Asuntomarkkinaennuste 2025 – Asuntokauppa kasvaa ensi vuonna Suomessa 8–10 prosenttia
Heikko kuluttajien luottamus ja huonontunut työllisyystilanne hidastavat asuntokauppaa Suomessa. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen uskovat asuntokaupan voimakkaamman kiihdytysvaiheen alkavan vasta ensi vuoden puolella. He ennustavat vanhojen asuntojen kaupan kasvavan Suomessa ensi vuonna 8–10 prosenttia ja hintojen keskimäärin 3,5 prosenttia tähän vuoteen verrattuna.
– Uskon, että asuntokauppa alkaa kiihtyä voimakkaammin vasta vuodenvaihteen jälkeen ja vuodesta 2025 on tulossa kuluvaa vuotta parempi. Asuntokauppoja on tehty heinäkuusta lähtien joka kuukausi enemmän kuin viime vuoden vastaavina kuukausina, ja tunnelma markkinoilla on selvästi piristynyt. Kumulatiivisesti tammi–syyskuun kauppamäärissä ollaan kuitenkin vain 1,9 prosenttia edellä viime vuotta, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Vaikka lokakuustakin näyttää tulevan viime vuoden lokakuuta parempi kauppakuukausi, marras- ja joulukuussa tulemme hyvin todennäköisesti jäämään kauppamäärissä miinukselle viime vuoteen verrattuna. Varainsiirtoveromuutos aiheutti hurjan piikin viime vuoden marras- ja joulukuun kauppamääriin. Joulukuussakin asuntokauppoja tehtiin ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti yli 5000.
– Välittäjien tekemien vanhojen asuntojen kauppamääräkehitys tulee olemaan tänä vuonna nolla prosenttia, koska loppuvuodesta tullee myynnillisesti viime vuoden loppua heikompi, ennustaa Rantanen.
Asunnon ostoa ja vaihtoa jarruttaa eniten huoli synkkenevästä työllisyystilanteesta
– Kuluttajien huoli työllisyystilanteesta on perusteltu. Työllisyys tulee valitettavasti Suomessa vielä jonkin aikaa heikkenemään ennen kuin se todennäköisesti jo ensi keväänä lähtee jälleen paranemaan, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.
– Suomen talous on jo alkanut toipua, mutta hitain askelin. Odotamme, että tänä vuonna Suomen BKT supistuu 0,4 prosenttia ja ensi vuonna se kasvaa 1,6 prosenttia. Korkojen lasku tekee hyvää Suomen taloudelle montaa eri kautta. Kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen vahvistuu. Myös kuluttajien ostovoima jatkaa edelleen vahvistumistaan, kun samalla inflaatio on rauhoittunut. Vienti, teollisuuden tuotanto ja investoinnit piristyvät, mikä heijastuu työllisyyteen positiivisesti. Uskon, että tätä kautta kuluttajien asunnonvaihtotarpeetkin alkavat realisoitua konkreettisiksi ostopäätöksiksi, Mikkonen jatkaa.
– Ennustamme, että välittäjien tekemien vanhojen asuntojen kauppamäärä kasvaa ensi vuonna 8–10 prosenttia. Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat olleet koko ajan plussalla, vaikkakin selkeästi normaalia matalammalla tasolla. Syyskuun Kuluttajabarometrin mukaan joka kymmenes suomalainen suunnittelee asunnon ostamista seuraavien 12 kuukauden aikana. Kun talous lähtee elpymään ja työllisyystilanne paranemaan, kuluttajien luottamus vahvistuu ja uskallus tehdä asunto- ja autokauppoja kasvaa. Täytyy muistaa, että Suomessa on pitkään jatkunutta patoutunutta asunnonvaihtotarvetta, toteavat Rantanen ja Mikkonen.
– Myös alle kolmeen prosenttiin laskenut 12 kuukauden euribor sekä positiiviset korkonäkymät tukevat asuntokaupan piristymistä. EKP:n odotetaan laskevan ohjauskorkoa seuraavan kerran joulukuussa ja ensi vuoden puolellakin keskimäärin kerran kvartaalissa. Tämän hetken ennusteiden mukaan ensi vuoden loppupuolella ohjauskorko olisi jo noin kahdessa prosentissa.
– Asuntojen kauppamäärät ja hinnat tulevat kehittymään eri tahtiin eri puolilla Suomea. Asuntomarkkinoidemme eriytyminen jatkuu. Kauppamäärät tulevat kasvamaan voimakkaimmin niissä isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa, joihin on eniten muuttoliikettä. Vetovoimaisilla alueilla myös asuntojen hinnat kehittyvät suotuisammin kuin muuttotappiopaikkakunnilla tai pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa, sanoo Rantanen.
– Ennusteemme mukaan vanhojen osakehuoneistojen hinnat nousevat vuonna 2025 Suomessa keskimäärin 3,5 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna.
Ota yhteyttä, jos haluat keskustella asuntomarkkinatilanteesta kanssamme lisää: