Siirry sisältöön
Vinkit

Asuntomessut ovat innovaatioiden näyttämö ja trendien koti


Vuoden 2023 asuntomessut järjestettiin Loviisassa 7.7.–6.8. Pientaloalue rakentuu kumpuilevaan mänty- ja kalliomaastoon, ja jokaisesta asunnosta on merinäköala Loviisanlahteen. Kuningattarenrannaksi nimetty alue on pyritty jättämään mahdollisimman luonnonmukaiseksi ja siitä on myös ammennettu inspiraatiota asuntojen sisustukseen.

Asuntomessualue Kuningattarenranta Loviisassa sijoittuu Loviisanlahden itäiselle rannalle vain kilometrin päähän kaupungin keskustasta. Kuningattarenrannalle rakentuu 17 omakotitaloa, kaksi paritaloa, rivitalo, puukerrostalo sekä kelluvia taloja. Puukerrostaloon tulee sekä vuokra- että omistusasuntoja, muut kohteet ovat omistusasuntoja. Suurin osa messuvieraista hakee messuilta inspiraatiota sisustamiseen ja asumisen innovaatioihin.

Merellä on merkitystä

Yksi keskeisistä teemoista Loviisassa on ”merellä on merkitystä”. Asunnot on rakennettu siten, että  jokaisesta on merinäköala. Merellisyyttä korostavat kelluvat talot, jotka edustavat rakentamisen innovaatiota Suomen olosuhteissa. Ympärillä oleva luonto on huomioitu vahvasti: aluesuunnittelussa on huomioitu eläimistö ja vaalittu rantamaiseman luonnonmukaisuutta. Puita on pyritty säilyttämään rannan tuntumassa ja tonteilla mahdollisuuksien mukaan. Ohjeistuksen mukaan piha-alueet on jätetty mahdollisimman luonnonmukaisiksi.

”Kuningattarenrannan pientaloalueen omakotitaloista kymmenen on omarantaisia. Myös muista omakotitaloista on merinäköala. Kotien suurista ikkunapinnoista avautuu upea näköala merelle sekä vastarannan vanhaan kaupunkiin”, kertoo projektipäällikkö Niina Okkonen Loviisan kaupungin Asuntomessuorganisaatiosta.

Henkeäsalpaava merimaisema varastaa huomion myös messukotien sisätiloissa. Sisustuksissa on toteutettu tulevien asukkaiden pitkäaikaisia unelmia. Se takaa, että nähtävää ja inspiraatiota on tarjolla myös messuvieraille moneen makuun. Messukohteissa nouseekin trendiasiantuntija Malla Tapion mukaan esille kolme suuntausta, jotka ihastuttavat suomalaisia sisustajia juuri nyt.

Vaalea skandinaavisuus näkyy kotimaisten puumateriaalien, koivun, männyn ja kuusen paluuna sisustuksiin.Raikasta puhtautta korostetaan vaaleilla luonnonmateriaaleilla, jotka tekevät sisustuksen tunnelmasta lämminhenkisen. Uuden ja vanhan yhdistelmästä syntyy uuden ajan nostalgia, jossasekoitetaan rohkeasti uutta modernia arkkitehtuuria ja itselle rakkaita huonekaluja, taidetta, kirjoja ja esineitä. Kaiken ei tarvitse olla samaa aikakautta, vaan kiinnostavuus syntyy juuri persoonallisista yhdistelmistä. Luksushotelleista inspiraatiota hakeva tyyli minimalistinen luksus kiinnittää huomion yksityiskohtiin. Laadukkaat materiaalit ja taidokas rakentaminen mahdollistavat yhtenäiset ja saumattomat pinnat ilman listoja ja kynnyksiä.

Asunto on enemmän kuin koti

Toinen teema on ”asunto on enemmän kuin koti”: Useat omakotitalot on suunniteltu palvelemaan perheitä läpi kaikkien elämänvaiheiden, mikä näkyy tilojen muunneltavuutena. Etätyön tarve näkyy uusissa ratkaisuissa, jossa työpiste on sijoitettu hieman sivummalle muusta kodista. Näin luodaan kaivattua koti- ja työrauhaa.

Kelluva rakentaminen vie asumisen kokonaan uudelle tasolle. Koska Suomen Asuntomessujen perustehtävä on kehittää suomalaista asumista, osuuskunta on myös tilannut objektiivisen asiantuntijaselvityksen liittyen kelluviin, pysyvään asumiseen tarkoitettuihin pientaloihin. Selvityksestä vastaa Sweco Finland Oy, ja sen tuloksista kerrotaan kesällä, osana Asuntomessujen ohjelmaa.

”Meille on tärkeää kartoittaa rakentamisen uusia mahdollisuuksia. Kelluvasta rakentamisestakin voi syntyä Suomelle vientimahdollisuuksia ja uutta liiketoimintaa”, kertoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

Valaistuksella on väliä

Kolmas teema, ”valaistuksella on väliä”, ottaa kantaa pihojen ja yleisten alueiden valaistukseen. Kuningattarenrannan asuinalueen valaistuksessa on haluttu välttää valosaastetta. Ihmisten lisäksi myös läheisessä metsässä asuvien lepakoiden elintavat otettiin huomioon alueen valosuunnittelussa.

Valaistuksessa otetaan huomioon luonto ja näkymät vastarannalla olevasta historiallisesta alakaupungista. Valaistuksen avulla luodaan alueelle erilaisia tunnelmia ja sillä voidaan korostaa esimerkiksi pihapiirin ainutlaatuisia luonnonmuodostelmia, kallioleikkauksia sekä puita. Hyvin suunniteltu valaistus lisää myös asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta.

”Valaistukseen on haluttu panostaa, sillä näkymä Loviisan vanhasta kaupungista lahden yli uudelle asuinalueelle haluttiin pitää postikorttimaisemana. Liiallinen valaistus häiritsisi myös alueella olevaa faunaa” kertoo Loviisan kaupungin projektipäällikkö Niina Okkonen.

Okkonen viittaa muun muassa Asuntomessualueen lähellä sijaitsevassa suojellussa tammimetsässä asuviin lepakoihin. Alueen rannat ovat niille tärkeää ruokailualuetta ja kaikki valaistus haluttiin suunnitella niin, ettei se häiritse eläinten elämää. Parasta tapa huomioida sekä ihmiset että eläimet on välttää häikäisevää valosaastetta. Loviisassa tämä on käytännössä tehty valitsemalla Kuningattarenrantaan mahdollisimman paljon epäsuoraa ja alaspäin suuntautuvaa valaistusta. Näin valo kohdistuu sinne, missä sitä tarvitaan, kuten kulkureiteille.

Muita uutisia