Metsä on mahdollisuus taimitekoon
Sp-Koti Metsä auttoi 4H-liittoa löytämään sopivan kiinteistön metsitystä varten Taimiteko-toimintaan. Taimiteko on 4H-liiton konkreettinen toimenpide hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi. Tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä.
Taimiteossa kompensoidaan niin yritystoiminnasta kuin yksityishenkilöiden arjesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä hiilinieluja Suomeen. Taimia istuttavat suomalaiset nuoret, joita 4H-yhdistykset(Siirryt toiseen palveluun) työllistävät ympäri Suomen.
“Sp-Koti on sitoutunut lahjoittamaan puuntaimia asuntokaupoista Taimitekoon, ja metsäkiinteistön myötä saimme olla auttamassa 4H-liittoa löytämään uutta pinta-alaa taimien istutukseen”, kertoo Veli-Pekka Mattila Sp-Koti Metsästä.
“Myyntiin tulee harvoin kiinteistö, joka sopii metsitykseen ja jossa on riittävästi viljelytilaa. Kun sopiva hinta ja metsitysala kohtaavat, niin siihen tartumme. Meillä on Taimitekoja varten tarve 100 hehtaarille viljelyalaa vuositasolla”, kertoo Tomi Alakoski, 4H-liiton toimitusjohtaja.
Metsitys työllistää nuoria
Sp-Koti Metsän metsäasiantuntija Veli-Pekka Mattila yhdisti myyjän ja ostajan, ja 40 hehtaarin vanha turvepelto Pudasjärvellä saatiin parempaan käyttöön.
“Sain kollegaltani Jussi Salomäeltä vinkin, että 4H-liitto voisi olla kiinnostunut metsäkiinteistöstä, jonka voisi metsittää Taimitekoja varten”, kertoo Mattila.
“Muutaman puhelinsoiton jälkeen 4H-liitto kävi tarkastamassa alueen ja sen soveltuvuuden taimien viljelyyn. Tarjous tuli nopeasti ja myyjä Erkki Hakala tinki hieman hinnasta kuultuaan kiinteistön jatkokäytöstä”, kertoo Mattila.
4H-liiton tavoitteena on metsittää sellaisia maa-alueita, joihin metsitys sopii. Paikalliset 4H-yhdistykset puolestaan työllistävät nuoria. Alueelle voidaan istuttaa yli 40 000 puuntaimea, ja se työllistää kesän 2023 ja 2024 aikana toistakymmentä nuorta.
“Huoli ilmastonmuutoksesta koskettaa etenkin nuoria. Jos mitään ei tehdä, nuoret kärsivät tulevaisuudessa eniten muutoksista. Taimiteko yhdistää nuorten työllistämisen ja ilmastonmuutoksen hidastamisen. On hienoa, että niin monet yritykset ja yksityishenkilöt ovat lähteneet mukaan tekemään Taimitekoja”, kuvailee Alakoski.
Metsäkiinteistölle on kova kysyntä
Tyypilliset asiakkaat ovat vanhempia maanomistajia, joilla ei ole nuorta sukupolvea, joka haluaisi omistaa metsää. Suomalainen ei herkästi myy metsää, vaan metsän omistaminen on tunnepitoinen asia. Ostajina ovat yhä useammin myös erilaiset metsärahastot, kertoo Mattila.