Siirry sisältöön
Uutiset

Omistusasujien inflaatio rauhoittuu ja lähestyy kovaa vauhtia vuokralla-asujien asumistuloa pääkaupunkiseudulla


Omistusasujien asumistulo kääntyi pääkaupunkiseudulla negatiiviseksi vuonna 2021, jolloin asuntojen hinnat nousivat. Ukrainan sota ja sen seurauksena nopeaan nousuun lähtenyt inflaatio, energiahintojen kallistuminen sekä korkojen ja lainanhoitomenojen nousu kasvattivat omistusasumisen kustannuksia ja pienensivät omistusasujan asumistuloa entisestään. Inflaation rauhoittumisen myötä samankokoisen vuokra- ja omistusasunnon kuukausittaisissa vuokra- ja lainanhoitokuluissa ei ole enää suurta eroa.

– Omistusasumisen inflaatio on rauhoittunut vauhdilla viime vuoden lopusta lähtien. Omistusasujien ja asuntovelallisten asumistulo kääntyi lähes pystysuorasti negatiiviseen suuntaan vuonna 2022, jolloin rajusti nousuun lähtenyt inflaatio vaikutti omistusasujiin ja vuokralla asujiin hyvin eriarvoisesti. Korkojen ja energiahintojen nopea ja raju nousu ei heijastunut asuntojen vuokriin ja yleiseen vuokratasoon, sanoo Sp- Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Nyt kun taantuma on ohitettu Suomessa, inflaatio rauhoittunut, asuntojen hinnat laskeneet ja korkojenkin odotetaan jatkavan laskuaan, alkaa oman kodin hankinta olla monelle pääkaupunkiseudulla vuokralla asuvalle jälleen taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto, jos oma työtilanne ja talous ovat vakaalla pohjalla, Rantanen uskoo.

– Vaikka asuntokauppa on viimeisten kuukausien aikana osoittanut orastavia vilkastumisen merkkejä pääkaupunkiseudullakin, kauppamäärissä ollaan kuitenkin edelleen alhaisella tasolla. Jotta kauppamäärät lähtisivät selvemmin ja pysyvämmin kasvuun, täytyy kuluttajien luottamuksen ensin vahvistua. Kuluttajien alhainen luottamus tulppaa tällä hetkellä eniten asuntokauppaa.

– Oman kodin ostaminen ja vaihtaminen ovat elämän isompia päätöksiä. Jos joudut ottamaan asuntoon pankista lainaa, kuten suurin osa meistä joutuu, sitoudut keskimäärin 20–25 vuodeksi tiettyyn maksuohjelmaan. Jos sekä yleisen että oman talouden näkymät ovat vähänkään epävarmat, lopullisen osto- ja vaihtopäätöksen tekemisen kynnys on ymmärrettävästi hyvin korkea. Meilläkin näkyy se, että ihmisiltä puuttuu vielä uskallusta, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Kuluttajien luottamus on yhä selvästi pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella, mutta onneksi pohjalukemista on jo noustu ja orastavaa elpymistä on siinäkin nähtävissä. Haasteena on, että työttömyyden odotetaan vielä jonkin aikaa nousevan ja tuoreimman kuluttajabarometrin mukaan kuluttajat kokevat työttömyyden uhkaa omalla kohdallaan pitkän aikavälin keskiarvoa enemmän. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat yhä selvästi keskiarvon alapuolella. Niidenkin täytyy nousta pysyvästi korkeammalle tasolle ennen kuin asuntokauppa alkaa käydä vilkkaammin.

Asuntomarkkinoita tulppaa edelleen myös kohtaanto-ongelma

– Etuoven tuoreen suomalaisten asunnonvaihtoaikeita selvittävän Markkinapulssi-kyselyn mukaan asunnon ostamista jarruttaa tällä hetkellä kaikkein eniten sopivan ostettavan asunnon löytyminen. Omakotitalot ovat kysytyimpiä asuntotyyppejä, mutta niitä ei ole riittävästi myynnissä vastaamaan kysyntään. Myös kolmioiden ja neliöiden kohdalla kohtaanto-ongelma on erityisen suuri, kertoo Rantanen.

– Markkinapulssi-kyselyyn vastanneista yli puolet ei ole valmis ostamaan uutta asuntoa ja ottamaan lainaa ennen kuin vanha asunto on myyty. Tämä selittänee sen, miksei lainahakemusten määrän kasvu näy nostettujen lainojen määrissä. Uusi asunto ostetaan ja laina nostetaan vasta, kun nykyisestä asunnosta on tehty kaupat. Rohkeutta välirahan ottamiseen ei ole riittävästi nykyisessä markkina- ja taloustilanteessa, vaikka pankit niitä myöntävätkin, sanoo Grönlund.

– Asuntokaupan vilkastumisen puolesta puhuu se, että valmius edetä asunnonvaihdossa on kasvanut maaliskuusta 4 prosenttia. Etuoven kyselyyn vastanneista 63 prosenttia etsi kesäkuussa asuntoa entiseen tapaan tai aktiivisemmin. Myös valmiudet käydä lainaneuvotteluja, tehdä tarjous tai asuntokaupat ovat kasvaneet maaliskuusta, kertoo Rantanen.

– Välittäjiemme mukaan ihmisiä on liikkeellä ja näytöillä käy paljon väkeä pääkaupunkiseudulla. Myös oman asunnon myyntiä tai uuden ostoa suunnittelevien asiakkaiden yhteydenottojen määrät ovat kasvaneet selvästi. Pitkään jatkunut hiljaiselo on vaihtunut välittäjillämme kiireeseen, mutta kauppamäärissä tämä ei vielä näy. Elokuun kauppamäärämme olivat kuluvan vuoden keskiarvoa.

Lähteet: Säästöpankki Asuntomarkkinakatsaus 27.8.2024 ja Etuoven Markkinapulssi -kyselytutkimus 6/2024

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia