Siirry sisältöön
Vinkit

Asunto perintönä – mitä pitää ottaa huomioon?


Perintöasioita kannattaa miettiä ennakkoon, etenkin jos perintöön liittyy kiinteistöjä ja asuntoja. Perintövero on esimerkiksi suurempi kaukaisemmille perijöille kuin lähisukulaisille. Yksi vaihtoehto on antaa asunto lahjana ja jättää itselle hallintaoikeus, jolloin käyttöoikeus asuntoon säilyy, vaikka omistussuhde siirtyisikin. Kannattaakin miettiä hyvissä ajoin onko aika myydä asunto vai jättää asunto perittäväksi. Me olemme apunasi kaikissa elämäsi käännekohdissa.

kädet pitelevät talon pienoismallia

Kumpi on edullisempi: perintövero vai lahjavero?

Perintövero eroaa hieman lahjaverosta ja usein pohditaankin, kumpi näistä on edullisempi. Tähän kysymykseen ei kuitenkaan ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta, sillä siihen vaikuttavat niin omaisuuden arvo kuin sukulaisuussuhde perittävän tai lahjanantajan ja perillisen tai lahjansaajan välillä. Sekä perintö- että lahjavero ovat progressiivisia eli mitä suuremman perinnön tai lahjan saat, sitä suurempi on veroprosentti. Perintöveroa täytyy maksaa 20 000 euron ja sitä suuremmasta perinnöstä. Perintöverotuksessa on myös mahdollista saada vähennys, jos olet aviopuoliso tai alaikäinen perinnönsaaja. Lahjaveroa maksetaan puolestaan jo 5 000 euron arvoisesta ja sitä suuremmasta lahjasta eikä lahjaverotuksessa myöskään tunneta vastaavia vähennyksiä kuin perintöverotuksessa.

Kannattaako asunto antaa ennakkoperintönä?

Ennakkoperintö on nimestään huolimatta lahja, jota koskevat lahjaverosäännöt. Ennakkoperinnön saaja maksaa lahjaveron ja ennakkoperinnöstä tulee antaa lahjaveroilmoitus kolmessa kuukaudessa. Ennakkoperinnön idea perustuu tasapuolisuuteen lasten kesken siten, että sen lapsen, joka on jo saanut perinnönjättäjältä omaisuutta etukäteen, saatu ennakkoperintö huomioidaan perinnönjaossa. Verovapaana ennakkoperintöä tai lahjaa voi antaa kolmen vuoden aikana yhteensä 4 999 euron arvosta.

Myydä vai periä?

Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on voitu määritellä yhtiölle ja osakkaille oikeus lunastaa myynnissä oleva asunto myyntihinnalla. Tämä kannattaa siis varmistaa, jotta asunto vaihtaa omistajaa järkevällä tavalla. Kun tulee aika hoitaa läheisen kuolinpesää, monelle suurin kysymys onkin, että pitääkö myydä kuolinpesän asunto vai ottaa se vastaan perintönä. Tilanne saattaa olla haastava, kun perijöitä on useita. Vaikeissakin tilanteissa olemme apunasi. Voimme arvioida asuntosi hinnan ja olla mukana puolueettomana osapuolena.

Mikä on kuolinpesä?

Kuolinpesällä tarkoitetaan kuolleen henkilön varojen ja velkojen muodostamaa taloudellista kokonaisuutta. Pesää edustavat kuolinpesän osakkaat yhdessä perinnönjakoon saakka. Puhekielessä kuolinpesää kutsutaan usein perikunnaksi.

Kuka vastaa vainajan asuntovelasta?

Velallisen kuolema ei yleensä lakkauta velkasuhteita. Velkojilla säilyy oikeus saataviinsa. Velat on maksettava ensin – esimerkiksi perintöosuudet ja testamenttimääräykset saadaan vasta nettojäämistöstä. Perinnönjättäjän velat eivät kuitenkaan automaattisesti eräänny hänen kuollessaan. Lain mukaan velat on kuitenkin maksettava pois ennen perinnönjakoa eikä perillisten tule millään tavoin ryhtyä kuolinpesään ennen kuin on tarkistettu, ettei vainajan velat ole suurempi kuin pesän säästö. On myös mahdollista, että ylivelkainen pesä joudutaan luovuttamaan konkurssiin.

Testamentti apuna läheisten arjessa

On hyvä myös muistaa, että hyvin laadittu testamentti voi helpottaa merkittävästi läheisten ja tärkeiden ihmisten elämää. Veroseuraamuksiin, yritystoiminnan jatkumisen turvaamiseen sekä yleishyödylllisten yhteisöjen muistamiseen voi myös vaikuttaa testamentin määräyksillä. Perintöasiat selkeytyvät, kun testamentti on hyvissä ajoin hoidettu kuntoon. Nykyään yhä nuoremmat suomalaiset ovat kiinnostuneet testamentin laatimisesta. Kannattaa myös miettiä testamenttiin mahdollista testamentin toimeenpanijan määräystä. Testamentin toimeenpanija toteuttaa testamenttimääräyksiä vainajan tahdon mukaisesti.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat apua asunnon perukirjan arvon määrittämiseen ja perityn asunnon myymiseen.

Muita uutisia