Siirry sisältöön
Uutiset

Onko asunnonostajan markkinat ohi lomien jälkeen?


Huhtikuu oli Turun asuntokaupassa puolentoista vuoden odottelun jälkeen hyvä kuukausi. Se, onko positiivinen käänne enne tulevasta vai sattuma tässä keväässä, selviää tulevien kuukausien kaupoista. Edellytykset paremmille asuntokaupoille on nyt, sillä ostajan markkinat saattavat olla ohi lomien jälkeen.

Asunnonostajien kannalta tilanne on tällä hetkellä siinä mielessä hyvä, että tarjontaa on hyvin kysyntään nähden. Unelmien kodin löytyminen on nyt helpompaa kuin siinä vaiheessa, kun kysyntä ja kauppamäärät lähtevät nousuun. Silloin käy helposti niin, että remontoidut ja hyväkuntoiset asunnot myydään nopeasti. Asuntokaupassa markkinalainalaisuudet toimivat hyvin. Kun kysyntä lisääntyy ja kohdistuu tietyntyyppisiin asuntoihin, kuten esim. isompiin perheasuntoihin, hinnat lähtevät vahvistumaan.

Koronlasku tarkoittaa asuntokaupan piristymistä

– EKP:n viimeisin korkokokous vahvisti odotuksia siitä, että tulemme näkemään ensimmäisen
koronlaskun kesäkuussa. Mikäli keskuspankki vielä kertoo selkeästi tulevista koronlaskuista, niin se tarkoittaa asuntokaupan piristymistä. Näin ollen ostajan kannattaisi lähteä asuntokaupoille vielä ennen lomakautta, koska tarjontaa on tällä hetkellä hyvin ja heinäkuussa kauppa tunnetusti hiljenee, kun ihmiset keskittyvät lomailuun. Kun kauppa todennäköisesti kesän jälkeen piristyy, on myös ostajia enemmän liikkeellä, toteaa Someron Säästöpankin liiketoimintajohtaja Teemu Alanko.

Ostajan kriteeristö on muuttunut

– Suurimmiksi oston esteiksi koetaan edelleen sopivan asunnon löytyminen markkinoilta.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostajan kriteeristö on muuttunut: raha ja kohde eivät kohtaa. Syksy ja koronlasku eivät muuta sitä tosiasiaa, että raha ja kohde eivät kohtaa. Mahdollisesti oman talouden mitoitus on se, jota kannattaa tarkastella kriittisemmin. Olisiko ostajalla valmiutta tinkiä ostettavan kohteen vaatimuksista? Toisaalta kaikkina aikoina ostetaan tarpeeseen. Sijoittajilla on aikaa etsiä yksiöitä, mutta tarpeeseen ostettavaa perheasuntoa ei ole varaa odotella ja etsiä turhan pitkään, pohtii Sp-Koti Turun yrittäjä Mikko Mannila.

– Suurempaa piristystä asuntokauppaan odotetaan heti lomien jälkeen. Silloin kun ostajia on enemmän liikkeellä, valmiiksi haettu lainalupaus nopeuttaa kaupantekoa. Oma taloudellinen tilanne kannattaa käydä pankin asiantuntijan kanssa läpi jo hyvissä ajoin. Näin ns. väylä pankkiin on auki, kun omaan taloudelliseen tilanteeseen mitoitettu kohde löytyy, eikä lainaneuvottelua tarvitse lähteä käymään alusta asti läpi, kertoo Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Sini Aaltonen.

Syksyllä kaupan odotetaan piristyvän

– Vuokra-asuminen on tällä hetkellä tietyllä tavalla hyvä vaihtoehto mutta sitten kun asuntomarkkina piristyy ja huomataan ettei uudistuotantoa ole riittävästi, lähtevät myös vuokrat nousuun. Jos harkinnassa on omistusasunon osto kannattaa asuntoesittelyihin ja ostoksille lähteä nyt, jatkaa Mannila.

– Kokonaisuudessaan mitään erityisen isoa kasvua ei asuntomarkkinoilla tänä vuonna odoteta mutta viimeistään syksyllä kaupan odotetaan piristyvän, tiivistää Alanko.

Ota yhteyttä, niin jutellaan Turun alueen asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Mikko Mannila

Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä LKV

+358 50 355 1557

mikko.mannila@spkoti.fi

Sp-Koti Turku

Muita uutisia