Siirry sisältöön
Uutiset

Espoossa kaupaksi käyvät nyt kerrostalokolmiot, rivitaloneliöt ja omakotitalot


Suomen suurimmista kaupungeista asuntokauppa on laskenut selvästi eniten Espoossa vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Tammi–maaliskuun aikana Espoossa myytiin vanhoja ja uusia asuntoja 52,3 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten. Parhaiten haastavassa markkinatilanteessa ovat kaupaksi käyneet kerrostalokolmiot, rivitaloneliöt ja omakotitalot.

Mies pitelee talon pienoismallia käsissään

– Päin vastoin kuin jo Helsingissä, Espoon asuntomarkkinoilla ei näy valitettavasti vielä elpymisen merkkejä. Kauppamäärät ovat edelleen erittäin alhaisella tasolla viime vuoden ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna. Kahden vuoden takaisiin lukuihin verrattuna kaikkien asuntojen kauppamäärät ovat pudonneet Espoossa yli 60 prosenttia, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Uusien asuntojen kauppamäärissä muutokset ovat vieläkin dramaattisempia. Vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana uusia asuntoja myytiin Espoossa 88 prosenttia vähemmän kuin tammi–maaliskuussa 2022. Muutosta viiden vuoden takaisiin kauppalukuihin on 88,9 prosenttia. Kun viime vuonna uusia asuntoja myytiin tammi–maaliskuussa 633 kappaletta, tänä vuonna uudisasuntokauppoja tehtiin kolmen kuukauden aikana vain 39.

– Suurimmista kaupungeista vain Vantaalla vanhojen asuntojen kauppamäärä on laskenut vieläkin enemmän kuin Espoossa vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Kun Espoossa vanhoja asuntoja myytiin tammi–maaliskuussa 40,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna, Vantaalla kauppoja tehtiin 48 prosenttia vähemmän, toteaa Rantanen. – Kaikkein rajuimmin Espoossa on laskenut yksiöiden kauppa. Yksiöitä myytiin tammi–maaliskuussa 60,8 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla.

Halutuimmat asuinalueet Espoossa ovat Tapiola, Westend, Haukilahti, Matinkylä ja Olari

– Espoossa tämän hetken kaikkein kysytyimmät ja parhaiten kaupaksi käyvät asuntotyypit ovat kerrostalokolmiot, neljän huoneen rivitaloasunnot sekä omakotitalot. Niissä kauppamäärät ovat pudonneet vähiten, esimerkiksi kerrostalokolmioita myytiin tammi–maaliskuussa 31,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Rivitaloneliöissä kauppamäärät putosivat 33,3 prosenttia ja omakotitaloissa 33,9 prosenttia, kertoo Rantanen.

– Myös asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet Espoossa keskimäärin reilulla kuukaudella vuodentakaisesta. Pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna myyntiajoissa ei kuitenkaan näy poikkeamaa.

– Etuovessa haetuin asuntotyyppi Espoossa on neljän huoneen rivitaloasunto. Tähän asuntotyyppiin on myös kaikkein eniten uusia hakuvahteja. Haetuimmat avainsanat ovat putkiremontoitu, autotalli, päätyasunto ja kodinhoitohuone. Espoon kaupunginosista eniten asuntoja on viime aikoinakin haettu Tapiolasta, Westendistä, Haukilahdesta, Matinkylästä ja Olarista. Näiden alueiden suosio ja vetovoima näyttävät pysyvän korkealla markkinatilanteen muutoksesta huolimatta.

Asuntojen tarjontatilanne on hyvä – maaliskuussa myyntiin tuli paljon kohteita

– Espoon tarjontatilanne on parantunut viime vuodesta ja se on tällä hetkellä varsin hyvä. Halutuimpia asuntotyyppejä, kerrostalokolmioita ja neljän huoneen rivitalohuoneistoja, on nyt myynnissä selvästi aiempaa enemmän. Kolmioita on nyt myynnissä 394 ja rivarineliöitä 115 kappaletta, kertoo Rantanen.

– Neljän huoneen rivitaloasuntojen keskineliöhinnoissa ei ole tapahtunut muutosta viime vuoteen verrattuna. Niiden hinnat ovat pysyneet samalla tasolla jo pidemmän aikaa. Tammi–maaliskuun aikana myytyjen vanhojen neljän huoneen rivitaloasuntojen keskikoko oli 100,3 neliötä, toteutuneiden kauppojen keskihinta 395 169 euroa ja neliöhinta 3939,67 euroa. Kerrostalokolmioiden toteutuneet kauppahinnat ovat laskeneet 5,2 prosenttia.

– Omakotitalojakin on nyt myynnissä ihan mukavasti Espoossa. Toteutuneiden kauppojen keskihinta oli tammi–maaliskuussa 541 900 euroa. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna omakotitalojen keskihinta on laskenut 15,3 prosenttia, 639 500 eurosta. Uskon tämän johtuvan siitä, että merkittävästi nousseiden asumis- ja elinkustannusten vuoksi ihmiset ovat tänä vuonna päätyneet ostamaan edullisempia omakotitaloja edullisemmilta asuinalueilta kuin vielä vuosi sitten.

Kuuden prosentin stressitesti turvaa asuntovelallisen maksukykyä

– Mitä tulee Nooa Säästöpankin asuntolaina-asiakkaiden mahdollisiin maksukykyongelmiin, meillä maksuhäiriöiden tai lyhennysvapaiden määrät eivät ole mitenkään merkittävästi lisääntyneet korkojen ja asumis- ja elinkustannusten nousun myötä. Lainojen takaisinmaksussa ei näytä ainakaan toistaiseksi olevan laajamittaisia ongelmia, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Kuuden prosentin mukaan tehty stressitesti näyttää toimivan hyvänä turvana asuntovelallisille. Onneksemme Suomessa työllisyys on hyvällä tasolla ja töitä tuntuu riittävän joka alalla. Suomalaiset ovat säntillisiä asuntovelan takaisinmaksajia, eikä velvoitteista kovin helposti laisteta. Tällä hetkellä kotitaloudet tuntuvat säästävän niistä kuluista, joista on mahdollista säästää, esimerkiksi ruoka- ja polttoainekuluista, toteaa Grönlund.

Lähteet: KVKL:n Hintaseurantapalvelu ja Etuoven Asuntomarkkinoiden Tietopalvelu

Ota meihin yhteyttä, jos haluat jutella aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia