Siirry sisältöön
Uutiset

Pk-seudun asuntomarkkinoilla kauppa käy nyt huonoiten Vantaalla


Pk-seudun haasteellisessa asuntomarkkinatilanteessa Vantaa on ottanut alkuvuonna kauppamäärissä enemmän takapakkia kuin Espoo ja Helsinki. Vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana vanhojen asuntojen kauppamäärä laski Vantaalla 47,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Uudisasuntokaupassa pudotusta oli 75 prosenttia.

Parhaiten Vantaalla ovat käyneet kaupaksi vanhat rivitalokaksiot ja yli viiden huoneen rivitalohuoneistot. Niiden kauppamäärät ovat laskeneet vain 16,7 prosenttia viime vuodesta. Suurin romahdus on tapahtunut yksiöiden kauppamäärissä. Kerrostaloyksiöistä tehtiin tammi–maaliskuussa kauppoja 51,2 prosenttia ja rivitaloyksiöistä 100 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten.

Myös omakotitalojen kauppamäärät ovat laskeneet Vantaalla vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana 55,2 prosenttia vuodentakaisesta.

– Asuntomarkkinoiden muutos näyttää kehittyneen Vantaalla eri tahtiin kuin Espoossa ja Helsingissä. Vielä viime vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana asuntokauppojen määrissä ei ollut nähtävissä Vantaalla yhtä voimakasta ja nopeaa pudotusta kuin sen naapurikaupungeissa. Muutos on tapahtunut Vantaalla viiveellä verrattuna Espooseen ja Helsinkiin. Merkittäviä pudotuksia kauppamäärissä on alkanut näkyä vasta tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Vuosi sitten tammi–maaliskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät putosivat vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta Vantaalla vain 1,7 prosenttia, kun Espoossa pudotusta oli jo tuolloin 12,4 prosenttia ja Helsingissä 6,2 prosenttia. Myös uudisasuntokaupassa Vantaa pärjäsi viime vuonna Helsinkiä ja Espoota selvästi paremmin. Vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla uudisasuntokauppojen määrä laski Vantaalla 19,2 prosenttia edellisvuodesta, kun Helsingissä romahdusta kauppamäärissä oli jo 60 prosenttia ja Espoossakin lähes 50 prosenttia.

– Kauppamäärät ovat pudonneet merkittävästi kaikkialla Vantaalla. Esimerkiksi Tikkurilassa kauppoja tehtiin tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 46,9 prosenttia, Ylästössä 70 prosenttia, Myyrmäessä 67,2 prosenttia, Hiekkaharjussa 41,9 prosenttia ja Kivistössä 44,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Rajuimmin kauppamäärät ovat laskeneet Myyrmäessä, kertoo Rantanen.

Suosituimmat kaupunginosat Vantaalla ovat Tikkurila, Kivistö, Myyrmäki, Ylästö ja Hiekkaharju

– Ihmiset tuntuvat hakevan Vantaalta pientalotyyppistä asumista. Etuoven Asuntomarkkinoiden Tietopalvelun mukaan neljän huoneen rivitalohuoneisto oli tammi–maaliskuussa suosituin asuntotyyppi Vantaan hauissa. Toiseksi suosituin oli omakotitalo ja kolmanneksi suosituin rivitalokolmio kertoo Rantanen.

– Haetuimmat avainsanat Vantaalla ovat olleet putkiremontoitu, oma piha, autotalli, päätyasunto ja uima-allas.

Vantaalla asuntojen hinnoissa on isoja asuinaluekohtaisia eroja

–Vantaalla on hyvin erilaisia asuinalueita, mikä näkyy myös suhteellisen isoina eroina asuntojen neliöhinnoissa ja toteutuneissa kauppahinnoissa eri asuinalueilla, vaikka myydyt asunnot olisivat kooltaan suunnilleen samankokoisia, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Esimerkiksi Myyrmäessä toteutuneiden kauppojen keskihinta on ollut tammi–maaliskuussa 168 000 euroa, neliöhinta 2756 euroa ja myytyjen asuntojen keskikoko 64 neliötä. Myytyjen asuntojen neliöhinta on laskenut vuodentakaisesta 380 euroa. Nyt neliöhinta Myyrmäessä on suunnilleen samaa tasoa kuin Hämeenlinnassa, eli hyvinkin kohtuullinen, sanoo Rantanen.

– Tikkurilassa toteutuneitten asuntokauppojen keskihinta oli tammi–maaliskuussa 223 000 euroa. Myytyjen asuntojen neliöhinta oli 4016 euroa ja keskikoko 59 neliötä. Vuosi sitten neliöhinta oli 4211 euroa, eli neliöltä hinnat ovat laskeneet reilun 200 euroa.

Hiekkaharju erottuu hintakehityksellään muista kaupunginosista positiivisesti, sillä siellä toteutuneiden kauppojen keskihinta ja neliöhinnat ovat yllättäen nousseet vuodentakaisesta. Myytyjen asuntojen keskikoko oli Hiekkaharjussa tammi–maaliskuussa 60 neliötä, kauppojen keskihinta 244 000 euroa ja neliöhinta 4211 euroa. Vuosi sitten neliöhinta oli 3657 euroa eli 534 euroa vähemmän.

– Vantaalla on useita asuinalueita, joissa oman asunnon saa hankittua erittäin kohtuuhintaan ottaen huomioon pk-seudun asuntojen hintatason. Vantaalta löytyy asuinympäristöjä moneen eri tarpeeseen ja makuun. Sieltä on arvostettuja ja kalliita pientaloalueita, edullisempia kerrostalovoittoisia lähiöitä ja uusia kasvavia asuinalueita, kertoo Grönlund. – Monilta edullisemmiltakin asuinalueilta löytyvät kattavat lähialueet ja erinomaiset liikenneyhteydet eri puolille pk-seutua. Monet vanhat vantaalaiset lähiöt ovat myös viime vuosina uudistaneet ilmettään ja sitä kautta nostaneet mainettaan ja haluttavuuttaan asunnonostajien silmissä.

– Vaikka kauppamäärät ovat Vantaalla nyt poikkeuksellisen alhaisia, asuntojen neliöhinnat ja vakuusarvot ovat silti pysyneet pankin näkökulmasta edelleen kohtuullisen hyvinä.

Lähteet: KVKL:n Hintaseurantapalvelu ja Etuoven Asuntomarkkinoiden Tietopalvelu

Ota meihin yhteyttä, jos haluat jutella aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia