Siirry sisältöön
Uutiset

Sijoittajien paluusta on nyt ensimmäisiä merkkejä pk-seudun asuntomarkkinoilla


Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen ja Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlundin mukaan kiinnostus asuntosijoittamiseen on alkanut pikku hiljaa kasvaa pk-seudulla. Sijoitusasuntomarkkinassa on nyt ensimmäisiä selkeitä piristymisen merkkejä puolentoista vuoden hiljaiselon jälkeen.

– Kiinnostus sijoitusasunnon hankintaan on alkanut heräillä vuodenvaihteen jälkeen pk-seudulla.
Sijoitusasuntoa varten haettujen lainahakemusten määrissä on nyt nähtävissä meillä nousua, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Lainamäärien tarpeessakin on tapahtunut muutosta. Rahoitusasteen tarve on maltillistunut melko
paljonkin verrattuna aikaisempaan tilanteeseen. Sijoitusasunnon ostoa harkitsevilla ihmisillä tuntuu nyt olevan aiempaa enemmän omaa rahaa laittaa sijoitukseensa. Nollakorkoaikaan sijoitusasuntoja ostettiin hyvin yleisesti velkavivuttamalla niin, että oman rahan osuus oli 30 prosenttia ja lainarahan 70 prosenttia. Nyt velkaa otetaan vähemmän ja omaa rahaa sijoitetaan enemmän ostettavaan kohteeseen, ja hyvä niin, Grönlund jatkaa.

– Asuntosijoittajan näkökulmasta nyt aika alkaa olla otollinen hankinnan tekemiselle. Asuntojen hinnat laskivat viime vuonna pk-seudulla eniten koko maassa, eivätkä ne ole vielä lähteneet ennustettuun uuteen nousuun. Asunto pk-seudulta on myös suhteellisen varma sijoituskohde, sillä muuttovirta tänne tulee olemaan pitkälle tulevaisuuteen erittäin vahvaa, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Nyt jos onnistuu tekemään kaupat kohtuuhintaisesta asunnosta, jonka aikoo laittaa vuokralle, voi
hyvinkin onnistua jollakin aikavälillä saamaan sijoitukselleen mukavaa lisätuottoa vuokrankorotuksen
kautta. Vuokrien nostamiseenhan on ollut jo pidempään painetta korkojen, vastikkeiden ja muiden
kustannusten noustua, Rantanen jatkaa. – Uskon, että pienten asuntojen tarjonta alkaa purkautua nopeasti asuntokaupan vilkastuessa. Tarjonnan vähentyessä asuntojen hinnat alkavat vääjäämättä nousta.

Tilaville kaksioille ja kolmioille on kovaa kysyntää pk-seudun vuokra-asuntomarkkinoilla

– Vuokra-asunnon hankintaa miettivän kannattaa nyt pohtia sijoitusstrategiaansa. Jos tavoitteena on saada sijoitukselleen mahdollisimman hyvä exit-tuotto, varmimmat alueet ovat Helsingissä kantakaupungin 00100-postinumeroalue sekä esimerkiksi Töölö, Kallio, Lauttasaari ja Hermanni. Yhtä lailla Espoossa ja Vantaalla kannattaa haku keskittää vetovoimaisimpiin ykkösalueisiin, joissa hintojen odotetaan nousevan, kertoo Rantanen.

– Jos taas tavoitteena on saada mahdollisimman hyvää vuokratuottoa, kannattaa katse keskittää
asuinalueisiin, joissa hintataso on kohtuullisempi, mutta julkiset liikenneyhteydet hyvät. Niillä on valtava merkitys asunnon vuokrattavuudelle ja vuokran määrään. Myös asunnon siisti kunto edesauttaa vuokrattavuutta. Siksi voi olla fiksua tehdä asuntoon kevyt pintaremontti ennen vuokralle laittoa.

– Pk-seudun vuokra-asuntomarkkinoilla on pulaa perheasunnoista. Esimerkiksi tilavien kaksioiden ja
kolmioiden vuokrattavuus on todella hyvä. Jos nyt onnistuu hankkimaan kohtuuhinnalla kolmion alueelta, jossa on hyvät lähipalvelut ja kulkuyhteydet, voi päästä erittäin kohtuulliseen vuokratuottoon.

– Mahdollisen vuokratuoton voi laskea velkavivutuksen kautta. Laskemalla selviää, kuinka paljon pitäisi velkavivuttaa, jotta saisi vuokratuotosta vähennettyä kaikki lainan korot, sanoo Grönlund. – Tällä hetkellä monet asuntosijoittajat harkitsevat myös vähintäänkin osan lainan sitomista kiinteään korkoon. Se, että lainan koron voi nyt suojata tuleviksi vuosiksi noin kolmen prosentin tasoon, houkuttelee monia.

Nyt alkaa olla otollinen hetki myös asuntoflippaukseen

– Seison edelleen vuoden 2024 asuntomarkkinaennusteeni takana. Eli uskon, että tämän vuoden
jälkimmäinen puolisko tulee olemaan asuntokaupassa selkeästi vilkkaampaa aikaa. Siksi nyt voisi olla myös flippaajille hyvä hetki tulla markkinoille, kartoittaa rauhassa sopivia flippauskohteita ja neuvotella kaupoista. Kevään voisi käyttää asunnon remontointiin, jolloin se olisi hyvässä myyntikunnossa syksyllä kaupan vilkastuessa, sanoo Rantanen.

– Ja jos ei itse tee remontteja, ammattitaitoisia remontin tekijöitä löytyy nyt varmasti helposti. Myös työn hinnasta on nyt huomattavasti paremmat mahdollisuudet neuvotella kuin vaikkapa puolitoista vuotta sitten. Tuolloin vapaita remontintekijöitä ei meinannut millään löytää ja sekä työn että
rakennusmateriaalien hinnat olivat huipussaan, toteaa Grönlund.

– Haluaisin korostaa asuntosijoittamista tai -flippausta miettivälle sitäkin, että kohteista ja asuinalueista kannattaa keskustella ammattitaitoisten kiinteistönvälittäjien kanssa. Jos ei itsellä ole selvää näkemystä tai tietoa, kannattaa kysyä välittäjien näkemystä asuntojen vuokrattavuudesta ja hintakehityksestä eri asuinalueilla. Sen varmistaminen, että asunto on sijoitus eikä kulukohde, on ensiarvoisen tärkeää kaikille asunnonostajille, myös sijoittajille ja flippaajille.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia