisesti pienissä asunnoissa on kasvanut hurjasti samaan aikaan, kun kauppamäärät ovat pudonneet roimasti. Monet joutuvat nyt korkojen ja lainamenojen nousun myötä valitettavasti myymään asuntojaan pois mahdollisimman nopeasti ja jopa reilusti tingittyyn hintaan, kertoo Hatanmaa. – Olemme siirtyneet myyjän markkinoista ostajan markkinoihin, mutta kannattaa muistaa, ettei tämäkään aika kestä ikuisesti.

– Nyt kun asuntojen hinnat ovat laskussa, kalliimmat asuinalueet ovat alkaneet kiinnostaa entistä useampia. Niissäkin voi nyt olla mahdollisuus päästä kiinni omia tämänhetkisiä tarpeita vastaavaan asuntoon samalla rahalla, jolla aiemmin olisi saanut asunnon vähemmän suositulta alueelta.
– Kun vielä hetki sitten kaikki myyntiin tulleet asunnot kävivät pk-seudulla nopeasti kaupaksi sijainnista riippumatta, nyt näiden vähemmän suosittujen asuinalueiden kiinnostavuus on selvästi vähentynyt. Niissä kauppa tulee tyrehtymään vielä entisestään ja asuntojen hinnat laskemaan enemmän, sanoo Hatanmaa.

Hiljentynyt markkina ei ole huono hetki asuntosijoituksillekaan

– Viime aikoina on paljon kirjoitettu siitäkin, että asuntosijoittaminen on nyt riskaabelia ja sijoittajat ovat vaikeuksissa nousevien vastikekulujen ja laskevien vuokrien kanssa.Tosiasiallisesti nyt ei ole huono hetki hankkia sijoitusasuntoa, jos sellaista on suunnitellut. Kun markkinat käyvät hitaalla ja asuntoja on paljon tarjolla, sijoittajalla on huomattavasti enemmän mahdollisuuksia sijoitusasunnon alueen valinnassa. Tätä mahdollisuutta ei ole silloin, kun sijoittajat kilpailevat pk-seudulla myyntiin tulevista yksiöistä ja kaksioista, toteaa Rantanen. – Sijoittajalle, jolla on vain yksi tai kaksi sijoitusasuntoa, niiden sijainnilla on iso merkitys. Hän ei välttämättä halua hankkia asuntoa 00100-alueelta Helsingin keskustasta, vaan mieluumminkin alueelta, jossa itse asuu. Tällöin asuntojen hallinnointi on helpompaa.

– Asuntojen tarjonta lisääntyy entisestään tulevina kuukausina. Erikokoisia ja -tasoisia asuntoja tulee myyntiin laajalta alueelta pk-seudullakin ja asuntojen hintataso tulee laskemaan. Kuitenkin monilla uusilla asuinalueilla, kuten esimerkiksi Kalasatamassa, Jätkäsaaressa ja Pasilassa, tarjontaa on vielä suhteellisen vähän, eivätkä hinnatkaan näytä vielä dropanneen, kertoo Grönlund.

– Yleensä uusilla alueilla vanhojen asuntojen hinnat pitävät huonompinakin aikoina kutinsa ainakin siihen saakka, kunnes kaikki uudet asunnot on saatu myytyä. Uudiskohteet nostavat aina asuinalueensa ja sen lähialueiden vanhojen asuntojen hintatasoa. Vanhojen asuntojen neliöhinnat nousevat yleensä aina jo siinä vaiheessa, kun uusien asuntojen rakentamisesta alueella on päätetty, sanoo Hatanmaa.

– Jos on tarvetta vaihtaa asuntoa tai mahdollisuus hankkia ensiasunto, nyt on huomattavasti helpompaa löytää omia asumisen toiveita ja tarpeita vastaava koti kuin vuosi sitten. Pk-seudulla asuntojen kysyntä on patoutunut jo pidempään, koska tarjontaa ei ole ollut riittävästi moneen vuoteen. Kun patoutunut kysyntä lähtee paineella purkautumaan, myynnissä olevat asunnot viedään taas käsistä. Jos oma talous ja maksukyky ovat vakaalla pohjalla, en näe syytä siirtää asunnonhankintaa tuonnemmaksi, sanoo Grönlund.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Carl Michael Hatanmaa
Yrittäjä, LKV, LVV
Sp-Koti Espoo, Tapiola
050 445 0990, carlmichael.hatanmaa@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi