Näin teet kodista turvallisen pienelle lapselle
Kun pieni lapsi lähtee liikkeelle, hän on utelias ja nopea, mutta ei lainkaan järkevä. Siksi on tärkeä varmistaa kodin taaperoturvallisuus. Tärkeintä on aikuisen läsnäolo, mutta myös ennakoimalla voi välttää monet vaaranpaikat. Kokosimme tärkeimpiä vinkkejä taaperoturvalliseen kotiin.
Katso kotia lapsen näkökulmasta
Laskeudu lattialle ja katso, millaisia houkutuksia ryömivä tai konttaava lapsi näkee. Esimerkiksi pistorasioihin kannattaa laittaa tulpat, estää pääsy johtoihin ja kaihtimien naruihin, nostaa maisteluun houkuttavat viherkasvit pois ulottuvilta sekä laittaa isompien lasten pikkulelut ja muut suuhunpantavat esineet pois.
Jo konttaavat lapset viilettävät kovaa vauhtia kohti portaita. Ne onkin viisainta suojata lapsiporteilla ja harjoitella portaissa liikkumista vain aikuisen kanssa.
Kuumat paikat keittiössä
Kun lapsi pyrkii pystyyn tukea vasten, hän ylettyy jo korkealle. Varmista, ettei taapero saa käsiinsä teräviä esineitä, pesuaineita, alkoholia, lääkkeitä tai muovipusseja. Huomioi sekä pöytätasoille kurottelu että laatikoiden ja kaapinovien avaaminen, jonka lapsi hoksaa yleensä varhain.
Joskus voi olla hyvä valita taistelunsa ja järjestellä yksi laatikko tai kaappi täyteen muovisia ja puisia, vaarattomia keittiövälineitä, jotka lapsi saa itse löytää ja tutkia. Laatikoihin ja kaappeihin on saatavilla myös lapsilukkoja.
Hella on yksi suurimmista vaaranpaikoista, sillä monet lapset rakastavat käännellä nappuloita ja tutkia merkkivaloja. Turvallisimpia ovat liesimallit, joita säädetään hellatason päältä. Mikäli säätönappulat ovat etureunassa, kannattaa hankkia erillinen liesisuoja, joka estää lasta ylettymästä nappuloiden lisäksi levyihin ja kuumiin kattiloihin sekä estää avaamasta uunin luukkua. Kannattaa myös tarkistaa, onko oman uuninluukku kuumenevaa sorttia
Estä putoaminen sängystä
Kun lapsi alkaa pyrkiä tukea vasten pystyyn, pinnasängyn pohja on syytä laskea ala-asentoon. Lapset ovat taitavia kampeamaan itsensä pinnasängyn laidan yli, joten sängystä kannattaa poistaa kaikki ylimääräinen, joka auttaa lasta nousemaan ylemmäs.
Perhepedissä nukkuessa tulee alusta asti varmistaa, ettei lapsi pääse kierähtämään lattialle. Lapsen tulisikin aina nukkua vanhemman ja seinän välissä. Mikäli lapsi nukkuu osan ajasta yksinään tavallisessa sängyssä, sängyn reunoja kannattaa kohottaa irtolaidalla tai laittamalla tyynyjä reunoille petauspatjan alle korokkeeksi. Runkopatjasta voi myös irrottaa jalat tai ympäröidä sängyn vaahtomuovipatjoilla.
Kiipeilyä sohvalla
Sohvalla kiipeily on vanhemman vierellä melko turvallista ja motoriikkaa kehittävää puuhaa, kun varmistetaan, ettei lapsi pääse leikin tuoksinassa putoamaan.
Pian lapsi yrittää jo kiivetä tuoleille, pöydille tai jopa kirjahyllyyn. Korkeat huonekalut kannattaa kiinnittää seinään, jotta ne eivät pääse kaatumaan lapsen päälle. Hyllyjen ja lipastojen päällä ei kannata säilyttää painavia esineitä, jotka voisivat pudota lapsen päälle.
Syöttötuoli on houkutteleva paikka nousta harjoittelemaan seisomista. Se on tietenkin vaarallista, joten lapsen voi tarpeen mukaan kiinnittää tuoliin erillisillä valjailla tai vyöllä. Tässä tulee kuitenkin huomioida kiinnitysmekanismin nopea avattavuus, jos lapsi sattuu ruokaillessa vetämään ruokaa hengitysteihinsä.
Kiipeämällä lapsi pääsee myös yllättäviin korkeuksiin eli varmista, ettei lapsi voi pudota ikkunasta tai ylety yllättäviin paikkoihin esimerkiksi siirtämällä itse tuolia ja kiipeämällä sen päälle kurottelemaan.
Mikäli lapsi pääsee putoamaan lattialle huonekaluilla kiipeillessään, kannattaa aina tarkistaa toimintaohjeet soittamalla terveydenhuollon päivystysnumeroon, vaikka mustelmia tai kuhmuja ei olisikaan.
Pesutilojen vaaranpaikat
Kylpevää taaperoa tulee valvoa jatkuvasti, vaikka hän istuu ja liikkuu jo taitavasti. Muista myös tyhjentää kylpyvesi ammeesta heti kun kylpeminen on päättynyt. Kylpyhuoneen lattialle kannattaa asentaa liukuesteet tai muovimatto, sillä aikuista kömpelömmin liikkuva pikkulapsi saattaa helposti liukastua märällä laattalattialla. Saunan kiukaan ympärillä tulisi olla turvakaide. Jos hanasta tulee hyvin kuumaa vettä, hanaan voi asentaa kuumavesilukon, joka pitää veden alle 40-asteisena.
Huomioi mallioppiminen
Jos et ylipäätään halua lapsen oppivan jotain asiaa, vältä tekemästä sitä hänen nähtensä. Lapset ovat taitavia oppimaan mallista. Älä siis esimerkiksi loikkaa lapsiportin yli, jos et halua hänen yrittävän samaa. Et voi loputtomiin estää lasta oppimasta epätoivottuja asioita, mutta voit viivästyttää oppimista.
Lisää vinkkejä lapsiturvalliseen kotiin löydät esimerkiksi Tukesin verkkosivuilta tukes.fi(Siirryt toiseen palveluun).