Siirry sisältöön
Uratarinat

Janne Paasimies: Tiskarista toimitusjohtajaksi


”Oli kyseessä mikä tahansa rooli tai hoidettava tehtävä, se pitää hoitaa niin hyvin kuin ikinä pystyy. Ei ole olemassa huonoja töitä – jokaisella tehtävällä on merkitystä ja jokainen työ on arvokas. Kun työnsä tekee hyvin, se huomataan.” Näin kuuluu Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtajan, Janne Paasimiehen vinkki työelämässä menestymiseen. Mitä huolellisempi on ja mitä paremmin työnsä hoitaa, sitä enemmän ovia avautuu. Paasimiehen uralla on avautunut ovet niin risteilyaluksen tiskarin ja huonesiivoojan tehtäviin kuin kahvilanpitäjäksi Espanjan auringon alle. Vaikka urapolku on ollut monivaiheinen, siihen on silti kuulunut jo lähes 20 vuotta työtä välitysalalla – viimeisimpänä Sp-Koti Urbaaneita luotsaten!

Janne Paasimies

”16 opiskelijaa valmistui suoraan kortistoon ja yksi lähti karvanoppa-Corollalla Helsinkiin”

Ravintola-alalle 90-luvun alussa syvimpään lama-aikaan valmistunut Paasimies pakkasi tavaransa Kajaanissa Toyota Corollaan. Kotikaupunki jäi taakse. Töitä ei ollut, mutta Paasimies päätti, että hänen kohdallaan tilanne olisi toinen.

– Ajoin Helsinkiin, ostin Helsingin Sanomat ja katsoin sieltä avoimet työpaikat. Löysin perille Silja Linen terminaaliin ja kerroin haastattelun aikana kolmesti, että minähän sitten muuten haluan tämän työn. Löimme kättä päälle ja hyppäsin tuntemattomaan. Vasta työn saatuani aloin etsiä Helsingistä asuntoa. Tänä päivänä työmarkkinoilla toimitaan ehkä hieman eri tavalla, mutta rohkeutta ja sinnikkyyttä vaaditaan yhä, Paasimies toteaa.

Ensimmäiset työvuodet laivalla opettivat paljon. Paasimies ihastui asiakaspalvelutyöhön ja oppi tärkeän asian toimivasta työyhteisöstä. Roolista riippumatta kaikki tehtävät kuuluivat kaikille, sillä asiakas tuli aina ensimmäisenä. Tätä oppia hän noudattaa vielä tänä päivänäkin, ja joustaa siksi nykyisessä toimitusjohtajan roolissa tehtävästä toiseen enemmän kuin mielellään.

– Välitysalalla puhutaan paljon aina yrittäjämäisen asenteen omaksumisesta, koska kukaan ei tule hakemaan kotoa tekemään kauppaa. Omaa menestystarinaa pitää olla valmis rakentamaan itse. Työvuodet laivalla opettivat sinnikkyyttä, mutta niin opettivat myös vuodet ravintola-alan yrittäjänä vähintään yhtä paljon sitkeydestä ja kokonaiskuvan hallinnasta, Paasimies kertoo.

Tuhansien ja taas tuhansien tiskattujen lautasten jälkeen Paasimies perusti kioskin, ja pian jo kahvilan ja bistronkin. Kun jälleen tuli aika lähteä, Paasimies myi rakentamansa yritystoiminnan eteenpäin ja asui pari vuotta Espanjassa tarkoituksenaan ottaa rauhassa. Kuukauden jälkeen hän jo kunnosti liiketilaa kahvilaksi, ja ymmärsi, ettei pysähtyminen ollut häntä varten.

Monipuolinen urapolku päättyi itsenäisyyden kaipuuseen työelämässä

Nopeatempoinen, elämänmakuinen ja monipuolinen työ kiinteistönvälittäjänä osoittautui valinnaksi, mistä Paasimies löysi lopulta juuri sopivan uran.

– Kiinnostuin kiinteistönvälittäjän työstä vietettyäni muutaman vuoden palvelualojen esimiehenä. Halusin työn, jossa kellokortti ei määritä arkeani, vaan voin suunnitella aikataulujani vapaammin. Tein soveltuvuustestit alalle ja kävi ilmi, etten ollut välitystyöhön sopiva – ainakaan testien perusteella. Testit eivät minua kuitenkaan pysäyttäneet vaan marssin paikalliseen välitysliikkeeseen pyytämään mahdollisuutta, Paasimies muistelee.

Ala vei pian mennessään ja hän istui loistavasti välittäjien yhteisöön tehden hyviä tuloksia. Muutamassa vuodessa Paasimies oli onnistunut hurmaamaan valtavasti asiakkaita ja edennyt myyntipäälliköksi sekä siitä pian jo myyntijohtajaksi. Hän oli jatkuvasti valmis kehittymään ja etenemään, ja piti yhä samoja oppeja taskussaan kuin ennenkin: tee niin hyvin ja paljon kuin pystyt, niin ovia aukeaa.

– Kymmenen vuoden jälkeen hain vaihtelua, ja toimin Helsingin kaupungilla kohteiden myynnin ja markkinoinnin tehtävissä, kunnes halusin palata välitysalalle. Viihdyin muutamissa eri rooleissa niin operatiivisena johtajana, toimitusjohtajana kuin asiakkuusjohtajanakin. Missä roolissa ikinä olenkaan ollut, koko urani on ollut ihan aina asiakaspalvelua, Paasimies summaa.

Paasimiehen matkaan on tarttunut monipuolisen uran varrelta paljon ihmisiä – ystäviä, tärkeitä verkostoja ja yhteistyökumppaneitakin. Vaikka urapolku on ollut värikäs, tietyt asiat pysyvät. Paasimies kokee tärkeäksi, että hän tietää pikkuisen kaikesta kaikkea. Vaikka ympärillä työskentelee omien alojensa ammattilaisia, hän haluaa olla kartalla niistäkin asioista, mitä nykyinen rooli ei välttämättä vaadi. Lisäksi hän arvostaa asiakasta yhtä paljon kuin kaikissa muissakin rooleissaan. Erityisesti kiinteistönvälityksessä asiakaskokemuksesta huolehtiminen on merkittävä juttu.

– Voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa todella paljon siihen, mitä meistä puhutaan. Kun työnsä tekee hyvin, se tuo kiitosta tavalla tai toisella. Hyvä välittäjä kuuntelee, mitä asiakas todella tarvitsee. Vaikka usein ajatellaan, että hyvä välittäjä on se, joka laulaa asiakkaat suohon, tilanne onkin itseasiassa juuri päinvastainen. Hyvä välittäjä ei myy, tuputa tai tyrkytä. Työmme on ratkaisukeskeinen palvelu- ja asiantuntija-ammatti, joka saattaa joskus vaatia paljonkin aivotyötä laatikon ulkopuolelta.

Miltä tulevaisuus kiinteistönvälitysalalla näyttää?

Paasimies toteaa pitkällä välitysalan kokemuksellaan, että tulevaisuus ei tule muuttamaan alaa helpompaan suuntaan – mutta se on vain hyvä asia. Vaatimustaso kasvaa ja erilaisia sääntelyitä tulee jatkuvasti lisää. Se tarkoittaa, että tarvitaan valtavasti ammattitaitoa ja välittäjän merkitys onnistuneilla asuntokaupoilla korostuu.

– Työ on jo nyt hyvin monipuolista ja vaatii paljon asiantuntemusta sekä kykyä toimia erilaisten ihmisten ja tilanteiden välissä. Olen nähnyt itse, miten ala kehittyy, ja miten paljon se meihin kaikkiin alan toimijoihin vaikuttaa. Minun tehtäväni on antaa tukea ja ratkaista asioita nykyisen tiimini kanssa yhdessä. Asunnonvaihtoprosessissa työskennellään ihmisten suurimman omaisuuserän kanssa, ja haluan varmistaa, että Sp-Koti Urbaaneilla asiakkaiden asiaa ovat hoitamassa ei enempää eikä vähempää kuin alan parhaimmat tekijät, Paasimies toteaa.

Sp-Koti Urbaaneilla tulevaisuudessa siintää vahvasti ajatukset kasvusta. Paasimies on ylpeä osaamisesta, jota talon sisällä tällä hetkellä on ja uskoo, että kasvun ja markkina-aseman vahvistamisen myötä asiantuntemusta voisi tulla taloon jatkossa enemmänkin.

– Yhteistyö Nooa Säästöpankin(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun) kanssa on isossa roolissa, kun kasvatamme markkina-asemaamme pääkaupunkiseudun tunnettuna ja luotettuna välitysliikkeenä. Kun palvelemme asiakkaitamme yhdessä ja kokonaisvaltaisesti, saavutamme loistavia tuloksia, joihin niin me kuin asiakkaammekin ovat takuulla tyytyväisiä.

Muita uutisia