Siirry sisältöön
Uutiset

Asuntokauppa ja asuntojen hinnat ovat laskeneet kaikkein rajuimmin pk-seudulla


Asuntokauppa on hyytynyt voimakkaimmin pk-seudulla, jossa asuntojen kauppamäärät ja hinnat ovat laskeneet prosentuaalisesti eniten kaikista Suomen suurimmista kaupungeista. Myös maakuntatasolla Uusimaa on ollut asuntokaupan suurin häviäjä Suomessa. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa asuntojen hintojen laskevan pk-seudulla tämän vuoden aikana vielä lisää 3–4 prosenttia ja selvän muutoksen parempaan tapahtuvan viimeistään ensi kesän aikana.

papereita jossa hintalasku käyrä ja laskin

– Muutokset kauppamäärissä ovat tapahtuneet poikkeuksellisen nopeasti ja ennakoimattomasti. Helsingissä ja Vantaalla uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat viime vuonna hyvin lähelle jo vuoden 2015 tasoa. Espoossakin asuntokauppojen määrä jäi alle vuoden 2017 kauppamäärien, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Välittäjien tekemien asuntokauppojen määristä suli muutamassa kuukaudessa vähintään viisi vuotta välistä pois pk-seudun asuntokaupan kehityksestä.

– En muista nähneeni pitkän urani aikana yhtä jyrkkää ja yhtä nopeassa ajassa tapahtunutta hyytymistä pk-seudun asuntomarkkinoilla, Rantanen jatkaa.

– Vanhojen asuntojen kauppa laski Helsingissä viime vuonna 19,8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Joulukuussa pudotusta vuodentakaiseen oli peräti 45,3 prosenttia. Espoossa vanhoja asuntoja myytiin koko viime vuonna 23 prosenttia ja joulukuussa 49,1 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Vantaalla kauppamäärä laski viime vuonna edellisvuodesta 19,6 prosenttia ja joulukuussa myynti putosi siellä 43,8 prosenttia.

– Uusien asuntojen osalta Helsingin, Espoon ja Vantaan viime vuoden ja joulukuun kauppaluvut ovat vieläkin karummat. Espoossa uudisasuntokauppa laski viime vuonna 63 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, ja joulukuussa uusia asuntoja myytiin maamme toiseksi suurimmassa kaupungissa välittäjien toimesta vain 25. Pudotusta vuoden 2021 joulukuuhun oli peräti 81,5 prosenttia, toteaa Rantanen.

– Helsingissä uudisasuntoja myytiin viime vuonna 63,9 prosenttia edellisvuotta vähemmän ja joulukuussa eroa vuodentakaiseen oli 77,8 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin Helsingissä joulukuussa 44. Vantaalla vastaavasti uudisasuntokauppa laski koko vuoden osalta 42,3 prosenttia ja joulukuussa kauppoja tehtiin sielläkin peräti 83,6 prosenttia edellisvuotta vähemmän. On huomionarvoista, että välittäjien tekemiä uudisasuntokauppoja tehtiin Vantaalla joulukuussa vain kymmenen.

– Kun pk-seudulla vanhojen asuntojen kauppamäärä laski 20,5 prosenttia viime vuonna vuodentakaisesta, pk-seudun kehyskunnissa laskua oli vielä tätäkin enemmän, 24,7 prosenttia. Uskon, että pk-seudulla ja sen kehyskunnissa kauppamäärien voimakkaaseen laskuun on vaikuttanut pienasuntojen kysynnän radikaali väheneminen. Myös muuttovirta pk-seudulta kehyskuntiin rauhoittui inflaation, sähkön hinnan ja elinkustannusten nopean ja rajun nousun myötä viime vuonna, kertoo Rantanen.

Halutuimmat asuinalueet pitävät pintansa tässäkin markkinatilanteessa

– Tässäkin poikkeuksellisen haastavassa markkinatilanteessa tietyillä pk-seudun asuinalueilla riittää edelleen kysyntää myynnissä oleville kohteille, eikä asuntojen hinnat ole välttämättä laskeneet lainkaan. Vetovoimaisimmilla alueilla tietyistä asuntotyypeistä saattaa olla jopa pulaa, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Pk-seudulla, etenkin Helsingissä, on myös tiettyjä arvostettuja, maineikkaita ja haluttuja taloyhtiöitä, joihin ostajat suorastaan jonottavat ja myyntiin tuleville asunnoille löytyy heti ostaja. Näissä yhtiöissä myyjien ei myöskään tarvitse tinkiä hintapyynnöistään.

– Suurin osa asunnonvaihtoa tai -ostoa suunnittelevista asiakkaistamme kuitenkin selvästi odottaa nyt parempia aikoja. Korkojen ja asuntojen hintojen kehitystä seurataan tarkkaan ja ennen asunnonostopäätöstä halutaan nähdä, mille tasolle ne asettuvat. Tässä ajassa myös hyvin toimeentulevat ovat poikkeuksellisen varovaisia ja miettivät todella paljon omaa kulutuskäyttäytymistään, toteaa Grönlund. – Uskonkin, että asuntomarkkinoiden elpyminen edellyttää positiivisia uutisia ja varmuutta korkojen nousun pysähtymisestä.

– Kevät tulee olemaan hyvin mielenkiintoista aikaa. Edessä on useita palkkaneuvotteluja ja eduskuntavaalit. Näillä kaikilla on vaikutusta asuntokauppaan.

Uudisrakentamisen voimakas väheneminen patoaa asuntojen kysyntää pk-seudulla

– Viime viikolla uutisoitiin, että asuntorakentaminen tulee vähenemään Suomessa tänä vuonna peräti 20 prosenttia. Uudisasuntojen vähäisyydestä johtuen pk-seudulla tulee olemaan haasteena kysynnän patoutuminen markkinoilla myynnissä oleviin vanhoihin asuntoihin. Kysynnän lisääntyminen voi helposti johtaa niiden hintojen vahvistumiseen ja uuteen voimakkaaseen nousuun, sanoo Grönlund.

– Kysyntä alkaa tasaantua vasta sitten, kun saamme lisää uutta asuntotuotantoa ja uudiskohdevalikoimaa markkinoille. Senkin aika kuitenkin tulee ennemmin tai myöhemmin, sillä asuntomarkkinat ovat aina aaltoliikettä, muistuttaa Rantanen. – Oma ennusteeni on, että tämän vuoden ensimmäinen puolikas tulee vielä olemaan tukalaa aikaa asuntokaupalle, mutta keväällä tilanne alkaa helpottua.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

Ota meihin yhteyttä, jos haluat jutella aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi