Siirry sisältöön
Uutiset

Kasvava kohtaanto-ongelma aiheuttaa huolta pk-seudun asuntomarkkinoilla


Hyvä kauppatahti on jatkunut marraskuussa pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen on kuitenkin huolissaan jo nyt merkittävän kohtaanto-ongelman pahenemisesta. Kasvava tarjontapula tämän hetken haetuimmista asuntotyypeistä ja tarjonnan lisääntyminen vähemmän haetuissa asuntotyypeissä jarruttaa asuntokauppaa ja voi johtaa voimakkaaseen hintojen nousuun halutuimmilla asuinalueilla jo ensi vuoden aikana.

– Vaikka marraskuusta on vastoin odotuksiani tulossa kauppamäärällisesti viime vuoden marraskuuta parempi kuukausi ja kauppamäärät ovat viime vuoteen verrattuna ylittyneet nyt joka kuukausi heinäkuusta lähtien, olen huolissani hyvän kehityksen jatkumisesta, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Valitettavasti kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa pääkaupunkiseudulla. Etuovi.comin(Siirryt toiseen palveluun) Markkinapulssi- tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla haetaan tällä hetkellä useimmin omakotitaloja. Toiseksi haetuimpia kohteita ovat rivitalo-, pari- ja erillistaloasunnot. Kerrostaloasuntoja haetaan nyt vähemmän. Niitä on kuitenkin ylivoimaisesti eniten myynnissä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

– Etuovi.comissa on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä myynnissä yhteensä reilut 14 200 asuntoa. Niistä kerrostaloasuntoja on yli 11 000. Prosentuaalisesti kerrostaloasuntojen osuus on 77,8 prosenttia, kun eniten haettuja asuntoja eli omakotitaloja on myynnissä alle 700 eli vain 4,8 prosenttia kaikista myytävistä asunnoista. Rivitalo-, paritalo- ja erillistaloasuntojen osuus on 17,4 prosenttia. Määrällisesti niitä on myynnissä reilut 2 400, kertoo Rantanen.

– Asuntokaupan lähtiessä kunnolla liikkeelle ensi vuoden puolella omakotitalojen sekä rivitalo-, paritalo- ja erillistaloasuntojen nykyiset tarjontamäärät eivät tule riittämään alkuunkaan, pelkää Rantanen. Hänen mukaansa kohtaanto-ongelma tulee todennäköisesti vain pahenemaan, sillä Markkinapulssin mukaan selvältä enemmistöltä asunnonvaihtoa suunnittelevilta on tulossa myyntiin kerrostaloasunto.

– Kun tarjonta kasvaa asuntotyypissä, joka ei vastaa kysyntään, tilanne muuttuu haastavaksi. Tarjontapula johtaa väistämättä voimakkaaseen hintojen nousuun erityisesti halutuimmilla asuinalueilla.

Helsingissä kaikista myytävistä asunnoista on omakotitaloja 2,3 % ja kerrostaloasuntoja 86,4 %

– Kohtaanto-ongelma on jo nyt paha pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Helsingissä kaikista myynnissä olevista asunnoista vain 2,3 prosenttia on omakotitaloja, kun kerrostaloasuntoja on 86,4 prosenttia ja rivitalo-, paritalo- ja erillistaloasuntoja 11,3 prosenttia. Espoossa tämänhetkisestä tarjonnasta on omakotitaloja 7,2 prosenttia, rivitalo-, paritalo- ja erillistaloasuntoja 25,4 prosenttia ja kerrostaloasuntoja 67,4 prosenttia. Vantaalla kaikista myyntikohteista on kerrostaloasuntoja 69,7 prosenttia, rivitalo-, paritalo- ja erillistaloasuntoja 22,4 prosenttia ja omakotitaloja 7,8 prosenttia.

Rantasen mukaan tarjonnan ja kysynnän epäsuhta on syy siihen, miksi kauppoja tehdään edelleen selvästi vähemmän kuin vuosina 2021–2022, vaikka korot ja asuntojen hinnat ovat selvästi laskeneet.

Kohtaanto-ongelmaa pahentaa myös yhä täysin jäissä oleva uudisasuntotuotanto

– Toimivat asuntomarkkinat tarvitsevat riittävän määrän uudistuotantoa. Se on meillä edelleen jäissä. Tulee kestämään vähintään pari vuotta ennen kuin uudistuotannosta on odotettavissa helpotusta asuntomarkkinoiden tarjontatilanteeseen, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Pekka Haajanen.

– Uudistuotannon käynnistyessä pitkän taon jälkeen voi hyvinkin käydä niin, että kaikki ennakkomarkkinointiin tulevat kohteet varataan ja viedään käsistä hyvin nopeasti. Näinhän on käynyt aikaisemminkin.

– Uudiskohteiden rakentamisen aloittamiseen ja uudistuotannon käynnistymiseen vaikuttaa se, että rahoittamisen pelisäännöt ja ehdot ovat muuttuneet rakentamisen edellisestä huippusuhdanteesta. Rahoitusehdot ovat tiukentuneet ja tulevat tiukentumaan jatkossakin. Esimerkiksi vuodenvaihteessa voimaan astuva pankkien uudiskohteiden rakentamista koskeva vakavaraisuusvaatimus tulee nostamaan luoton hintaa vääjäämättä. Ja se taas nostaa uudisasuntojen hintoja entisestään. Silläkin on vaikutusta, että rakentamisen kustannuksiin suoraan vaikuttavaa yhtiölainakattoa on laskettu Suomessa, kertoo Haajanen.

– Uusien ja vanhojen asuntojen välinen hintaero on meillä vain kasvanut viime vuosina. Uudiskohteiden neliöhinnat ovat jo nyt paikoin karanneet käsistä. Jos ja kun ne nousevat vielä entisestään, yhä harvemmilla on mahdollisuus ostaa uusi asunto, pohtii Rantanen.

– Rahoitusehtojen tiukentuminen on vaikuttanut myös vanhojen asuntojen kauppaan. Monet myynnissä olevat kohteet kaipaavat peruskorjausta tai mittavia remontteja. Asunnonostajan maksukyky ei kuitenkaan välttämättä riitä enää asuntolainan päälle tulevaan remonttilainaan. Käymme remontoinninkin rahoituksesta jatkuvasti keskusteluja asiakkaidemme kanssa asuntolainaneuvotteluiden yhteydessä, kertoo Haajanen.

– Meillä on rahoittajana vastuu siitä, ettei asiakkaamme hanki omaan maksukykyynsä nähden liian kalliiksi tulevaa asuntoa. Kiinnostavan kohteen remontointi- tai peruskorjauskustannusten arvioinnissa tuleekin sekä pankin että potentiaalisen ostajan olla realisti. On molempien etu jättää rahoittamatta kohde, joka venyttää asiakkaan talouden liian tiukille.

Lähde: Etuovi.comin Markkinapulssi-tutkimus

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Pekka Haajanen

Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 844 3620

pekka.haajanen@saastopankki.fi

Muita uutisia