Siirry sisältöön
Uutiset

Uudisasuntokauppa on yhä täysin jäissä koko pääkaupunkiseudulla


Uusien asuntojen kaupassa ei ole vielä nähtävissä piristymisen merkkejä pääkaupunkiseudulla. Sp-Kodin mukaan uudisasuntokauppaa jarruttavat asuntojen korkea hintataso, isot yhtiölainat sekä liian vaikeaselkoiset hinnastot. Myös vuokratonttien kustannukset pelottavat ostajia. Lisäksi myynnissä on pääasiassa vain yksiöitä ja kaksioita, joihin kohdistuu hyvin vähän kysyntää tällä hetkellä.

– Uudiskohteet eivät kiinnosta eivätkä käy kaupaksi pääkaupunkiseudun heräilevillä asuntomarkkinoilla. Tässä markkinatilanteessa, jossa kuluttajat ovat hyvin varovaisia tekemään asunnonostopäätöksiä, uudiskohdekauppaa jarruttaa erityisesti kaksi asiaa: isot taloyhtiölainat ja vaikeus saada selkoa asunnon lopullisesta kokonaishinnasta, sanoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimies.

– Isot taloyhtiölainat ja niihin sisältyvät riskit pelottavat ihmisiä. Monet kertovat olevan huolissaan siitä, että joutuvat maksamaan muidenkin lainaosuuksia. Toisekseen uudiskohteiden hinnastot ovat niin vaikealukuisia, ettei ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjäkään tahdo saada niistä selvää. Uuden asunnon kokonaishinnan ja kuukausittaisten vastikekulujen hahmottaminen on tehty aivan liian vaikeaksi, väittää Paasimies.

– Oulunkylässä oli myynnissä uudiskohde, jossa ei ollut yhtiölainaa lainkaan. Kohteen kaikki asunnot varattiin erittäin nopeasti. Yksinkertainen malli osoittautui tehokkaaksi ja toimivaksi. En voi kuin ihmetellä, miksi lähes kaikissa uudiskohteissa on isot yhtiölainat, kun kukaan ei tunnu enää niitä haluavan, ei ostajat eivätkä pankit.

– Myös vuokratonttien kustannukset pelottavat selkeästi ostajia. Enää ei haluta ostaa asuntoa yhtiöstä, joka sijaitsee yksityisen tahon omistamalla vuokratontilla. Kun rakentaminen jälleen käynnistyy pääkaupunkiseudullakin, olisi toivottavaa, että rakennuttajat huomioisivat kuluttajien muuttuneet toiveet ja tarpeet erityisesti taloyhtiölainojen ja vuokratonttiratkaisujen osalta. Mitä yksinkertaisempi ja selkeämpi hinnoittelu, sen parempi myytävyyden kannalta, sanoo Paasimies.

– Keväällä teettämämme valtakunnallisen ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselyn tulokset vahvistavat Paasimiehen näkemyksen uudisasuntokaupan hiljaiselon syistä. Yli 60 prosentille pääkaupunkiseudulla asuvista taloyhtiölainan suuruudella on vaikutusta ostopäätökseen. Lisäksi yli 60 prosenttia vastanneista ilmoitti, ettei ole valmis ostamaan asuntoa asunto-osakeyhtiöstä, joka sijaitsee yksityisen tahon omistamalla vuokratontilla, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Taloyhtiölainoihin suhtautuminen on muuttunut nopeassa ajassa. Ennen asuntomarkkinoiden taantumaa taloyhtiölainat ja vuokratontit olivat uudiskohteiden myyntivaltteja. Uuden asunnon saattoi voida hankkia 100 000 eurolla, viidesosalla sen kokonaiskauppahinnasta, kun vanhasta vastaavasta asunnosta joutui maksamaan 300 000. Alhainen kauppahinta houkutteli monet ostamaan uuden asunnon vanhan sijaan.

– Uudisasuntojen kauppaa jarruttaa tällä hetkellä myös niiden korkea hintataso. Kyselyymme vastanneista pääkaupunkiseudun asukkaista lähes 80 prosenttia pitää uudisasuntojen hintatasoa liian korkeana, sanoo Rantanen.

Uudiskohteiden kauppatapa kaipaa uudistamista ja uudisrakentaminen enemmän asiakaslähtöisyyttä

– Olemme jääneet uudisasuntokaupassa vangiksi järjestelmään, joka ei enää toimi. Uudiskohdekauppa kaipaisi monessakin mielessä isoja muutoksia, jotka rakennusliikkeiden tulisi tunnistaa, toteaa Paasimies.

– Uusia asuntoja tulisi rakentaa nykyistä asiakaslähtöisemmin ja joustavammin. Markkinat ja kuluttajien mieltymykset muuttuvat nopeasti, eivätkä tuotantoprosessit ole tähän saakka kyenneet joustamaan vastaamaan näihin muutoksiin. On tehty vääränkokoista ja vääränlaista asuntoa. Asuntojen myytävyyttä voitaisiin edistää merkittävästi pienillä muutoksilla, esimerkiksi ottamalla paremmin huomioon kuluttajien toiveet huoneistojen kokoon, pohjaratkaisuihin, varustelutasoon ja hinnoitteluun liittyen.

– Nyt on tehty myös väärää laatutasoa väärään paikkaan. Ihmisten toiveissa on valtavia eroja eri asuinalueilla, väittää Paasimies.

– Rakennuttajien kannattaisi kommunikoida ja keskustella alueiden välittäjien kanssa enemmän alkaessaan suunnitella uusia rakennusprojekteja. Välittäjät voisivat olla alusta lähtien mukana uudiskohteiden suunnittelussa, jotta rakennusliikkeet olisivat paremmin perillä kuluttajien tarpeista ja osaisivat rakentaa kohteita, jotka kiinnostavat ja käyvät helpommin kaupaksi, ehdottavat Paasimies ja Rantanen.

– Valmiiden uusien asuntojen massan purkautuminen tulee kestämään jonkin aikaa. Nyt myynnissä on pääasiassa pieniä asuntoja, kun suurin kysyntä kohdistuu perhekokoisiin asuntoihin, kertoo Paasimies.

Lähde: Sp-Kodin valtakunnallinen ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi 1070 täysi- ikäistä suomalaista 24.4.–15.5.2024.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia