Siirry sisältöön
Uutiset

Flippaajia on jälleen liikkeellä pk-seudun asuntomarkkinoilla


Flippaajia on alkanut kevään edistyessä jälleen näkyä pk-seudun asuntomarkkinoilla muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. He seuraavat markkinakehitystä tarkalla silmällä, ja mitä ilmeisimmin pienten asuntojen hyvä tarjontatilanne ja laskeneet hinnat ovat saaneet heidät nyt liikkeelle tositarkoituksella.

mies ja nainen tutkivat asuntonäyttö ilmoitusta

– Flippaajat seuraavat asuntomarkkinoiden kehitystä ja myyntiin tulevia uusia kiinnostavia remonttikohteita hyvin aktiivisesti. Parin viime vuoden aikana flippaajia on ollut pk-seudulla selvästi vähemmän liikkeellä, koska asuntojen hinnat nousivat täällä korona-aikana niin korkealle, ettei flippaamisesta ollut mahdollista saada voittoa. Lisäksi korona-aikana hyvillä sijainneillä myynnissä olleet pienet asunnot menivät heti kaupaksi, monet yli pyyntihinnan, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Nyt tilanne on flippaajan näkökulmasta muuttunut melkoisesti. Kantakaupungissakin on pieniä asuntoja, yksiöitä ja kaksioita, tarjolla runsaasti ja niiden hinnat ovat laskeneet. Lisäksi asuntojen myyjät ovat nyt valmiita neuvottelemaan hinnoista, mikä tarjoaa erinomaisia ostotilaisuuksia flippaajille.

– On kiinnostavaa nähdä, yleistyykö flippaus taas ilmiönä, sillä kieltämättä markkinatilanne tarjoaa nyt houkuttelevia mahdollisuuksia flippaajalle, jatkaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Tilanne on nyt poikkeuksellisen herkkä ja vaikeasti ennustettava. Markkinamuutoksia on vaikea ennakoida ja ne ovat poikkeuksellisen voimakkaita. Näemme nyt esimerkiksi koroissa historiallisen suuria päiväheittoja. Tilanne ei ole normaali. Uutiset vaikuttavat yllättävänkin paljon nyt ihmisten käyttäytymiseen ja taloudellisiin ratkaisuihin, korostaa Grönlund.

– Asuntomarkkinat lähtivät kehittymään positiiviseen suuntaan helmikuussa, ja vielä maaliskuun alkukin näytti hyvältä. Ikävät pankkiuutiset maailmalta pelästyttivät kuitenkin asunnonostoaikeissa olleet suomalaiset ja pysäyttivät asuntokaupan lähes kuin seinään, kertoo Rantanen. – Ihmisten reaktiot on helppo ymmärtää. Epävarmuutta on ollut ilmassa riittämiin jo siitä, mille tasolle korot lopulta asettuvat.

– Meilläkin jopa sovittuja kauppoja peruttiin, kun ihmiset pelästyivät, että pankkikriisi leviää Suomeen ja eskaloituu isommaksi kriisiksi, joka vaikuttaa myös omaan talouteen ja jopa työpaikkaan, kertoo Grönlund.

Asuntokauppa elpynee aikaisintaan loppukesästä

– Kun vielä hetki sitten näytti siltä, että asuntokauppa alkaa elpyä Suomessa jo kevään aikana, huolestuttuvat pankkiuutiset ja EKP:n ilmoitus korkojen nostojen jatkumisesta ovat muuttaneet tilannetta. Siksi pidän todennäköisenä, että asuntokauppa alkaa elpyä vasta kesän loppupuolella, ennustaa Rantanen.

– Asuntojen hinnatkin saattavat vielä laskea täällä pk-seudullakin, jatkaa Grönlund.

– Edelleen kuitenkin halutut ja kalliit kohteet tietyillä arvoalueilla pitävät hintatasonsa. Niiden ostajille ei ole niin suurta merkitystä sillä, onko lainan korko yksi vai viisi prosenttia. Monet eivät välttämättä joudu ottamaan asuntoon lainaa ollenkaan – tai jos joutuvat, heidän maksukykynsä riittää hyvin lainanhoitokuluihin. Korkojen ja asumiskustannusten nousu on vaikuttanut laskevasti kaikkein eniten niin sanottujen tavallisten asuntojen hintatasoon.

– Korko- ja asumiskustannusten noususta johtuen en usko, että tulemme näkemään niin sanottua sampanjapulloefektiä asuntokaupassa sen piristyessä pk-seudulla. Asuntokauppojen määrä tullee lisääntymään hitaasti ja tasaisesti. Ihmiset harkitsevat jatkossakin pidempään ja huolellisemmin ratkaisujaan, mikä on vain hyvä asia asuntokaupan riskien näkökulmasta, sanoo Rantanen.

– Jo tälläkin hetkellä ihmisillä on halua ostaa ja vaihtaa asuntoa, mutta uskallusta puuttuu. Kun tilanne alkaa normalisoitua, isona haasteena tulee todennäköisesti olemaan tarjontapula kaikkein kysytyimmistä asunnoista eli perheasunnoista. Tähän vaikuttaa myös uudistuotannon aloitusten vähäisyys. Sen ylösnostaminen ja uusien kohteiden markkinointiin saaminen tulee viemään aikaa. Kysyntä kohdistuu tästä johtuen väkisinkin jonkin aikaa vain vanhoihin asuntoihin.

– Kaupaksi käyvät tälläkin hetkellä hyvin hoidettujen taloyhtiöiden siistikuntoiset perheasunnot, jotka eivät vaadi kuin korkeintaan pientä pintaremonttia.

– Ja jos miettii asuntosijoittamista flippaamalla, nyt voi olla oikea hetki ostaa. Pienen asunnon voi vielä saada tingittyä hyvään hintaan. Jos asunto vapautuu kuukauden kuluttua, sen remppaamiseen voi käyttää kesäkuukaudet. Loppukesästä, jolloin asunnon remontti olisi valmis, saattaa markkinatilanne olla jo huomattavasti parempi myynnin kannalta, sanovat Rantanen ja Grönlund.

– Ylipäänsä, suunnitteleepa flippausta tai ei, vanhoihin asuntoihin, joissa on asuttu vuosia tai jopa vuosikymmeniä, kannattaisi tehdä pieni pintaremontti ja freesaus ennen myyntiin laittoa. Sillä on ehdottomasti vaikutusta kiinnostuksen herättämiseen ja asunnon myytävyyteen.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi