Siirry sisältöön
Uutiset

Aina on hyvä aika vaihtaa kotia


Jos on tarve vaihtaa kotia, siihen on aina hyvä aika. Vaikka asunnon vaihtamiseen liittyy usein muitakin elämänmuutoksia, aina on hyvä aika vaihtaa kotia. Kun on tarve vaihtaa maisemaa tai asumismuotoa, oikeaa hetkeä ei kannata jäädä odottamaan.

Miehen henkilökuva

“Kasvavat energiakustannukset ja inflaatio nostavat hintoja ja asunnonvaihtajat ovat varovaisia”, arvioi Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. Asuntomarkkinoilla on odottava tunnelma, mutta vaihdossa ei häviä, vaikka hinnat olisivat matalalla.

“Sen minkä häviät myynnissä, voitat ostossa”, kiteyttää Rantanen.  

Väliraha ratkaisee

Markkinatilanteet vaihtelevat aina eikä se ole este myynnille. Väliraha nimittäin ratkaisee ja tämä koskee niin myytäviä kuin ostettavia kohteita: jos oman asunnon hinta on laskenut, on ostettavankin asunnon hinta laskenut.

“Vielä hetki sitten myytävistä kohteista oli huutava pula, mutta nyt vaihtoehtoja alkaa taas olla enemmän. Etenkin pienten asuntojen tarjonta on kasvanut, eivätkä kohteet mene sijoittajille yhtä hanakasti kuin muutama vuosi sitten”, kertoo Rantanen.

Viime vuonna tehtiin ennätysmäärä asuntokauppoja ja se johti vuokra-asuntojen ylitarjontaan. Asuntosijoittajat ovat nyt varovaisia, koska hoitovastikkeet ovat nousussa, samoin lainojen korot. Nyt on kuitenkin myös hyvä hetki asuntosijoittajalle, sillä pienten asuntojen tarjontaa on hyvin.

“Ostohetkellä tehdään yleensä se paras asuntokauppa: pitkän aikavälin sijoitusasunto on myös se tuottavin vaihtoehto”, muistuttaa Rantanen.

Nyt on hyvä aika myydä

Rantanen muistuttaa, että oikein hinnoiteltu asunto menee kyllä kaupaksi. Vaikka hinnat ovat laskeneet, lähtötilanne oli melko korkealla.

“Olipa sitten asunnonvaihtaja, sijoittaja tai perikunta, tälläkin hetkellä on ihan hyvä ajankohta myydä, sillä tarjonta ei vielä ole huipussaan. Esimerkiksi edelleen haetaan eniten isoja perheasuntoja”, kertoo Rantanen.

Etuovi- ja Oikotie -portaalien tilastoista selviää, että kolmen ja neljän huoneen asuntoja haetaan eniten ja ne tekevät nopeasti kauppansa. Toisaalta pieniä asuntoja menee runsaasti etenkin ensiasunnon ostajille. Asuntoa pidetään myös hyvänä sijoituskohteena ja Suomessa on varallisuutta ja kotitalouksille on kertynyt säästöjä. Siitä kertoo ansiotulokehitys sekä verokertymä, joka on suurempi kuin vuotta aiemmin.

“Tällä hetkellä ostohalukkuutta leikkaa oikeastaan inflaatio ja korkojen nousu”, toteaa Rantanen.

Kysyntä vastaa tarjontaa

Uusien myymättömien asuntojen määrä ei ole kasvanut, vaan kysyntä vastaa tarjontaa. Rakennusliikkeet ovat vähentäneet uusien kohteiden aloittamista, mutta syynä on osaltaan myös materiaalien hinnannousu.

“Rakennusmateriaalien hinnannousu on tuonut painetta ja jo valmistumassa olevien kohteiden hintoja on  jouduttu nostamaan. Toisaalta korjauksia ei uudiskohteessa tarvita vuosiin”, kertoo Rantanen.

Vanhoissa asunnoissa ratkaisee tällä hetkellä se, miten hyvin taloyhtiöt on hoidettu. Jos korjausvelkaa on päässyt kertymään, peruskorjaukset voivat nostaa merkittävästi asumiskustannuksia. “Vanhoissa asunnoissa suosittelen perehtymään tehtyihin korjauksiin ja remontteihin sekä kiinnittämään huomiota asunnon energiaratkaisuun. Niillä on suuri merkitys asumisen menoihin, mikä osaltaan vaikuttaa ostopäätökseen”, kertoo Rantanen.