Siirry sisältöön
Uutiset

Kuluttajien huoli taloudesta ja työttömyydestä jarruttavat asuntokauppaa pääkaupunkiseudulla


Heikko kuluttajien luottamus vaikuttaa pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoiden kehitykseen enemmän kuin alle kolmeen prosenttiin laskenut 12 kuukauden euribor tai positiiviset korkoennusteet. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund uskovat, että asuntokauppojen määrä lähtee selvempään nousuun vasta kuluttajien luottamuksen vahvistuttua.

– Vaikka korot ovatkin nyt selvässä laskusuunnassa ja ekonomistit ennustavat ohjauskoron olevan ensi vuoden toisella puoliskolla vielä yli prosenttiyksikön nykyistä alhaisemmalla tasolla, heikko kuluttajien luottamus jarruttaa yhä asuntokauppaa. Asuntokauppojen määrässä näkyisi voimakkaampaa kasvua, jos kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen olisi vahvempaa. Kuluttajien luottamuksessa tapahtui syyskuussa melkoinen droppi alaspäin pääkaupunkiseudulla, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen poikkeuksellisen alhaisella tasolla. Nekin laskivat syyskuussa pääkaupunkiseudulla entisestään. Kuukauden päästä näemme, onko EKP:n viimeviikkoisella ohjauskoron laskulla vaikutusta asunnonostoaikeisiin. Kesäkuussa, jolloin EKP laski ohjauskorkoa ensimmäisen kerran, asunnonostoaikeissa näkyi hetkellinen piikki ylöspäin.

– Monet kantavat nyt huolta omasta työllisyystilanteestaan. Ilmassa leijuu valitettavasti melko tummia pilviä nimenomaan työllisyyteen liittyen. Tällä on vaikutusta kuluttajien luottamukseen ja uskallukseen tehdä isoja hankintoja. Asunnon ostaminenhan on lähes jokaisen ihmisen ja perheen elämän kallein hankinta, jatkaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Yritysten konkurssi- ja irtisanomisuutisten sijaan tarvitsisimme kuluttajien luottamusta vahvistavia talousuutisia. Positiiviset korkouutiset eivät yksin vahvista luottamusta riittävästi, vaikkakin alhaisempi korkotaso ja korko-odotukset motivoivat ja rohkaisevat kuluttajia aktivoitumaan asunnon ostamisessa ja vaihtamisessa. Suunta on nyt onneksi oikea, Grönlund jatkaa.

Asuntokauppojen määrä kasvaa nyt neljättä kuukautta peräkkäin

– Varmasti nyt voi kuitenkin jo sanoa, että asuntokaupan taantuma on Suomessa ohi. Uskon, että lokakuu tulee olemaan neljäs peräkkäinen kuukausi, jolloin asuntokauppojen määrä ylittää viime vuoden vastaavan kuukauden kauppamäärän. Eli markkinatilanne näyttää jo paremmalta, vaikkei hurraa-huudoille olekaan vielä aihetta. Olemme kauppamäärissä edelleen erittäin alhaisella tasolla verrattuna esimerkiksi vuosiin 2019–2021. Toivotaan, että korkojen lasku ja loppuvuodelle vielä ennustettu seuraava koronlasku antavat vetoapua asuntomarkkinoiden vilkastumiselle, sanoo Rantanen.

– Myös meillä Sp-Kodissa kauppamäärät ovat kasvaneet kuukausi kuukaudelta. Lokakuusta on tulossa meille viime vuoden lokakuuta selvästi parempi kauppakuukausi.

– Nooassakin asuntokauppoihin liittyvä aktiivisuus on lisääntynyt kuukausi kuukaudelta. Puhumme kuitenkin edelleen varsin pienistä positiivisista muutoksista meillä tehtyjen asuntokauppojen määriin liittyen, kertoo Grönlund.

– Asuntokaupan vilkastumisesta kertovat kuitenkin myös muut mittarit, joita pankissa seuraamme. Asiakkaiden yhteydenottojen, asuntolainahakemusten ja -neuvotteluiden sekä luottopäätösten määrissä on jo nähtävissä selvää kasvua. Voikin hyvin käydä niin, että kuluttajien luottamuksen noustua riittävän vahvalle tasolle asuntokauppa vilkastuu pääkaupunkiseudulla nopeasti ja voimakkaasti.

– Ja jos näin käy, piristynyttä asuntokauppaa uhkaa seuraavaksi jarruttaa tarjontapula. Jo nyt pääkaupunkiseudulla kaivattaisiin myyntiin lisää erityisesti kaikkein halutuimpia asuntotyyppejä eli hyväkuntoisia perhekokoisia asuntoja hyvien liikenneyhteyksien ja peruspalveluiden ääreltä. Perheasuntoja kysytään ja niistä tehdään kauppoja kaikkialla pääkaupunkiseudulla, sanoo Rantanen.

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia