Siirry sisältöön
Sp-Koti Urbaanit

Myytävänä olevat kohteet kiinnostavat, vaikka korkojen nousu ahdistaa nyt monissa kotitalouksissa


Julkaistu:

Tarjonta asuntomarkkinoilla kiinnostaa jo heitäkin, ketkä eivät edes ole aktiivisesti ajatelleet asunnonvaihtoa. Helmikuussa asuntonäytöillä kulutettiin kynnysmattoja paljon sydäntalvea enemmän ja uutisia asuntokaupan piristymiseen liittyen tulee kaikkialta Suomesta. Kiinnostuksen herättää luonnollisesti muutosta symboloivan kevään saapuminen, asuntojen hintojen lasku sekä tarjonnan määrän kasvaminen.

Kevät

Ilmiö voimistuu, mitä lähemmäs pääkaupunkiseutua mennään

Nyt asuntoja, joihin esimerkiksi ensiasunnonostajalla ei olisi ollut varaa ilman valtavia säästöjä, saattaakin tupsahtaa markkinoille. Ilmiö ei ole yksin pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa Länsi-Uudellamaalla. Piristymistä tapahtuu kaikkialla Suomessa, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tilanne on kylläkin poikkeuksellinen.

– Todella uniikkeja ja laadukkaita kohteita myydään nyt sellaiseen hintaan, mitä ei olla nähty vuosikausiin. On toisaalta ilahduttavaa, että unelmakohteisiin on mahdollisuus nyt suuremmalla osalla ihmisiä, jopa ensiasuntoa hankkivilla. Toki korkotilanne hankaa hieman vastaan, mutta asuntolaina onkin lähes aina pääkaupunkiseudulla kotia ostettaessa 25 vuoden laina-ajalla, kertoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimies.

Klaukkalassa tilanne ei ole aivan niin kärjistynyt, vaan laadukkaita kohteita saa hyvään, tavallisemman tuntuiseen hintaan. Alueen omakotitalot kiinnostavat erityisesti tuoreita perheitä, jotka suunnittelevat paluumuuttoa. Usein uudet vanhemmat ovat itse kasvaneet alueella ja haaveilevat siksi kasvattavansa myös omat pienokaisensa samassa ympäristössä.

– Kysyntää tulee muun muassa Espoon suunnalta, josta perhekoon kasvaessa halutaan muuttaa isompaan ja paremmin tarpeisiin sopivaan, mutta maltillisen hintaiseen ja laadukkaaseen kotiin. Omakotitalojen paras myyntisesonki käynnistyy heti, kun lumet alkavat sulaa. Kesän vilkastuva tarjonta tarkoittaa tietysti myös kilpailua myyjän markkinassa. Jos olet jo loppukeväästä valmiina julkaisemaan kohteen myyntiin, saat etumatkaa ja paremmin näkyvyyttä tarttuessasi valmisteluihin ajoissa, kertoo Sp-Koti Urbaanien myyntineuvottelija Markus Piittinen.

Asuntoja katsellaan ja hakuvahteja luodaan – markkinoille tulevat kohteet todella kiinnostavat

Säännöllisesti päivittyvän Etuoven asuntomarkkinakatsauksen mukaan kiinnostusta ja katselijoita on liikkeellä sekä uusia hakuvahteja tehdään kasvavassa määrin. Tilastojen mukaan perhekodit ja omakotitalot kiinnostavat eniten, ja tietyillä alueilla hintaa ei tarvitse pudottaa juurikaan tavallista tasoa alemmas.

Asuntojen markkinointiajat voivat olla pidempiä ja tämä vaikuttaa siihen, että esimerkiksi etuovi.com palvelussa esillä olevien asuntojen määrä on suurempi.

Mitä tehdä, kun haaviin tarttuu unelmakoti ja oma taloudellinen tilanne on selvittämättä?

Lainatarjous kannattaa pyytä jo heti siinä vaiheessa, kun katselee asuntoja tositarkoituksella, vaikka varsinainen kohde ei vielä olisikaan löytynyt. Näin kohteesta voi tarjota heti kun se oikea osuu kohdalle. Säästöpankin asuntolainalaskurin(Siirryt toiseen palveluun) avulla voi arvioida jo ennakkoon lainakustannuksia ja lyhennysten määriä. Omaa taloutta kannattaa lisäksi käydä läpi Säästöpankin asiantuntijan kanssa, jonka avulla jokainen voi löytää itselleen parhaiten sopivat ratkaisut paitsi rahoitukseen, myös säästämiseen.

Säästöpankkiiri Terhi Huttunen Lammin Säästöpankista muistuttaa, että lainoja kannattaa kilpailuttaa.

– Kuluttajat ovat nyt selkeästi aikaisempaa tietoisempia koroista ja seuraavat yleistä korkokeskustelua. Korkojen nousu on varmasti lisännyt myös asunnonostajien kiinnostusta pyytää lainatarjousta useammasta pankista. Tämä on hyvä suuntaus, sillä vaikka lainan kilpailuttaminen vaatiikin hieman viitseliäisyyttä, näkyy sen hyöty pitkälle tulevaisuuteen. Asuntolaina on yksi elämämme suurimmista sijoituksista ja lainaehdoissa voi olla merkittäviäkin eroja eri pankkien välillä.


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta