Siirry sisältöön
Sp-Koti Valoa

Kun ikä tuo haasteita omakotitalossa asumiseen – asunnonvaihdolla huolettomampaa arkea


Julkaistu:

Syksy ja talvi ovat haastavaa aikaa omakotitalon omistajille – erityisesti silloin, kun asukas on ikäihminen. Vaikka omasta kodista luopuminen herättää usein suuria tunteita, voi pienempään ja vaivattomampaan asuntoon vaihtaminen parantaa elämänlaatua merkittävästi. Huolettomampaa asumista tavoittelevan kannattaa tarttua elpyneen asuntomarkkinan mahdollisuuksiin ja huolehtia taloudestaan kokonaisvaltaisesti muutoksen keskellä.

Sujuvat kaupat ja helpompaa asumista – omakotitalon oikea-aikainen myynti kannattaa

Talvi tuottaa omakotitalossa asuvalle eläkeikäiselle usein ylimääräisiä harmaita hiuksia: ylläpitokustannukset saattavat kohota ja pihatyöt tuntuvat vuosi vuodelta raskaammilta. Kodin myyminen on suuri päätös, mutta se kannattaa tehdä ennen kuin asuminen käy liian työlääksi.

Sp-Koti Valoan toimitusjohtaja ja kiinteistönvälittäjä LKV Janne Vermasheinä kehottaa tarttumaan tilaisuuteen, kun markkinatilanne on suotuisa.

Asuntomarkkinoilla muutokset tapahtuvat nopeasti. Esimerkiksi kesä-heinäkuussa Sp-Koti Valoa teki noin 30 % enemmän kauppaa kuin alkuvuonna. Markkinan piristyminen on jo tapahtunut, ja parempaa tulosta odottava voi pian jo olla myöhässä. Eläkeikäisten kannattaa tarttua tilaisuuteen myydä asunto ja siirtyä nauttimaan palveluiden läheisyydestä.

Kun vanha asunto saadaan myytyä vaivattomasti, on myös uuden osto sujuvampaa. Erityisesti velattoman talon myynnistä saatu varallisuus voi avata uusia mahdollisuuksia ja helpottaa uuden kodin etsimistä.

Ammattitaitoinen ja alueen tunteva välittäjä auttaa vanhan omakotitalon myynnissä ja ikäihmisen tarpeisiin sopivien vaihtoehtojen kartoituksessa. Voisiko seuraava koti löytyä palveluita lähellä sijaitseva kerrostalosta tai helppohoitoisesta pienestä rivitaloasunnosta? Asumista voi keventää myös valitsemalla yhtiömuotoisen asunnon tai siirtymällä esimerkiksi vuokra-asumiseen.

Seniorin talous järjestykseen asunnonvaihdon yhteydessä

Omakotitalon myyntiin ja uuden ostoon liittyy merkittäviä taloudellisia järjestelyjä. Joillekin tämä voi tarkoittaa tarvetta lisärahoitukselle, kun taas toisille käytettäviin saattaa jäädä huomattava määrä varallisuutta.

Taloudellisten kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Säästöpankin asiantuntijat tarjoavat kokonaisvaltaista talousneuvontaa ja auttavat löytämään parhaiten henkilökohtaiseen tilanteeseen sopivat ratkaisut. Mikäli ylijäänyttä varallisuutta on runsaasti, voivat Säästöpankki Yksityispankin(Siirryt toiseen palveluun) palvelut olla oikea ratkaisu.

Asunnonvaihdon keskellä kannattaa katsoa myös tulevaisuuteen ja laittaa kuntoon tärkeät talouden asiakirjat. Edunvalvontavaltakirja(Siirryt toiseen palveluun) on asiakirja, jolla valtuutetaan itse valittu henkilö hoitamaan muun muassa taloudellisia asioita siinä tapauksessa, jos oma toimintakyky heikkenee. Länsi-Uudenmaan Säästöpankin pankkijuristi, VT Elisa Nordling selventää, mitä edunvalontavaltakirja tarkoittaa.

Edunvalvontavaltakirjalla voidaan varautua muun muassa siihen, että asuminen uudessa kodissa ei jossain vaiheessa ole enää mahdollista. Edunvalvontavaltakirjassa annetaan valtuutetulle määräyksiä esimerkiksi asunnon myyntiin tai vaihtamiseen liittyen. Lisäksi valtuutukseen voidaan kirjata tarkempia määräyksiä, jotka voivat koskea vaikkapa asunnon toista omistajaa.

Edunvalvontavaltakirjan laatiminen ei koske pelkästään ikäihmisiä – se on tärkeä asiakirja aivan kaiken ikäisille. Asiakirjat tulee laittaa kuntoon silloin, kun toimintakyky on vielä tallella. Pankin lakipalveluiden(Siirryt toiseen palveluun) avulla koko perheen edunvalvonta-asiat voidaan laittaa kerralla kuntoon.

Ota askel kohti helpompaa asumista ja huolettomia eläkepäiviä

Tutusta kodista muuttaminen voi tuntua vaikealta päätökseltä. Jos kuitenkin harkitset myyntiä, älä epäröi ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään – päätöksen ei tarvitse olla vielä lukkoon lyötynä.

Välittäjälle soittaminen voi olla ensimmäinen askel kohti huolettomampaa asumista. Sp-Koti Valoan välittäjät ja Länsi-Uudenmaan Säästöpankin rahoituksen asiantuntijat ovat asiakkaan tukena kaikissa asunnonvaihdon vaiheissa – aina ensiarviosta rahoituksen suunnitteluun ja kauppakirjojen kirjoitukseen.

Tutustu alueesi välittäjiin ja aloita taloutesi suunnittelu(Siirryt toiseen palveluun) yhdessä Säästöpankin asiantuntijan kanssa.


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta