Siirry sisältöön
Uutiset

Pk-seudulla on nähtävissä merkkejä asuntokaupan piristymisestä


Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlundin mukaan asuntolainahakemusten ja tehtyjen luottopäätösten määrissä on tapahtunut nousua helmikuussa verrattuna viime vuoden loppuun ja tammikuuhun. Myös Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskoo, että asuntomarkkinoiden pohja on nyt pk-seudulla nähty ja kauppamäärät voivat lähteä selvään kasvuun jo huhti–toukokuussa.

– Nooa Säästöpankissa on helmikuun alusta lähtien ollut nähtävissä pienoista nousua asuntolainahakemusten ja myönnettyjen asuntolainojen määrissä. Asuntolainahakemuksissa ollaan nyt viime vuoden alkusyksyn tasolla, jolloin asuntomarkkinatilanne oli vielä selvästi poikkeuksellisen huonoa loppuvuotta parempi, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Toipumisen merkkejä on ilmassa. Yhä useammat uskaltavat taas tehdä asunnon myyntiä ja ostoa koskevia päätöksiä. Tiedän myös asuntoja, jotka ovat parin viime viikon aikana menneet ehkä hieman yllättäenkin heti kaupaksi Helsingissä. Nyt näyttää siltä, että pk-seudun asuntomarkkinoilla saatetaan nousta ihan hyvälle tasolle kauppamäärissä jo tulevina kuukausina. Asuntolaina-asiakkaiden aktiivisuuden lisääntymistä signaloi sekin, että pankkimme asuntorahoituksen tekijöillä ovat työkiireet lisääntyneet merkittävästi kahden viime viikon aikana.

– Olen itsekin valmis muuttamaan aiempaa ennustettani optimistisemmaksi asuntomarkkinatilanteen normalisoitumiseen liittyen. Pahin näyttää nyt selvästi olevan takana pk-seudun asuntomarkkinoilla ja kohti parempia aikoja mennään, sanoo myös Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Markkinatilanteen kehityksen ennustaminen on kuitenkin haasteellista, sillä elämme poikkeuksellisen herkkää aikaa. Viisari kuluttajien luottamuksessa ja asunnonostoaikeissa voi värähtää suuntaan tai toiseen hyvin nopeasti uutisista riippuen.

– On selvää, että markkinoiden toipuminen viivästyy, jos asuntokauppaa koskevia negatiivisia signaaleja alkaa uudelleen ilmaantua. Toivottavasti vältymme niiltä. Nythän positiivisia signaaleja on useampia: energian, etenkin sähkön, hinta on laskenut merkittävästi. Kuluttajien ostovoima paranee sovittujen ja melko hyvien palkankorotusten myötä, ja voimakkain korkojen nousu on jo takanapäin, jatkaa Grönlund.

Asuntojen kysyntä saattaa nousta voimakkaasti jopa jo maaliskuussa pk-seudulla

– Itselläni on vahva tunne, että asuntokauppa voi pk-seudulla alkaa vilkastua selvästi jopa jo ensi kuussa. Välittäjiemme mukaan asuntonäytöillä liikkuu taas selvästi aiempaa enemmän väkeä, ja kuulemani mukaan myös portaaleissa kävijämäärät ja liidit ovat lisääntyneet, kertoo Rantanen.

– Toistaiseksi kovin kysyntä kohdistuu vanhoihin perhekokoisiin asuntoihin, joita on nyt valitettavasti tarjolla melko paljon vähemmän kuin viime syksynä. Monet myyjät ottivat joulukuussa asuntonsa väliaikaisesti pois myynnistä ja päättivät jäädä odottamaan parempia aikoja.

– Tuntuu, että myyjät ovat nyt selvästi aiempaa valmiimpia tarkistamaan asuntonsa hintapyynnön tasoa. Uutta kotia etsivät ostajat seuraavat asuntojen hintojen kehitystä hyvin tarkkaan ja aktiivisesti. Monet ovat ehkä havainneet, että nyt alkaa olla hyviä oston paikkoja, ja ehkä siksi meilläkin on nyt helmikuulle sovittuna aiempaa enemmän asuntokauppoja, sanoo Grönlund.

– Jos kauppamäärät lähtevät nousuun aikaisemmin kuin mitä odotettiin, eli jo tulevina kevätkuukausina, ei kysyntä ehdi patoutua yhtä voimakkaasti kuin jos markkinat alkaisivat elpyä vasta kesällä. Nyt kysyntä lisääntyy todennäköisesti hallitummin, eikä koronavuosien ylikuumentunutta markkinatilannetta pääse syntymään. Silloinhan monilla pk-seudun asuinalueilla myyntiin tulleet asunnot vietiin käsistä ja niistä maksettiin aivan uskomattomia hintoja, muistuttaa Rantanen.

– Haluan kuitenkin korostaa, että tiimalasissa käy hiekka koko ajan vähäisemmäksi esimerkiksi ensiasunnon ostajille. Mitä pidempään he vielä empivät ostopäätöksen kanssa, sitä haasteellisemmaksi voi unelmakodin hankinta osoittautua. Kysynnän lisääntyminen nimittäin lisää kilpailua pienistä asunnoista. Siksi jos mahdollista, nyt kannattaisi tehdä ratkaisu. Sama koskee kodinvaihtajia, jotka etsivät perhekokoisia asuntoja. Jos haluaa varmistaa, että saa juuri sen haluamansa unelmien asunnon, ei kannattaisi hirveästi enää odotella.

Uudisasuntorakentamisen vähäisyys on iso riski asuntomarkkinoiden vilkastumiselle

– Uudistuotannon ja myytävien uudisasuntojen määrän alhaisuus jarruttaa asuntomarkkinoita pk-seudullakin. Asuntojen kierron ja asuntomarkkinoiden toimivuuden kannalta olisikin oleellisen tärkeää ylläpitää uusien kohteiden rakentamisen aloituksia, toteaa Grönlund.

– Esimerkiksi Espoossa tehtiin tammikuussa vain 10 uudisasuntokauppaa, pudotusta vuodentakaiseen peräti 90 prosenttia. Helsingissä uudiskohteita myytiin tammikuussa 15 kappaletta, kun vuosi sitten niitä myytiin 98. Vantaalla taas myytiin vuoden 2022 tammikuussa enemmän uudisasuntoja kuin viime kuussa koko pk-seudulla yhteensä. Tammikuussa 2023 Vantaalla myytiin seitsemän uudiskohdetta ja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä vain 32. Luvut ovat todella hurjat. On selvää, että uudisasuntokauppojen määrä on saatava nousemaan, jotta koko markkina voi toimia normaalisti, sanoo Rantanen.

Ota meihin yhteyttä, jos haluat jutella aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi