Siirry sisältöön
Vinkit

Mitä pitää ottaa huomioon omakotitaloa ostaessa? Välittäjämme listasi viisi vinkkiä


Omakotitalon ostaminen on iso asia, mutta se voi olla myös hämmentävää, varsinkin ensiasunnon ostajille. Mitä pitää huomioida ja mitä kannattaa kysyä? Millaisia varoitusmerkkejä kannattaa tarkkailla? Me otimme siitä selvää.

Omakotitalo

Sopisiko meidän sohva tuohon? Ja entäpä tuo piha? Voisiko sinne asentaa vaikka paljun, josta voisi katsella pimeinä syysiltoina tähtiä? Moni suomalainen tahtoo ostaa omakotitalon, mutta sen ostaminen voi olla jossain määrin hämmentävää, varsinkin silloin, jos kyseessä on ensiasunto. Mitä kannattaa kohteesta selvittää, tai mitä kysyä välittäjältä?

Ei hätää, me kysyimme Sp-Koti Jämsän kiinteistönvälittäjä Tanja Heinoselta asiaa sinun puolestasi. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

1. Selvitä taloon tehdyt remontit ja niiden tarve

Kun menet asuntonäyttöön, selvitä sitä ennen, milloin talo on rakennettu, ja millaisia remontteja tai peruskorjauksia siihen on tehty. Saat osviittaa siihen liittyen, millaisia remontteja on mahdollisesti lähitulevaisuudessa edessä.

– Kun menet asuntonäyttöön, pintamateriaalien kunnon näkee päällisin puolin, eivätkä ne näyttele kokonaisuudessaan isoa roolia. Sen sijaan kannattaa selvittää milloin putkilla, viemäreillä, salaojilla ja katolla tulee tekniset käyttöiät vastaan, kertoo Heinonen.

Näillä kaikilla käyttöiät vaihtelevat 30-50 vuoden välillä. Esimerkiksi kattomateriaaleista, huollettu konesaumapeltikatto sekä tiili, ovat pitkäikäisimmät. Sen sijaan huopakattoa joutuu uusimaan useammin, ehkäpä noin parinkymmenen vuoden välein.

Omakotitalon koosta riippuen, peltikaton uusiminen voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Sen sijaan käyttövesiputkien uusimisen hinta liikkuu noin 5000 eurossa.

2. Vastaavatko omakotitalon tilat omia tarpeitasi?

Kun tutustut omakotitaloon, katso vastaavatko tilat omia tarpeitasi.

– Ison perheen on turha ostaa pientä taloa tai harrastavan perheen taloa, jossa ei ole tiloja harrastusvälineille. Kaikki eivät tarvitse isoa keittiötä, kun taas kokkaavat sitä arvostavat, Tanja antaa esimerkin.

Tilojen myötä on hyvä miettiä, kuinka paljon olet valmis itse remontoimaan. Haluatko lähes muuttovalmiin asunnon, jossa pinnat miellyttävät heti silmää, vai kuoriutuuko sinusta osaava remontoija?

3. Mikä lämmitysmuoto omakotitalossa on?

Lämmityskustannukset ovat olennainen osa ja voivat haukata ison loven lompakkoon, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. On hyvä selvittää tarkasti se, millainen lämmitysratkaisu tahtomassasi omakotitalossa on – ja onko sitä mahdollista muuttaa.

– Esimerkiksi vesikeskuslämmityksen voi muuttaa puulle, pelletille tai maalämmölle, kun taas pelkkiä sähköpattereita on vaikeampi korvata muuten kuin lisäämällä lämmitysmuotoja tai energianlähteitä, kuten ilmalämpöpumpun tai aurinkopaneelit, Tanja luettelee.

Kiinteistönvälittäjä suositteleekin, että jos omakotitalossa on sähkö yhtenä lämmitysjärjestelmänä, niin sen lisäksi olisi hyvä olla energiaa säästävä lämmitysmuoto, kuten puu-uuni tai ilmalämpöpumppu.

4. Onko omakotitalossa riskitekijöitä tai –rakenteita?

Eri aikakauden taloissa voi olla erilaisia riskirakenteita, jotka kannattaa tiedostaa. Esimerkiksi 1970-luvulla rakennettiin omakotitaloja valesokkelilla, joka tänä päivänä luokitellaan riskirakenteeksi, mutta asianmukaisilla toimenpiteillä sekin rakenne on toimiva.

– Suurin puute taloissa on yleensä puutteellinen ilmanvaihto. Monet sisäilmaongelmat saataisiin parannettua tehostamalla sitä. Väärin sijoitetut korvausilmat ja tehottomat poistoilmareiät eivät tuo toivottua tulosta.

– Myös väärin remontoidut talot ovat murheellisia. Esimerkiksi yläpohjan tuuletusta on voitu tukkia liiallisella eristämisellä, rossialapohjan tuuletusreiät on tukittu, lautaverhoiltu julkisivu maalattu väärillä maaleilla ja kellarikerrokseen on tehty huonetiloja ilman, että ulkopuolelle on kaivettu salaojia, Heinonen luettelee.

Välittäjä kertoo luottamaan omaan nenäänsä, kun menee asuntonäyttöön. Kannattaa haistella, onko ilma raikas, koska nenä tottuu nopeasti. Monesti tunkkainen ilma kertoo huonosta ilmanvaihdosta. Se ei kuitenkaan ole välttämättä merkki homeesta.

5. Selvitä mitä maksaa

Ennen kuin löydät omakotitalon, jonka tahdot ostaa, käy pankissa keskustelemassa rahoitusvaihtoehdoista. Saat selkeän kuvan esimerkiksi siitä, millaiseen asuntoon sinulla on varaa. Lainanlyhennyksen lisäksi omakotitalossa on juoksevia kuluja kuten lämmitys, vesi, kiinteistövero, sähkö, jätehuolto, vakuutus.

Selvitä siis kokonaissumma siitä, millaisia kuluja omakotitalossa on kuukausittain tai vuosittain.

Muita uutisia