Siirry sisältöön
Uutiset

Asuntotuotannon vähäisyys uhkaa pk-seudun asuntomarkkinoita


Pk-seudun asuntomarkkinoiden pahimpana jarruna on aivan liian vähäinen asuntotuotanto. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ehdottaa haastavaan markkinatilanteeseen, rakentajien ahdinkoon ja asunnonostajien rohkaisemiseen ratkaisuksi määräaikaista valtiontakausta kovan rahan uudiskohteen rakennusaikaiseen lainaan sekä lakisääteistä sitovuutta uudisasunnon ennakkovaraukseen.

– Toimiva asuntomarkkina edellyttää, että uudistuotantoa on riittävä määrä. Nyt tilanne on se, että olemme asuntorakentamisen tarpeeseen nähden reippaasti jäljessä tavoitemääristä aivan erityisesti pk-seudulla. Jo pitkään jäissä ollut uudistuotanto uhkaa pysäyttää asuntomarkkinoiden orastavan positiivisen kehityksen alueella, jonne muuttoliike on jatkuvaa ja kaikkein voimakkainta Suomessa. Uusia asuntoja tarvitaan kipeästi, jotta myytävien asuntojen tarjontamäärä pysyy riittävänä markkinoilla, painottaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– On selvää, että uudisrakentamisen käynnistämiseen tarvitaan valtiontukea tässä poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Myös RS-järjestelmään ja siten asuntokauppalakiin liittyvään lainsäädäntöön tulee tehdä muutoksia, jotka turvaavat nykyistä paremmin rakentajaa, rahoittajaa ja uuden asunnon ostajaa.

– Määräaikainen valtiontakaus kovan rahan uudiskohteiden rakennusaikaisiin lainoihin helpottaisi huomattavasti rakentajia. Valtiontakaus lisäisi myös uudisasunnoista kiinnostuneiden kuluttajien luottamusta siihen, että kohteet valmistuvat. Ja totta kai se auttaisi myös pankkeja rahoituspäätösten teossa, jos valtio takaisi rakentajien rakennusaikaisesta lainasta esimerkiksi 20–30 prosenttia, sanoo Rantanen.

– Paras kombinaatio uudistuotannon vauhdittamiseen olisi määräaikainen valtiontakaus rakennusaikaisiin lainoihin ja laissa määritelty sitovuus uudisasuntojen ennakkovarauksiin. Tällä hetkellähän varauksen tehnyt ostaja voi perua varauksensa ilman syytä ennen kaupantekoa ja saada varausmaksun täysimääräisenä takaisin. Valitettavasti ennakkovarausten peruminen on todella yleistä siinä vaiheessa, kun kohteen RS-sopimus on saatu valmiiksi, rakentamisen rahoituksesta sovittu pankin kanssa ja kohteen rakennustyöt ehditty aloittaa. Pahimmassa tilanteessa rakentajan voi olla mahdotonta toteuttaa hanketta loppuun, jos vaikkapa puolet ennakkovarauksista perutaan. Viime vuosina näin on käynyt monissa tapauksissa.

–  Uskon, että jos ennakkovaraus säädettäisiin laissa sitovaksi, eikä varausmaksua saisi takaisin, se toisi kaikille osapuolille lisää turvaa ja varmistaisi, että hankkeet toteutuisivat.

– Konkreettinen ehdotukseni on, että uudiskohteen varausmaksun tulisi olla minimissään neljä prosenttia velattomasta kokonaiskauppahinnasta. Esimerkiksi 300 000 euroa maksavan uudisasunnon osalta varausmaksu olisi 12 000 euroa. Se tuntuisi jo valtaosan kukkarossa riittävästi estämään huvin vuoksi tehdyt varaukset. Olen varma, että varausmaksun menettämisen riski vähentäisi merkittävästi ennakkovarausten peruutuksia ja turvaisi näin uudiskohteen rakentamisen toteutumista suunnitelmien ja kaikkien osapuolten etujen mukaisesti, painottaa Rantanen. – Jotta rakentamisen prosessi saadaan toimivaksi ja rahoittajakin luottamaan siihen, tulee rakentajallakin olla tietty varmuus kohteen aloittamisen kannattavuudesta. Tämä edellyttää ennakkovarauksen sitovuutta. Sitä, ettei ostaja voi halutessaan helposti ja täysin kuluitta perua varaustaan.

– Onhan vanhan asunnon kaupassakin ostajan sitovuus määritelty lakiin. Jos asunnon myyjä on hyväksynyt ostajan tekemän tarjouksen, ostaja menettää maksamansa käsirahan tai joutuu maksamaan sovitun suuruisen sopimussakon vetäytyessään kaupasta, muistuttaa Rantanen.

– Uudisrakentamisen vauhdittamiseen tarvitaan nyt kipeästi ja nopeasti tekoja. Valtion vastaantuloa rakentajien ahdinkoa helpottamaan, lakimuutosta uudisasunnon ennakkovarauksen sitovuuteen liittyen sekä RS-järjestelmän päivittämistä 2020-luvulle.

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Muita uutisia