Siirry sisältöön
Vinkit

Välitämme vastuullisesti – miten se näkyy arjessamme ja teoissamme ympäri Suomen?


Sp-Koti-ketjussa vastuullisuus on olennainen osa jokapäiväistä työtämme ja tekemistämme. Olemme määritelleet vastuullisuusohjelmassamme tarkkaan ja konkreettisesti sen, miten vastuullinen toimintatapamme näkyy suhteessa asiakkaisiimme, ympäristöön ja talouteen. Ohjelmamme toimii tärkeänä ohjenuorana jokaiselle Sp-Kodin yrittäjälle ja työntekijälle. Välittäjämme Pohjois-, Keski- ja Etelä-Suomesta kertovat, miten vastuullisuudesta ja energiatehokkuudesta heidän arjessaan huolehditaan.

Pohjois-Suomi: ”Vastuullisuus on olennainen osa meidän työtä” 

– Ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida, onko kuntotarkastusta tehty. Etenkin, jos on vanhemmasta talosta kyse, tulee tarkastus hoitaa, sillä pankkikin vaatii sitä. Kuntotarkastus suojelee niin myyjää kuin ostajaa. Kannattaa myös kysyä, onko talossa tehty energiaremontteja, Sp-Koti Lappeenrannan yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Jukka Rusanen täsmentää. 

Jukka Rusanen

Hän kertoo, että energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat kiinteistönvälitysalalla vuosien saatossa tiukentuneet. Uusia lakeja ja määräyksiä tulee jatkuvasti. 

– EU:ssa on käytössä energiatehokkuusdirektiivi, joka edellyttää jäsenvaltiota parantamaan energiatehokkuuttaan. Nämä asiat tulevat vanhemmissa rakennuksissa vastaan. 

– Ympäristöarvot ovat kuuma peruna tällä alalla. Osa asiakkaista on todella ympäristötietoisia, ovathan ympäristöasiat tärkeitä arvoja. Asiakkaat kyselevät rakennusmateriaaleista ja ekologisuudesta sekä haluavat energiatodistuksia. 

Myyjän on hyvä huomioida ennen asunnon myyntiin laittamista, että laki vaatii myyntiin tulevasta kohteesta energiatodistukset. 

– Myyjällä on tiedonantovelvollisuus välittäjää ja ostajia kohtaan. Asunnon omistajan tulee kertoa mahdollisimman tarkasti kohteen kunnosta ja välittää myyjälle viralliset rakennetodistuskuvat. 

Rusanen kuvailee, että Sp-Koti Lappeenrannan tiimi osaa opastaa ja neuvoa vastuullisissa, ekologisissa ja energiatehokkaissa valinnoissa kattavasti. Perustietämys on hänen mukaansa välittäjillä kasassa. 

– Emme ole rakennusalan ammattilaisia, mutta me välittäjät osallistumme kuntotarkastuksiin, joten olemme oppineet paljon vuosien varrella. 

– Sp-Koti-ketjussa vastuullisuus on olennainen osa meidän työtä. Meillä on erillinen vastuullisuusohjelma, jossa käsitellään ympäristövastuuseen liittyviä asioita. Olemme myös vähentäneet paperin käyttöä huomattavasti ja siirtyneet enemmän sähköiseen dokumenttiin. Ja välittäjillä on hybridiautoja, sekin on hyvä asia. 

Keski-Suomi: ”Neuvomme asiakasta tarvittaessa eteenpäin oikealle asiantuntijalle” 

12 vuotta kiinteistönvälitysalalla työskennellyt, Sp-Koti Akaan, Urjalan, Pirkkalan ja Tampereen Hallituskadun toimipisteen yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Raili Lilja kertoo, että vastuullisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät seikat ovat vuosien varrella tiukentuneet. 

Raili Lilja

– Aluehallintovirasto valvoo sitä, että energiatodistus löytyy. Meidän tehtävänämme on kertoa toimeksiantajalle, että tällainen dokumentti vaaditaan. Valvontaa on tehostettu, ja siksi myös meidän pitää olla skarppina. 

– Sähkön hinnat olivat välillä aika hulppeat. Se tietysti vaikutti suoran sähkön asuntojen myyntiin, ja kulutus kiinnosti aiempaa enemmän. Pörssisähkön seuraaminen on mukavaa, ja siitä kiinnostumalla voi vaikuttaa omaan kulutukseen! 

Ennen asunnon myyntiin laittamista, myyjän kannattaa huolehtia asunnon kuntotarkastuksen tekemisestä. Se helpottaa myyntiä etenkin vanhempien kohteiden kohdalla, mutta lisäksi tarkastus antaa ostajalle turvaa siitä, että asiat ovat kunnossa.  

Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten talo on tehty. Jos vastuullisuus, energiatehokkuus ja luonto ovat tärkeitä arvoja, niin esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu. 

– Välittäjä ei tietenkään ole ihan kaikessa asiantuntija, mutta neuvomme asiakasta tarvittaessa eteenpäin oikealle asiantuntijalle. Esimerkiksi energiatehokkuudesta kiinnostuneet asiakkaat voidaan ohjata jutulle Säästöpankin rahoitusasiantuntijan kanssa. 

– Ajamme autolla tosi paljon, ja pyrimme nykyään optimoimaan kilometrejä: jos olemme ajamassa johonkin suuntaan, hoidamme samalle reissulle monta tapaamista. Tai jos pidämme yksityisesittelyn, avaamme myös yleisesittelyn, että saamme samalle kertaa monta kohtaamista. Aiemmin tuli 40–50 000 kilometriä vuodessa, nyt 20 000 riittää – tähän auttaa hyvä suunnittelu! 

Etelä-Suomi: ”Energiatehokkuuteen liittyvät asiat tulevat vuosi vuodelta tärkeämmäksi kriteeriksi kaupan tekemisessä” 

Sp-Koti Salo ja Somero panostavat vastuullisuuteen ja energiatehokkuuteen esimerkiksi nostamalla asiakastyytyväisyyden jalustalle sekä ajaen hybridi- ja sähköautoilla tarkemmin suunniteltuja ajoja. 

– Kaikki asiakkaat ovat meille samalla viivalla, ja jokaisen kanssa huomioidaan vastuullisuuskysymykset, Sp-Koti Salon ja Someron yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Veijo Hämeenaho linjaa. 

Veijo Hämeenaho

Sp-Koti Salo ja Somero ovat vähentäneet arjessaan paperin käyttöä, ja sen lisäksi heillä on kauppalahjana käytössä Taimiteko(Avautuu uuteen ikkunaan). Kaupan yhteydessä sekä ostaja että myyjä saavat lahjaksi männyn taimen, eli yhdestä kaupasta 4H-yhdistys istuttaa kaksi männyn taimea ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.  

Hämeenaho kertoo, että energiatehokkuuteen liittyvät asiat tulevat vuosi vuodelta tärkeämmäksi kriteeriksi kaupan tekemisessä. Myyjän tehtävä on tuoda kaikki faktat energiankulutuksesta puolueettomasti esiin. 

– Asiakkaita kiinnostaa todella paljon, mikä on asunnon energiankulutus, etenkin jos on sähkölämmitys. Myös öljylämmitteisissä omakotitaloissa ihmiset haluavat tietää tarkkaan kulutuksesta. 

Ostajan kannattaa kiinnittää Hämeenahon mukaan erityisesti huomiota asunnon energiatehokkuuteen sekä sen parantamisen kustannuksiin ja ylipäänsä mahdollisuuksiin. Myös asunnon kuntoon liittyvät asiat kannattaa kartoittaa etukäteen ja tehdä kuntotarkastus. 

Hämeenaho lisää, että välittäjät voivat neuvoa vastuullisissa, ekologisissa ja energiatehokkaissa vaihtoehdoissa, ja antaa yleisen tason vinkkejä. Sp-Koti Salo ja Somero ovat huolehtineet, että heidän tietämyksensä aiheesta on riittävällä tasolla. 

– Olemme pyrkineet siihen, että tiedämme, mitä eri kohteissa on mahdollista tehdä. Opastamme myös asiakkaita, että Säästöpankin kanssa kannattaa neuvotella energiaremontin rahoituksesta. 

Sp-Kodin välittäjät palvelevat asiakkaita lähes 80 toimipaikalla ympäri Suomen. Ammattitaitoiset välittäjämme tuntevat oman alueensa sekä paikallisen, ajankohtaisen asuntomarkkinan. Lisäksi tiivis yhteistyömme Säästöpankin kanssa tarjoaa asiakkaillemme kokonaisvaltaista, yksilöllistä ja korkeatasoista palvelua – usein vielä saman katon alta. Me Sp-Kodissa hoidamme asuntoasiasi luotettavasti vankalla ammattitaidolla sekä tietysti alan lainsäädäntöä ja Hyvän välitystavan periaatteita noudattaen. 

Muita uutisia