Kiinteistönvälityksen perinteiset lainalaisuudet tekevät paluuta asuntokauppaan
Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimiehen mukaan monet kiinteistönvälityksen vanhat lainalaisuudet näyttävät nyt palaavan takaisin asuntokauppaan. PK-seudulla toimivassa Sp-Koti Urbaaneissa on viime aikoina tehty huomattavan paljon useampien asuntojen ketjukauppoja sekä kahden asunnon vaihtokauppoja. Näitä kauppatapoja ei ole nähty asuntokaupassa 10–15 vuoteen.
– Nykyisessä poikkeuksellisen haastavassa ja turbulentissa markkinatilanteessa kiinteistönvälityksessä ollaan otettu pari askelta ajassa taaksepäin ja palattu pitkään alalla työskennelleille kiinteistönvälittäjille tuttuihin perusasioihin ja -työhön, kertoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimies.
– Useiden asuntojen ketjukauppoja ja asuntojen vaihtokauppoja ei ole ainakaan meillä tehty vuosikausiin ennen kuin nyt, kun ne ovat jälleen alkaneet yleistyä. Molemmat kauppatavat ovat haastavia ja monimutkaisia prosesseja, jotka edellyttävät kiinteistönvälittäjältä erityistä osaamista ja kokemusta.
– Vaikeat ajat vaativat uusia luovia ratkaisuja ja ajattelutavan muutosta kaikilla aloilla, myös asuntokaupassa. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on tarjota erilaisia vaihtoehtoja asunnon myyjille ja ostajille heidän asumisen tarpeidensa toteuttamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Alalla on pitkään tehty kauppoja vain ostajan ja myyjän kesken, siksi monet eivät tiedä, että on esimerkiksi täysin mahdollista tarjota omaa asuntoa vaihdossa osana kauppahintaa, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Tämän hetken haastava markkinatilanne on uusi myös monille kiinteistönvälittäjille pk-seudulla, jossa asuntokaupassa on mennyt erittäin hyvin useita vuosia. Vetovoimaisimmilla asuinalueilla välittäjän ei ole viime vuosina välttämättä tarvinnut nähdä paljoakaan vaivaa asuntokauppojen eteen tai stressata toimeentulostaan, toteaa Paasimies.
– Nyt jokaisen myyntiin tulevan kohteen ja kaupan eteen täytyy tehdä valtavasti enemmän aikaa vievää perustyötä eli etsiä asiakkaita, järjestää esittelyjä sekä olla hyvin aktiivinen yhteydenpidossa sekä myyjien että potentiaalisten ostajien suuntaan, jatkaa Rantanen.
– Tässä ajassa aktiivisimmat ja kokeneimmat kiinteistönvälittäjät pärjäävät. Ammattilaiset, jotka ovat asunnonostajien tukena asunnnonhakuprosessissa ja rohkaisevat heitä tekemään fiksuja ostopäätöksiä. Se on vain niin, että nyt täytyy tehdä tuplamäärä töitä pärjätäkseen. Yksikään kauppa ei tule ilmaiseksi, yhdelläkään asuinalueella.
Oikein hinnoitellut uudet myyntikohteet käyvät hyvin kaupaksi pk-seudulla
– Oman asunnon myyntiin laittamista harkitsevan tulee nyt ymmärtää, että asuntojen hinnat ovat laskeneet ja hintataso tulee edelleen laskemaan täällä pk-seudullakin. Jos asunnon haluaa saada myydyksi, se on osattava hinnoitella oikein. Tässä meidän välittäjien tulee olla hyvin hereillä. Meidän tulee osata tunnistaa eri asuinalueiden oikeat hintatasot ja vakuuttaa myyjäasiakas niistä, korostaa Paasimies.
– Lähes kaikki viimeisimmät kaupat, jotka olemme tehneet, ovat koskeneet vasta myyntiin tulleita asuntoja. Salaisuus piilee siinä, että ne ovat olleet oikein hinnoiteltuja. Pitkään myynnissä olleet kohteet roikkuvat myynnissä liian korkeiden hintapyyntöjen takia. Ellei kyseisten asuntojen hintoja tarkisteta alaspäin, tullee kestämään ainakin vuosi ennen kuin niille löytyy ostajat.
Asunnonostajat eivät jätä nyt kiveäkään kääntämättä ennen ostopäätöksen tekoa
– Uutta kotia etsivät ovat nyt todella tarkkoja ja kiinnostuneita kaikesta, pienimmistäkin asuinkustannuksiin nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavista asioista, kertoo Paasimies. – Energian hinnan kallistumisen myötä ihmiset ovat alkaneet kysyä asuntojen energiatodistuksia, ja niitä jopa luetaan. Myös asunto-osakeyhtiön kunto ja taloudellinen tilanne halutaan selvittää huolellisesti ennen ostopäätöksen tekoa.
– Ostajia tuntuu kiinnostavan nyt myös erityisesti se, onko asunto-osakeyhtiö omalla tontilla vai vuokratontilla. Monet rajaavat hakuehdoista vuokratontilliset suoraan pois, olipa kyse uusista tai vanhoista asunnoista. Kulujen minimoimiseksi nyt haluttaisiin uudiskohteita, jotka sijaitsevat omilla tonteilla. Niitä on vain valitettavan vähän tarjolla. Pk-seudulla suurin osa uusista omistusasunnoista on rakennettu ja rakennetaan tonttirahastojen omistamille tonteille, joiden kustannusriskit ostajat tiedostavat nykyään.
– Asunnonostajien lisääntynyt varovaisuus näkyy myös pankissa. Asiakkaamme käyvät tänä päivänä hyvin huolellisesti kanssamme läpi omaa maksukykyään ajatellen esimerkiksi kiinnostavan kohteen mahdollisten tulevien remonttien kustannuksia tai mitä taloyhtiölainan kanssa kannattaisi tehdä. Budjettilaskuria käytetään ja todellista maksuvaraa lasketaan nyt paljon, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.
– Tulevat kustannukset halutaan tietää tarkkaan, eikä omaa taloudellista pärjäämistä pidetä enää itsestäänselvyytenä. Ihmiset ovat hyvin perillä omaan talouteensa vaikuttavista riskitekijöistä, esimerkiksi inflaatiosta, ruoan hinnasta ja muista nousseista elin- ja asumiskustannuksista. Asunnon ostopäätös tehdään hyvin huolellisen ja tarkan oman talouden ja maksukyvyn läpikäymisen jälkeen, jatkaa Grönlund.
Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:
Yhteystietokortti
Janne Paasimies
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Urbaanit
040 622 7031, janne.paasimies@spkoti.fi
Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi
Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi