Siirry sisältöön
Uutiset

Kevytkin pintaremontti parantaa vanhan asunnon myytävyyttä


Asumisen ja pintojen kulumisen jälkien siistiminen ja kosmeettiset pintaremontit parantavat vanhan asunnon myytävyyttä ja vuokrattavuutta. Niillä voi olla vaikutusta myös asunnon hintaan. Sen sijaan mittavien keittiö- ja kylpyhuoneremonttien teettäminen tai koko asunnon uudistaminen ennen myyntiin laittamista ei takaa myyjälle parempaa kauppahintaa tämänhetkisessä markkinatilanteessa.

– On selvää, että asunnon yleisilmeellä ja ensivaikutelmalla on merkitystä siihen, herääkö potentiaalisen ostajan tai vuokraajan kiinnostus asuntoa kohtaan. Yleisilmeellä on erityisen suuri merkitys asuntotyypeissä, joissa tarjontaa on runsaasti. Esimerkiksi Helsingissäkin on tällä hetkellä myynnissä ja vuokrattavissa hurja määrä pieniä asuntoja, joiden kunnossa on valtavia eroja, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Totta kai uutta kotia etsivät päätyvät todennäköisemmin asuntoon, josta näkee, että siitä on pidetty hyvää huolta ja joka on heti sisäänmuuttokunnossa. Varsinkaan kun erikuntoisten asuntojen myynti- ja vuokrahintojen pyynneissä ei useinkaan ole suurta eroa.

– Helsingissä on tarjolla niin sanottuja arvoasuntoja, joiden kunnossapitoa asunnonomistaja on laiminlyönyt vuosi- tai jopa vuosikymmenkausia. On myös suhteellisen uusia asuntoja, jotka on asuttu ja päästetty lähes peruskorjattavaan kuntoon kymmenessä vuodessa. Se, ettei omasta omaisuudesta välitetä pitää huolta, jaksaa ihmetyttää minua, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Asumisen jälkien korjaaminen, asunnon kaikkien pintojen ja kalusteiden perusteellinen puhdistaminen ja esimerkiksi seinien maalaaminen säännöllisin välein ei ole kallista eikä siihen työhön tarvitse palkata ammattilaista. Pienet kosmeettiset ehostustyöt, kuten pIntojen maalaaminen, tapetointi tai jopa uuden laminaatin asentaminen, luonnistuvat hyvin monilta, ja niillä voi olla vaikutusta myös asunnon hintaan.

– On kuitenkin syytä muistuttaa, että myyntitilanteessa vanhojen vesivahinkojälkien tai rakenteissa olevien virheiden piilottaminen uusien pintojen alle ja näistä tiedossa olevista virheistä kertomatta jättäminen on vastoin asuntokauppalakia. Myyjä voi joutua niistä vastuuseen, korostaa Rantanen.

Nykyisessä markkinatilanteessa myyjä ei saa omiaan takaisin teettämästään isosta remontista

– Jos myyjällä on taloudellinen mahdollisuus tehdä tai teettää asuntoonsa täysremontti ennen myyntiä, niin toki täysin remontoitu ja uutta vastaavassa kunnossa oleva asunto kiinnostaa aina ostajia. En kuitenkaan usko, että myyjä pystyy tämänhetken markkinatilanteessa tekemään remontilla tiliä. Remonttiin laitettuja rahoja on myyjän nyt vaikea saada takaisin, Rantanen sanoo.

– Oma näkemykseni on, että nyt kannattaa tehdä vain sellaisia pieniä pintojen siistimisremontteja, jotka vaikuttavat omistus- tai vuokrakotia etsivien ensifiilikseen asunnosta. On hyvä muistaa, että ihmiset aistivat asunnon aina kaikilla aisteillaan. Siksi asunnon seinä-, katto- ja lattiapintojen kunnolla, siisteydellä ja jopa tuoksulla on merkitystä.

– Osa asiakkaistamme tuntuu etsivän nimenomaan remontoitavia kohteita. Välillä tuntuukin, että alkuperäisessä ja vaatimattomassa kunnossa olevat asunnot ovat melkeinpä helpompia myydäkin. Valitettavasti kuitenkin huonokuntoiset, isoja ja kallita remontteja vaativat kohteet ovat pankille tässä markkinatilanteessa haastavia rahoituksen ja vakuusarvojen näkökulmasta, Grönlund toteaa.

– Kukaanhan ei varmuudella tiedä, mille tasolle korot tulevat asettumaan ja mitä asuntojen hinnoille tapahtuu. Ilmassa on edelleen hyvin paljon epävarmuustekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan asuntomarkkinoihin. Toistaiseksihan EKP on indikoinut jatkavansa koronnostoja.

Vuokralla asumisen suosio näyttää kasvavan pk-seudulla

– Markkinat ovat nyt melko arvaamattomat, ja siksi kodinostoa tai -vaihtoa suunnittelevat ihmiset ovat ymmärrettävästi varovaisia ostopäätösten suhteen. Monet ensiasunnon ostajatkaan eivät uskalla tehdä ostopäätöstä, vaikka markkinatilanne on heille suotuisa. Ja uutta on sekin, että monet perheet muuttavat nyt väliaikaisesti vuokralle vanhan asunnon mentyä kaupaksi.

– Hintojen kehitystä halutaan seurata ennen ostopäätöstä seuraavasta asunnosta. Niin kauan kuin korot nousevat, myös asuntojen hinnat laskevat. Toisaalta myös lainanhoitokulut nousevat, mikä taas monen asunnonostajan kohdalla tarkoittaa ostopäätöstä aiottua edullisemmasta asunnosta, kertoo Grönlund.

– Monet vuokranantajat ovat helpottaneet asuntojensa vuokraehtoja esimerkiksi luopumalla määräaikaisista sopimuksista, koska ne karsivat pois osan vuokralaiskandidaateista. Nyt vuokralle on pk-seudullakin tarjolla enemmän asuntoja, joissa vuokralaiselta ei edellytetä alkuun vuoden määräaikaisuutta, toteaa Rantanen.

Ota meihin yhteyttä, jos haluat jutella aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi