Siirry sisältöön
Uutiset

Euriborien hetkellinen roima lasku suosii asunnonostajia ja asuntomarkkinoita


Nooa säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlundin ja Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan euriborien kääntyminen hetkellisesti laskuun tarjoaa asunnonostajille nyt hyvän tilaisuuden edullisempikorkoiseen asuntolainaan. Grönlund ja Rantanen uskovat euriborien lasku-uutisen vaikuttavan pk-seudun asuntomarkkinoihin positiivisesti vahvistamalla entisestään ostajien asemaa.

– Asuntomarkkinat ja erityisesti asunnonostajat hyötyvät amerikkalaispankkien ongelmista johtuvasta euriborien hetkellisestä laskusta. Tulemme näkemään euribor-koroissa vielä heiluntaa ja hyvin todennäköisesti käyrä kääntyy uudelleen nousuun korkealla pysyvän inflaation ja siitä johtuvien EKP:n ilmoittamien, tulevien koronnostojen seurauksena, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Uskoisin, että tulemme nyt näkemään pienen tauon euriborien nousussa. Tästä voi olla seurauksena sekin, että korkojen nousu hidastuu ja EKP joutuu vielä harkitsemaan uudelleen tulevia koronnostojaan. Sitä, mille tasolle markkinakorot lopulta asettuvat, on mahdotonta sanoa. Korkealla pysyvän inflaation lisäksi talouden epävarmuustekijöitä on tällä hetkellä ilmassa sen verran paljon.

Asuntokaupan piristymistä tukevat nyt monet positiiviset signaalit ja uutiset

– On selvää, että pitkään jäissä olleille asuntomarkkinoillemme euriborien lasku ja nousun pysähtyminen tekevät nyt hyvää. Myytävien kohteiden määrän lisääntyminen alkuvuodesta lähtien sekä asuntojen hintojen selvä lasku ovat jo saaneet asunnonostajat liikkeelle pk-seudun asuntomarkkinoilla. Ostopäätösten suhteen ollaan kuitenkin edelleen todella varovaisia. Toivonkin, että asuntorahoituksen hetkellinen halpeneminen saisi ihmiset nyt tekemään ratkaisuja, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Asuntokaupan piristymisen kannalta positiivisia merkkejä on ollut ilmassa jo jonkin aikaa muitakin, muun muassa sähkön ja energian hinnat ovat laskeneet selvästi, kuluttajien luottamus ja asunnonostoaikeet ovat olleet nousussa ja monilla aloilla on saatu sovittua kuluttajien ostovoimaa parantavista palkankorotuksista ja palkkaratkaisuista.

Suomalaisten pankkien vakavaraisuudesta ja varojen turvassa säilymisestä ei tarvitse kantaa huolta

– Suomalaisten ei tarvitse pelätä vuoden 2008 kaltaista uutta pankkikriisiä tai ylipäänsä kantaa huolta sen suhteen, ovatko heidän varansa turvassa pankissa. Suomalaiset pankit ovat erittäin vakavaraisia ja hyvässä kunnossa. Koko pankkimarkkinamme on terveellä pohjalla, korostaa Grönlund.

– Lisäksi Suomessa asuntolainoittaminen on erittäin tarkkaan säänneltyä. Pankit stressitestaavat jokaisen asuntolaina-asiakkaan maksukyvyn kuuden prosentin korkotason mukaan. Myös sekä myönnettyjen lainamäärien että vakuuksien suhteen ollaan pankeissa hyvin tarkkoja. Eli vaikka asuntojen hinnat laskisivat roimasti, Suomessa ei ole odotettavissa asuntojen pakkomyyntien aaltoa.

– Totta kai aina on mahdollista, että myös meillä Suomessa asuntolainojen ehdot voivat kiristyä ja korot nousta ennustettua korkeammallekin, jos pankkien jälleenrahoituksen saatavuus vaikeutuu Yhdysvaltojen pankkikriisin mahdollisesti vielä laajentuessa ja kriisin vaikutusten ulottuessa Eurooppaan. Nyt tällaista ei kuitenkaan ole näköpiirissa, jatkaa Grönlund.

– Yhdysvalloista liikkeelle lähteneen vuoden 2008 finanssikriisi ja sen opit ovat kaikilla hyvässä muistissa. Vastaavaa tilannetta ei pääse täällä enää syntymään, sillä Euroopassa luotiin sen jälkeen yhteiset pelisäännöt siitä, miten vaikeuksiin joutuvaa pankkia tai pankkisektoria tietyssä maassa tuetaan EU:n sisällä. Kaikkia eurooppalaisia pankkeja stressitestataan säännöllisin väliajoin. Ja ne pankit, joilla on haasteita, ovat jatkuvassa tiukassa seurannassa. Näin riskien toteutuminen minimoidaan, kertoo Rantanen.

– Amerikkalaispankkien tilanne ei voi tapahtua Suomessa. Täällä pankkitoiminta jatkuu vakaalla pohjalla nyt ja tulevaisuudessa. Pankkimme ovat kansainvälisten stressitestien mukaan Euroopan parhaimpia.

Ota meihin yhteyttä, jos haluat jutella aiheesta lisää:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi