Asuntokauppojen määrä on laskenut pk-seudulla lähes 50 prosenttia vuodentakaisesta – marraskuun kauppamäärät ovat historiallisen alhaiset
KVKL:n Hintaseurantapalvelun tuoreiden tilastojen mukaan välittäjien tekemien asuntokauppojen määrä laski marraskuussa Espoossa 51,6 prosenttia, Helsingissä 45,6 prosenttia ja Vantaalla 48,4 prosenttia vuodentakaisesta. Kauppamäärien hurjaan pudotukseen ovat vaikuttaneet vanhojen asuntojen kauppaa patouttava liian vähäinen uudistuotanto, asuntojen korkea hintataso ja nousseet kustannukset.
–Se, että uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat marraskuussa näin rajusti noin puoleen viime vuoden marraskuun kauppamääriin verrattuna Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, on hyvin poikkeuksellista. Kumulatiivisesti Espoossa on tultu tammi–marraskuun aikana kauppamäärissä alas edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 32,9 prosenttia, Helsingissä 24,6 prosenttia ja Vantaalla 21,4 prosenttia, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat pudonneet Espoossa marraskuussa vuodentakaisesta 47,7 prosenttia, Helsingissä 46,6 prosenttia ja Vantaalla 46,3 prosenttia. Uudisasuntokaupassa luvut ovat vieläkin hurjemmat. Espoossa uudisasuntokauppa on laskenut tammi–marraskuun aikana 61,1 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta, Helsingissä 62,3 prosenttia ja Vantaalla 39,2 prosenttia.
– Uudistuotannon määrän vähäisyys patouttaa vanhojen asuntojen kauppaa. Asuntomarkkinoiden toimivuuden ja vanhojen asuntojen kierron kannalta on erityisen tärkeää, että uudistuotantoa on pk-seudulla riittävästi, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.
– Uskon, että kauppamäärät ovat laskeneet maamme suurista kaupungeista rajuimmin pk-seudulla siksi, että täällä asuntojen hinnat, asuntolainojen koot ja elinkustannukset hipovat taivaita ja ovat olleet jo valmiiksi lähellä ihmisten oman talouden ja maksukyvyn kipurajoja. Asuminen ja eläminen ovat pk-seudulla selvästi kalliimpaa kuin muualla Suomessa.
– Pk-seudun asuntomarkkinoilla syklit ovat yleensä voimakkaampia kuin muualla Suomessa. Ja vaikka täällä jarrutusliikkeet näkyvät nopeammin kuin muualla Suomessa, alamäestäkin noustaan yleensä aina muuta maata nopeammin, muistuttaa Rantanen.
Jokaisessa markkinatilanteessa on hyviäkin puolia ja mahdollisuuksia tietyille ostajaryhmille
– Ensiasunnon ostajien näkökulmasta tilanne ei ole ollut näin hyvä vuosiin. Heille tarjontaa ja valinnanvaraa on eri alueilla huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten, ja asuntojen hinnatkin ovat jo tulleet jonkin verran alas, sanoo Rantanen.
– Ensiasunnon ostajilla on nyt paremmat mahdollisuudet saada hankittua asunto haluamaltaan alueelta sekä saada rahalla enemmän – esimerkiksi enemmän neliöitä, parempikuntoinen asunto, asunto ylemmistä kerroksista ja paremmin hoidetusta taloyhtiöstä. Vuosi sitten ostopäätös piti tehdä erittäin kilpaillussa tilanteessa usein paikan päällä asuntonäytöllä tai viimeistäänkin tunneissa. Monet myös joutuivat tarjoamaan asunnosta yli hintapyynnön varmistaakseen, että saavat asunnon itselleen. Nyt tilanne on aivan toinen ostajan kannalta.
– Rohkaisisin niitäkin ensiasunnon ostajia toimimaan, jotka miettivät ostopäätöksen siirtämistä vuoden päähän. Vuokralla asuminen maksaa helpostikin pk-seudulla 7000–10 000 euroa vuodessa, sanoo Grönlund.
– Ne, jotka tässä tilanteessa uskaltavat tehdä ratkaisuja, tekevät hyvin todennäköisesti hyviä kauppoja. Tällä hetkellä jos ostat ensiasunnon, saat asunnon kohtuuhintaan ja voit olla varma, että hintakehitys tulee olemaan positiivinen tulevaisuudessa. Pk-seutu on niin vetovoimainen alue, että täällä hinnat lähtevät aivan varmasti jossakin vaiheessa taas nousuun. Hintojen lasku on hetkellistä, sanoo Grönlund.
Vanhojen kerrostalojen hinnat ovat laskeneet 6,1 prosenttia vuoden alusta
– Nyt tullaan pk-seudullakin asuntojen hinnoissa hetkellisesti jonkin verran alas vähentyneen kauppamäärän ja kysynnän vuoksi. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että asuntojen hinnat olisivat romahtaneet tai romahtamassa. Ennemminkin kyse on korjausliikkeestä koronavuosien poikkeuksellisen kovaan asuntojen hintojen nousuun, kertoo Rantanen. – Isoja miinuksia näkyy nyt joka paikkakunnalla Suomessa.
– Menee hetki, kun ihmiset sopeuttavat omaa kulutuskäyttäytymistään vallitsevaan taloustilanteeseen. Tällä hetkellä kuluttajien luottamus Suomen talouteen on pohjamudissa. Myös luottamus omaan talouteen on matalalla tasolla. Moni myös pelkää, että Suomen taloudessa voi tapahtua jotakin sellaista, mikä vaikuttaa negatiivisesti omaankin talouteen. Siksi nyt ollaan poikkeuksellisen varovaisia isojen hankintojen ja päätösten suhteen, toteaa Grönlund.
– Muilla toimialoilla ei koeta tällä hetkellä samanlaista tuskaa kuin asuntomarkkinoilla. Monilla toimialoillamme menee ihan hyvin. Siksi tilanne ei ole niin hälyttävä. Myös kulutuskysyntä on edelleen hyvällä tasolla. Kaikki eivät ole painaneet jarrua ja lopettaneet kulutusta. Myös työllisyystilanne on edelleen hyvä Suomessa.
– Seuraavat talvikuukaudet tulevat olemaan haastavia. On ennakoitu, että vuoden 2023 ensimmäinen puolikas tulee tekemään vielä poikkeuksellisen tiukkaa suomalaisten talouksissa, mutta sen jälkeen tilanne voi jo helpottua. Kun kustannukset alkavat laskea ja yleinen tunnelma kääntyä jälleen positiiviseksi, ihmiset uskaltavat jälleen tehdä asumiseen liittyviä ratkaisuja ja muita isoja investointipäätöksiä.
– Asuntokauppa on tarvelähtöistä, ja asumiseen liittyviä tarpeita on ihmisillä aina. Pidän hyvin mahdollisena, että tulemme pk-seudun asuntomarkkinoilla näkemään jälleen samppanjapulloefektin, kun patoutuma alkaa purkautua. Mitä pidemmältä ajalta patoutumaa kertyy, sitä voimakkaampi tulee vastareaktio olemaan, kun kauppa taas alkaa käydä, pohtii Rantanen.
–Oman talouden ennakoinnin ja suunnittelun kannalta tämä aika on todella vaikeaa. Siksi kannattaa käyttää ammattilaista oman talouden suunnittelussa ja asunnonostoa tai -vaihtoa pohtiessa. Säästöpankit tarjovat tähän erinomaisia palveluja.
Lähteet: KVKL:n Hintaseurantapalvelu
Ota meihin yhteyttä, jos haluat lisätietoja tai keskustella pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:
Yhteystietokortti
Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi
Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi