Siirry sisältöön
Asiakastarinat

Sofia osti remontoitavan ensiasunnon


Ensiasunnon osto on iso päätös. Kun sopiva asunto tuli mikkeliläiselle Sofialle vastaan, alkoi harkintavaihe, jossa piti punnita vuokralla asumisen ja omistusasumisen hyviä ja huonoja puolia.

Tilitoimistossa työskentelevä Sofia Tervonen (24) on poikkeuksellinen ensiasunnon ostaja, sillä ensiasunnon ostaminen on nuorille entistä vaikeampaa. Omistusasunnon hankkimista suunnittelee kaksi kolmesta 18–29-vuotiaasta, mutta yli puolet pitää ostamista realistisena vasta 4–10 vuoden päästä tai myöhemmin.

Sofia hankki ensiasunnon rohkeasti, vaikka omaa asuntoa varten ei ollut vielä säästöjä. Etenkin pääkaupunkiseudulla korkeat vuokrat hankaloittavat entisestään ensiasunnon ostoa, sillä tuloista on vaikeaa säästää ensiasuntoa varten. Sofian päätöstä vahvisti vertailu vuokralla asumiseen: vuokran hinnalla saisi lyhennettyä lainaa ja maksettua vastikkeen, mikäli pankista vain saisi lainaa. 

Välittäjä apuna asunnon oston eri vaiheissa

Sofia oli ensiasunnon ostohetkellä vakituisessa työssä tilitoimistossa ja asui Mikkelin keskustassa vuokra-asunnossa. Hän ei tiennyt, millä ehdoin saisi hankittua omistusasunnon, mutta kiinnostui ajatuksesta maksaa asuntoa itselleen. Hän alkoi etsiä sopivaa asuntoa Mikkelin keskustasta ja löysikin pian sellaisen. Apua hän sai Sp-Kodin välittäjältä.

Sp-Koti Mikkelin Esa Pietiläinen oli ihana välittäjä: hän vastaili kaikkiin tyhmiin kysymyksiin ja auttoi minua ymmärtämään, mitä kaikkea asunnon ostamisessa pitää huomioida,” kertoo Sofia.

Sofian haaveissa oli ihan uusi kerrostalo, mutta käytyään neuvotteluja pankin kanssa, hän palasi maan pinnalle ja ryhtyi etsimään suhteellisen uutta asuntoa, joka olisi pienen remontin tarpeessa.

”Halusin oman näköisen asunnon ja siksi päätin ostaa asunnon, joka vaatii remonttia.”

Ostopäätös syntyi Runeberginaukiolla sijaitsevaan asuntoon, 52 neliön kaksioon, jossa oli lasitettu parveke ja sauna. Myös ylin kerros, läpi talon huoneisto sekä sijainti olivat Sofian mieleen.

Pankkilainakin järjestyi vanhempien vakuuksilla, joten ostoon olivat kaikki edellytykset kasassa.

“Vakituinen työ ja tulot vaikuttivat siihen, että sain pankista lainaa. Vaikka etsin ensin asunnon ja menin sitten vasta pankkiin, kaikki järjestyi nopeasti. Remonttiin jäi vielä rahaa, ja paljon tein itse.

Sofia teetti asuntoonsa keittiöremontin, mutta seinät hän maalasi itse. 

“Kun itse tekee, niin saa mitä haluaa”, kertoo Sofia.

Kaupat eteni Sofian mukaan mallikkaasti pienen hintaneuvottelun jälkeen ja kuolinpesän myynnissä ollut kaksio sai onnellisen uuden omistajan. Välittäjää Sofi kehuu hyväksi neuvonantajaksi, joka aina vastasi viesteihin ja puheluihin ja ennen kaikkea kertoi selkokielellä ostamisen vaiheista, varainsiirtoverosta ja tarjouksen tekemisestä.

“Olkaa rohkeita omien unelmiennne kanssa. Olin ennen asuntolainaa vastaan, mutta harva saa toteutettua unelmia ilman pankin apua. Tiedän, että asunnossa ei tarvitse olla loppuelämän kiinni, vaan sen kanssa voi tehdä mitä haluaa. Oma on aina oma”, muistuttaa Sofia.

Ensiasunto kannattaa hankkia alle 40-vuotiaana

Yhteiskunta tukee ensiasunnon ostajaa ja tärkein kannustin on vapautus varainsiirtoverosta. Esimerkiksi 100 000 euron kaksiosta varainsiirtoveroa on 1,6 prosenttia eli 1600 euroa, ja siitä ensiasunnon ostaja vapautuu. Ensiasunnon ostajaksi katsotaan henkilö, joka on  kaupantekohetkellä 18–39-vuotias, omistaa kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän ja ostaa asunnon vakituiseksi asunnoksi ja muuttaa siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Yhä useampi ostaa ensimmäisen asuntonsa kuitenkin vasta kolmekymppisenä. Ensiasunnon ostajien keski-iän nousu on kiihtynyt viime vuosina: vuonna 2019 ensiasunnon ostajien keski-ikä oli 29,7. Ensiasunto kannattaa hankkia viimeistään alle 40-vuotiaana, sillä siihen ikään asti on vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta.

Pankin kanssa kannattaa neuvotella rahoituksesta avoimesti. Uuden asuntolainan suuruus saa olla korkeintaan 85 prosenttia asunnon arvosta. Tällöin omia säästöjä tai muita vakuuksia tarvitaan siis 15 prosenttia asunnon hinnasta. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin ensiasunnon ostajat, joilla lainakatto voi olla suurempi.

Muita uutisia