Siirry sisältöön
Uutiset

Arvoalueiden isot perheasunnot ja uudet asunnot ovat alkaneet jälleen kiinnostaa Espoossa


Sp-Koti Espoon yrittäjän Carl Michael Hatanmaan mukaan asuntojen kysyntä ja kauppamäärät ovat lähteneet nousuun Espoossa. Myös kiinnostus valmiita uudisasuntoja kohtaan on kasvanut Espoossa. Kauppa on alkanut käydä paremmin erityisesti Espoon arvoalueilla Tapiolassa ja Haukilahdessa, joissa ihmisiä liikkuu paljon asuntonäytöillä ja kauppoja tehdään jälleen isoista perheasunnoista.

– Asuntokauppa on alkanut käydä Espoossa tämän vuoden puolella paremmin kuin viime vuonna. Erot eri asuinalueiden välillä ovat kuitenkin suuret kysynnän ja kauppamäärien kehityksessä. Liikehdintä on lisääntynyt viime viikkojen aikana selvästi erityisesti Etelä-Espoon arvoalueilla Tapiolassa ja Haukilahdessa. Isojen perheasuntojen tarjonta on kasvanut näillä alueilla viimeisten 3–4 kuukauden aikana ja niistä tehdään ja sovitaan nyt kauppoja, kertoo Sp-Koti yrittäjä Carl Michael Hatanmaa.

– Oletan, että asuntojen laskeneet hinnat, korkotason maltillistuminen ja tulevat korkonäkymät ovat saaneet nyt asuntokaupoille sen porukan, joilla on varallisuutta, oman työ- ja taloustilanteen näkymät ovat vakaat sekä asunnonvaihdolle on jo pidempään ollut tarvetta. Liikkeellä tuntuu nyt olevan erityisesti johtotehtävissä työskenteleviä ja yrittäjiä.

– Asunnonostajien aktivoituminen on näkynyt lainaneuvotteluiden määrissä pankissakin jo koko alkuvuoden. Uskon, että liikehdintä asuntomarkkinoilla on lisääntynyt, koska asuntojen hintatason ei odoteta enää laskevan, ainakaan kovin merkittävästi. Korot ovat tulleet huippulukemista alaspäin ja niiden odotetaan laskevan entisestään vielä tämän vuoden aikana, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Nyt on ehkä uskallettu vihdoin lähteä liikkeelle ja tehdä ratkaisuja asunnon ostamiseen ja vaihtamiseen liittyen. Pienet korkoheilahtelut eivät vaikuta enää merkittävästi omaan talouteen, varsinkin jos tarvittava lainamäärä on maltillinen omaan maksukykyyn ja varallisuuteen nähden.

Valmiiden uusien asuntojen näytöillä käy nyt Espoossa väkeä ja kaupoista neuvotellaan koko ajan

– Pitkän tauon jälkeen ihmisiä on alkanut jälleen näkyä myös uudisasuntojen yleisillä näytöillä Espoossa. Väkeä käy nyt niissäkin uudiskohteissa, joissa ei ole vuoteen tehty ainuttakaan asuntokauppaa, kertoo Hatanmaa.

Uudiskohteiden kysyntä kohdistuu tällä hetkellä vain valmistuneisiin ja omalla tontilla sijaitseviin asuntoihin. Tonttirahastojen tai muun kuin kaupungin omistamilla vuokratonteilla sijaitsevat uudisasunnot eivät kiinnosta asunnonostajia niiden kustannusriskien, korkeiden tonttivastikkeiden ja tonttiosuuksien korkeiden hintojen vuoksi.

– On ymmärrettävää, että nykyisessä epävarmassa markkina- ja taloustilanteessa uudesta kodista haaveilevien kiinnostus kohdistuu valmiisiin ja luovutettuihin asuntoihin. Valmiin uuden asunnon ostaminen on riskittömämpää ja turvallisempaa kuin vasta rakenteilla olevan. Valmiin uuden asunnon ostaminen on verrattavissa käytetyn asunnon ostamiseen siinä mielessä, että näet, mitä olet ostamassa, eikä rakennusliikkeen kaatumista tarvitse pelätä, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet lukea mediasta useista rakennusliikkeistä, jotka ovat menneet konkurssiin uudiskohteen rakentamisvaiheen aikana. Konkursseista on seurannut paljon harmia sekä merkittäviä taloudellisia vahinkoja ja lisäkustannuksia kohteesta asunnon jo ostaneille osakkaille. Kuluttajat ovat ymmärrettävästi varovaisia.

– Myös uudisasuntojen kysynnän piristyminen on alkanut näkyä vasta Espoon vetovoimaisimmilla asuinalueilla, esimerkiksi Tapiolassa. Vain parin kilometrin päässä sijaitsevassa Niittykummussa sen sijaan uudisasuntoja kohtaan on riittänyt kiinnostuneita koko ajan, ja niistä on tehty kauppoja uudisasuntokaupan totaalisen hiljaiselonkin aikana, kertoo Hatanmaa. – Ylipäänsä kiinnostus kohdentuu tällä hetkellä niihin uusiin taloyhtiöihin, joista on myyty useita asuntoja ja joissa jo asutaan.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia