Siirry sisältöön
Uutiset

ASP-lainojen suosio on viriämässä jälleen pääkaupunkiseudulla


Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlundin ja Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan ensiasunnonostajia on ollut alkusyksyn aikana aiempaa enemmän liikkeellä pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla. Korkojen laskun, positiivisten korkonäkymien ja asuntojen hintojen laskun seurauksena ensiasunnon ostaminen on alkanut jälleen kiinnostaa ja rohkaista nuoria ASP-säästämiseen.

Grönlund ja Rantanen toivovat hallituksen ASP-lainojen ehtoihin liittyvän lakiuudistuksen toteutuvan. He uskovat, että lainaehtoihin suunnitellut ja joustavuutta lisäävät muutokset tulevat toteutuessaan kasvattamaan ASP:n suosiota entisestään.

– Nollakorkoaikana ASP-lainojen suosio hiipui. ASP-tilejä avattiin ja ASP-lainoja nostettiin selvästi vähemmän kuin nollakorkoaikaa edeltävinä vuosina. Nyt tilanne on muuttunut ja ASP-säästäminen näyttää jälleen alkaneen kiinnostaa nuoria, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Pidän ASP-järjestelmää kokonaisuudessaan jo nyt hyvänä. Hallituksen lakiluonnoksessa on kuitenkin useita joustavuutta lisääviä elementtejä, joiden toivon toteutuvan. Esimerkiksi lyhennysvapaiden suhteen järjestelmä on tällä hetkellä varsin joustamaton ihmisten väliaikaisesti muuttuvissa elämäntilanteissa. Kaivattua joustavuutta tulisi lisää, jos lakiluonnokseen kirjattu mahdollisuus lyhennysvapaisiin vuosiin nousisi kahdesta neljään, Grönlund jatkaa.

– Pidän tervetulleena muutoksena sitäkin, että säästämisen alaikärajoista luovuttaisiin ja lainojen enimmäismääriä nostettaisiin. Lakiluonnoksessa ASP-lainojen yläraja on sama kaikkialla Suomessa. Aluerajoituksista luovuttaisiin, mikä olisi mielestäni myös hyvä asia.

– Onhan se pääkaupunkiseudulla asuvan ASP-säästäjän kannalta eriarvoistavaa, että Helsingissä ASP-lainan yläraja on 230 000 euroa, kun naapurissa Espoossa, jossa asuntojen hintataso on hyvin lähellä Helsingin tasoa, maksimimäärä on 185 000 euroa. Nykyisessä 45 000 euron erossa ei ole perusteltua logiikkaa, sanoo myös Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Tällä hetkellä ensiasunto ostetaan Suomessa keskimäärin 29–30-vuotiaana. Vaikka ensiasunnon ostajien keski-ikä on muutamassa vuosikymmenessä noussut reilusta kahdestakymmenestä noin kolmeenkymmeneen, kiinnostus oman asunnon hankintaan on nuorten keskuudessa jonkin verran laimentunut ja ensimmäinen oma koti hankitaan aiempaa myöhemmin, omistusasuminen on yhä vahvasti kiinni suomalaisten perimässä, väittää Rantanen.

– Pääkaupunkiseudun tämänhetkinen markkinatilanne tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia ensiasunnon ostajalle. Jos ASP-säästötili on täynnä ja haaveissa on hankkia ensimmäinen oma koti, nyt ensiasunnon ostamiselle olisi hyvä hetki. Markkinoilla on yksiöitä ja kaksioita runsaasti tarjolla kohtuuhintaan kaikkialla pääkaupunkiseudulla. Pienissä asunnoissa on ollut tarjontaa niin paljon, että niiden hintataso on laskenut melko merkittävästikin parissa vuodessa.

– Asuntoon säästäminen on edelleen varsin turvallinen tapa säästää ja kerryttää omaa varallisuutta Suomessa. Vaikka pääkaupunkiseudullakin asuntojen hinnat ovat taantuman aikana laskeneet, täällä asuntojen hintojen kehitys on ollut pitkällä aikavälillä aina positiivista. Pääkaupunkiseudulla on ollut ja on jatkossakin kannattavaa ostaa oma asunto, sanovat Grönlund ja Rantanen.

– Säästäminen ja varallisuuden kasvattaminen tapahtuu lähes huomaamatta maksamalla asuntolainaa pois joka kuukausi. Se on myös siinä mielessä erilaista säästämistä kuin rahastosäästäminen, kun et voi tiukassa paikassa nostaa säästöjä kuin vain myymällä asunnon pois.

– Mitä aikaisemmin lapsi tai nuori voi aloittaa asuntosäästämisen ja avata ASP-tilin, sitä huomaamattomammin ja nopeammin unelma omasta kodista voi parhaimmillaan toteutua. Toivommekin, että ASP-säästämisen 15 vuoden alaikärajasta luovuttaisiin ja vanhemmat voisivat avata lapselleen tilin jo vaikka heti syntymän jälkeen. Jos vanhemmat, isovanhemmat ja kummit laittaisivat lapsen tilille säännöllisesti pieniä lahjasummia esimerkiksi hänen syntymäpäivinään ja jouluisin, voi ASP-lainan nostoon vaadittava kymmenen prosentin oma säästöosuus ensiasunnon hinnasta olla säästettynä jopa jo lapsen tullessa täysi-ikäiseksi, Grönlund toteaa. – ASP-lainan säästöajan pituutta ei ole rajattu. Talletuskertoja voi olla vaikka kuinka paljon, kunhan niitä on vähintään 20.

– ASP-lainojen muutama vuosi sitten muuttuneet ehdot mahdollistavat myös pääkaupunkiseudulla eläville pariskunnille aiempaa paremmat mahdollisuudet hankkia yhteinen ensimmäinen omistusasunto, muistuttaa Rantanen. – Tällä hetkellä pariskunnat, joista molemmat osapuolet ovat ASP-säästäjiä, voivat saada Helsingissä ASP-lainaa yhteensä 345 000 euroa. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa maksimilainamäärä on vielä toistaiseksi 277 500 euroa. Toivottavasti lakiehdotus toteutuessaan vuoden 2026 alusta poistaisi turhat eriarvoisuudet lainamäärissä.

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia