Siirry sisältöön
Uutiset

Asunnonmyyjät ovat nyt alkaneet aktivoitua Espoossa ja Helsingissä


Espoon ja Helsingin asuntomarkkinoilla on tapahtunut selkeä muutos parempaan. Sp-Koti yrittäjä Carl Michael Hatanmaan mukaan asunnon myyntiä ja kodinvaihtoa suunnittelevien yhteydenotot ja arviointikäyntipyynnöt ovat lisääntyneet merkittävästi muutamassa viikossa. Myyjien aktivoituminen lupaa hyvää asunnonostajille ja asuntokaupalle pk-seudulla.

mies ojentaa pariskunnalle heidän ostamansa asunnon avaimet

– Myyjien herääminen alkoi näkyä meillä vajaa kaksi viikkoa sitten, jolloin aloimme saada päivittäin enenevässä määrin eri puolilta pk-seutua ja eri kanavien kautta yhteydenotto- ja arviointikäyntipyyntöjä, kertoo Sp-Koti Yrittäjä Carl Michael Hatanmaa.

– Oletan, että nyt ovat aktivoituneet ja aktivoitumassa ne asunnonomistajat, joilla olisi ollut tarve myydä ja vaihtaa kotia jo viime vuoden puolella, mutta jotka päättivät siirtää myyntiä ja jäädä seuraamaan markkinoiden ja asuntojen hintojen kehitystä. – Pyynnöt ovat koskeneet pääasiassa kerrostaloasuntoja. Kolmiota isompien perheasuntojen ja omakotitalojen myyjien yhteydenottoja on tullut vähemmän.

– Kun asunnonvaihdolle on elämäntilanteen tai perhekoon muutoksesta johtuvaa tarvetta, sitä ei yleensä voi siirtää kovin pitkälle eteenpäin. Hintojen muutoksella ei ole asunnonvaihtajalle käytännössä juurikaan merkitystä, jos muutto tapahtuu saman alueen sisällä. Välirahan suuruushan on kaikissa markkinatilanteissa suunnilleen sama, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Asunnonostajien mahdollisuudet paranevat – asuntojen hinnat ovat laskeneet ja tarjontaa on luvassa enemmän

– Asunnonostajan näkökulmasta tilanne alkaa näyttää houkuttelevalta. Myyntiin on tulossa lisää sekä vanhoja että valmistuvia uusia asuntoja. Myös asuntojen hinnat ovat laskeneet selvästi viime vuosien huipputasolta, jo noin 10–15 prosenttia, kertoo Rantanen.

– Vanhojen asuntojen kauppa lähti virkoamaan jo helmikuun alussa. Sen sijaan uudiskauppa on edelleen täysin jäissä. Espoossa uudiskohteista ovat olleet kiinnostuneita lähinnä vain täällä asuvat ja työskentelevät ulkomaalaistaustaiset perheet ja yrittäjät, kertoo Hatanmaa. – Heidän asumisen tarpeitaan ja toiveitaan tulisikin huomioida paremmin, esimerkiksi uudiskohteiden asuntokokojen ja pohjaratkaisujen suunnittelussa.

– Olemme ehdottaneet rakennuttajille, joilla on uusia kerrostalokohteita nyt suunnitteluvaiheessa, että samassa kerroksessa olevia 40 neliön kaksioita ja 60 neliön kolmioita kannattaisi yhdistää viiden huoneen asunnoiksi. Isoille uusille perheasunnoille riittää kysyntää. Vielä näihin kyselyihimme ei ole vastattu.

Rakennuttajilla on halua ja valmiutta aloittaa uudiskohteiden rakentaminen

– Monet rakennuttajat ovat koko ajan sormi liipasimella uusien kohteiden aloittamisen kanssa. Heti kun pk-seudun asuntomarkkinat näyttävät selviä vilkastumisen merkkejä, heillä on valmius käynnistää rakentaminen, kertoo Hatanmaa. – Teemme rakennusliikkeille nyt viikoittain markkinakatsauksia. Uusien kohteiden suunnittelu on käynnissä, ja liikkeet kartoittavat hyviä rakennuspaikkoja ja haluttuja asuntotyyppejä.

– Uudisasuntokauppaa tulee jarruttamaan se, ettei meille valmistu uusia kohteita pitkään aikaan. Kun tänä keväänä ja kesänä valmistuvat asunnot on myyty, tarjolla ei ole hetkeen mitään. Saamme todennäköisesti valmiita asuntoja markkinoille aikaisintaan vuoden päästä.

– Nyt kannattaisi ostaa uusi muuttovalmis asunto, koska niitä saa nyt alennuksella ja noin 10 prosenttia edullisemmin kuin mitä seuraavat valmistuvat kohteet tulevat maksamaan. Rakentamisen työn hinta nousee koko ajan, mikä tulee nostamaan uusien asuntojen hintoja sekä eroja vanhojen ja uusien asuntojen hinnoissa jatkossakin, jatkaa Rantanen.

Asuntojen pyyntihintojen ja toteutuneiden kauppahintojen erot ovat nyt isoja

– Pankin näkökulmasta asuntokauppoja on tehty viime aikoina pk-seudulla mukavaan tahtiin. Asuntojen hintojen lasku näkyy kuitenkin pyyntihintojen ja toteutuneiden kauppahintojen selvänä erona, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Gönlund.

– Espoossa ja Helsingissä asuntojen hinnat nousivat poikkeuksellisen paljon koronavuosien aikana, monilla asuinalueilla pilviin. Markkina korjaa nyt vahvasti tilannetta. Edelleen kuitenkin on yksittäisiä asuinalueita ja yksittäisiä kohteitakin, joiden hintakehitys poikkeaa yleisestä markkinatilanteessa. Esimerkiksi Espoon halutuimmilla asuinalueilla, Tapiolassa, Westendissä, Haukilahdessa ja Leppävaarassa, asuntojen hinnat eivät näytä laskeneen. Niillä alueilla tarjontaa on edelleen hyvin vähän kysyntään nähden, jatkaa Grönlund.

– Myös Länsimetron uusien asemien ympäristöt, esimerkiksi Espoonlahti ja uusi Lippulaiva palveluineen, vetävät väkeä puoleensa. Voimakas uudisrakentaminen Espoossa jatkuu, vaikka nyt tilanne näyttääkin hetken jähmeältä. Seuraavien vuosikymmenten aikana kaupunkiin valmistuu uusia isoja asuinalueita, joita suunnitellaan parhaillaan kovaa vauhtia, kertoo Hatanmaa.

– Huomisen uusia haluttuja asuinalueita tulevat olemaan esimerkiksi Kaitaan alueella sijaitseva Hannusjärvi ja Kivenlahden naapurissa Länsiväylän toisella puolella sijaitseva Kiviruukki.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi

Miehen henkilökuva

Carl Michael Hatanmaa
Toimitusjohtaja, LKV
Sp-Koti Espoo, Helsinki ja Kirkkonummi
050 445 0990, carlmichael.hatanmaa@spkoti.fi