Siirry sisältöön
Uutiset

Kysyntä jakautuu nyt tasaisesti eri asuntotyyppeihin ja -kokoihin pk-seudulla


Pk-seudulla eletään asuntokaupassa pitkän tauon jälkeen ostajan markkinoita. Liikkeellä ovat nyt pieniä asuntoja etsivät ensiasunnon ostajat ja ihmiset, joilla on akuutti tarve vaihtaa kotia tai myydä asunto. Koronavuosista poiketen kysyntä kohdentuu suhteellisen tasaisesti kaikkiin eri asuntotyyppeihin ja -kokoihin. Myös myytävien asuntojen määrä on kasvanut huomattavasti koronavuosista.

Ruokapöytä ruokailuhuoneessa

– Vaikka sekä koko Suomen että pk-seudun loppuvuoden asuntokauppaluvut ovat harvinaisen karua luettavaa, teemme tässäkin markkinatilanteessa kauppoja koko ajan suhteellisen tasaiseen tahtiin ja kauppamäärämme ovat pysyneet hyvällä tasolla, kertoo Sp-Koti Helsinki Merihaan yrittäjä Nikita Missiouk.

– Asuntokauppaa tehdään tarveperusteisesti. Tarve on vahva, kun ajurina on esimerkiksi perheenlisäys tai läheisen kuolema. Tämäntyyppisissä tilanteissa ei parempia aikoja voi yleensä jäädä odottamaan kovin pitkään, vaan kotia on vaihdettava tai asuntoa lähdettävä myymään, olipa markkinatilanne mikä tahansa, Missiouk jatkaa.

– Asunnonvaihtajalle ei markkinatilanteella ole suurtakaan merkitystä, mikäli vanha ja uusi asunto sijaitsevat samankaltaisella alueella. Tällöin oman nykyisen asunnon hinta muuttuu samassa suhteessa kuin ostettavan uudenkin. Esimerkiksi jos vaihtaa asuntoa Itä-Helsingissä, on käytännössä sama tekeekö vaihdon nyt vai vuoden päästä tai olisiko vaihtanut asuntoa vuosi sitten, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Ensiasunnon ostajilla on nyt harvinaisen herkullinen hetki hyville asuntokaupoille, sillä esimerkiksi Helsingin itäisen kantakaupungin alueella on tällä hetkellä myynnissä poikkeuksellisen paljon pienempiä asuntoja. Valinnanvaraa sekä aikaa huolelliseen harkintaan ja ostopäätöksen tekoon on nyt selvästi enemmän kuin vuosiin, kertoo Missiouk.

– Ja toisin kuin vielä aiemmin, myyjät ovat nyt valmiita neuvottelemaan kaupan ehdoista. Tässä muuttuneessa markkinatilanteessa, jossa asuntoja on myynnissä huomattavasti viime vuosia enemmän, myyjät joutuvat joustamaan, jos haluavat saada asuntonsa myytyä.

Huoli asuntojen hintojen romahduksesta jarruttaa asunnonostoa enemmän kuin epävarma korkotilanne

– Markkinatilanne ei suosi tai sorsi erityisesti mitään asuntotyyppiä, toisin kuin korona-aikana, jolloin pk-seudullakin kysyntä kohdistui kolmioihin ja niitä suurempiin, pihallisiin perheasuntoihin. Tilanne on nyt suhteellisen tasavertainen kaikille asunnoille. Kauppamäärät ovat melko alhaisia kaikissa asuntotyypeissä, toteaa Missiouk.

– Ne, joilla ei ole juuri nyt oikeaa tarvetta vaihtaa tai ostaa asuntoa, ovat poissa markkinoilta. Moni asunnonvaihtoa tai -ostoa suunnitellut on päättänyt jäädä seuraamaan asuntomarkkinoiden ja asuntojen hintojen kehitystä. Huoli korkealle nousseiden yleisten elinkustannusten kasvamisesta entisestään jarruttaa halua vaihtaa kotia. Monet myös selvästi odottavat asuntojen hintojen romahdusta.

– Kuluttajien luottamus on nyt ennätyksellisen alhaalla. Jotain muutosta parempaan täytyy tapahtua ennen kuin ihmiset uskaltavat jälleen aktivoitua isojen hankintojen, kuten asunnon vaihtamisen tai ostamisen suhteen, pohtii Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund. – Tilanne kääntyy asuntokaupassakin varmasti parempaan suuntaan siinä vaiheessa, kun EKP ilmoittaa lopettavansa tai maltillistavansa korkojen nostot, inflaatio alkaa edes jonkin verran laskea ja talouden yleiset näkymät muuttua positiivisemmiksi.

– Talouden ja asuntomarkkinoiden kehityksen ennustaminen on käynyt lähes mahdottomaksi. Muutokset voivat tapahtua yllättäen ja hyvin nopeasti. Tämän hetken markkinaodotusten mukaan koronnousut tasoittuvat kuluvan vuoden aikana. Emme voi kuin toivoa, että näin tapahtuu, Grönlund jatkaa.

– Talouden suhdannevaikutukset tuntuvat suurissa kaupungeissa aina nopeammin ja voimakkaammin kuin pienemmillä paikkakunnilla. Kiinnostavaa on se, että asuntojen hintojen kehityksessä Helsinki näyttää lähentyvän nyt Pohjoismaiden muita suurkaupunkeja siinä, että asuntojen hintojen nousut ja laskut ovat voimakkaampia kuin aikaisemmin.

Kaupankäynti piristyy kesän korvalla – kevät saa ostajat liikkeelle

– On totta, että aikoinaan asuntokaupassa liikkeet olivat rauhallisempia Helsingissä ja muissa isoissa kaupungeissamme. Volatiliteetti on tarttunut voimakkaampana asuntomarkkinoihin. Siksi on täysin mahdollista ja ehkä jopa odotettavaakin, että saatamme hyvinkin nähdä kesän kynnyksellä koronakesän 2020 kaltaisen samppanjapulloefektin pk-seudun asuntomarkkinoilla. Patoutumaa syntyy nyt väkisinkin, sanoo Rantanen.

– Tilanne on kuitenkin nyt eri kuin vuonna 2020 siinä mielessä, että tarjontaa on huomattavasti enemmän. Koronavuosina myytäviä kohteita oli reilusti vähemmän, mikä osaltaan vauhditti kaupankäyntiä, toteaa Missiouk. – Kuten sanottu, muutokset markkinatilanteessa voivat tapahtua nopeasti ja yllättävästi. Jo parin viikon positiivinen uutisointi voi saada aikaan vauhtia asuntokauppaan.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Nikita Missiouk
Yrittäjä, LKV, Sp-Koti Helsinki Merihaka
044 244 6364, nikita.missiouk@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi