Siirry sisältöön
Vinkit

Espanjan asuntomarkkinoilla ostaja tarvitsee luotettavan välittäjän


Costa del Solin asuntomarkkinat jakautuvat rannikolla Malagasta Marbellaan ja Esteponaan sekä sivummalle vuoristooon, josta löytää omaa rauhaa ja autenttista espanjalaista tunnelmaa Alhaurín el Granden ja Coinin kaupungeista. Sp-Koti-yrittäjä Kari Raisaari kertoo, miten Espanjan asuntomarkkinoilla kannattaa toimia.

Sp-Koti Espanja Costa del Solin toimisto sijaitsee kuuluisalla palmukadulla Fuengirolan kaupungin sydämessä. Asuntokauppa on Aurinkorannikolla vilkasta ja siitä Kari Raisaarella on välittäjänä kokemusta Espanjassa jo kymmenen vuoden ajalta. Vuoden 2023 alussa Raisaari avasi Fuengirolaan välitysliikkeen osaksi Sp-Koti-ketjua. Raisaaren yritys on Meritalo Investment, S.L. :n toimipiste ja Raisaari työllistää myös kaksi espanjalaista välittäjää.

– Täällä Aurinkorannikolla eletään kahden asuntomarkkinan keskellä, kotimaisen ja ulkomaisen. Tänne tullaan myös ihan joka puolelta maailmaa: täällä on kirjoilla yli 140 eri kansalaisuuden edustajaa, kertoo Raisaari.

Yhteismyynti toimii Espanjassa

Raisaari on tunnettu ja luotettu välittäjä Aurinkorannikolla – ja sillä on todellakin arvoa. Välittäjille ei ole Espanjassa samanlaisia vaatimuksia kuin Suomessa ja toiminta on sen mukaista.

Raisaari haluaakin kannustaa suomalaisia ottamaan yhteyttä suoraan, kun asunto Espanjan Aurinkorannikolla kiinnostaa. Välitämme koteja Malagasta Marbellaan ja Esteponaan, mutta myös Malagan itäpuolen rannikko on Sp-Koti Costa del Sol -toimiston välittäjille tuttu alue. Sopivaa kohdetta voidaan kartoittaa täysin veloituksetta.

– Toivon, että ihmiset ottavat aikaisessa vaiheessa yhteyttä, koska neuvonta ja sopivan asunnon etsiminen eivät maksa mitään, muistuttaa Raisaari.

Sp-Koti ja Raisaari auttavat Espanjassa myös asuntokauppojen jälkeen: esimerkiksi luotettavien remonttimiesten löytämisessä, huonekalujen hankinnassa tai vakuutusasioissa.

– Toimimme täällä suomalaisten silmänä ja korvana ja ihan ilmaiseksi. Asiakkaan ei kannata tuskailla, vaan me autamme. 

Sp-Kodilla on Espanjassa usein yksinmyyntioikeus kohteeseen, ja asunnon tiedot laitetaan välittäjien yhteiseen myyntikantaan, josta löytyvät tarkat tiedot myös muille välittäjille, välityspalkkioita myöten. Asuntoja on tarjolla tälläkin hetkellä yli 30 000, ja hinnat alkavat 100 000 eurosta. 

– Jos asiakas esimerkiksi näkee netissä kiinnostavaan kohteen, hän voi lähettää meille linkin ja me tarkistamme, onko asunto ylipäätään olemassa ja onko se varmasti myynnissä. Sellaistakin on ollut, että kaupitellaan haamukohdetta ja viedään rahat, muistuttaa Raisaari Espanjan nurjasta puolesta. 

Kolme kiinni kasvanutta kaupunkia: Benalmádena, Fuengirola ja Mijas

Benalmádena, Fuengirola ja Mijas ovat kasvaneet niin kiinni toisiinsa, että turisti ei erota kaupungin rajoja. Rannikon lisäksi sisarkaupungit Alhaurín el Grande ja Coin kiinnostavat etenkin suomalaisia. Ne sijaitsevat noin 15-20 minuutin ajomatkan päässä rannikolta, joten niissä on elämä hiljaisempaa ja monella tapaa autenttisempaan. Valtaosa suomalaista hankkii espanjasta kakkoskodin, mutta nopeasti siitä tuleekin ykköskoti.

– Täällä rakennetaan paljon, ja vaikka pandemia hetkellisesti katkaisi kasvun pariksi vuodeksi, rakentamista jatkettiin eivätkä hinnat romahtaneet. Uudiskohteet ovat rakenteeltaan parempia kuin vanhat, sillä eristyksiä tehdään jo paljon. Rannikkoalueella lämpötila laskee alimmillaan alle +10 asteeseen, ja vuoristossa laskee vielä enemmän, +3–5 asteeseen.

Monessa asunnossa on koko asunnon kattava lattialämmitys, mikä on suomalaiselle avojaloin kulkevalle mieluisaa. Uudiskohteista löytyy myös upeat uima-altaat, etätyötiloja, kuntosaleja ja avokeittiöt. Perinteinen espanjalainen tyyli on rakentaa useita pieniä huoneita. Espanjassa suomalaisen kaksion neliöillä saa jo kolmion. Asuminen on kuitenkin edullista ja esimerkiksi vastikkeet varsin pieniä.

– Ison kolmion vastike ilman uima-allasta voi olla 50 euroa kuukaudessa, uima-altaalla noin 85 euroa. Lisäksi kaikki asunnot ovat kiinteistöjä, joten niihin kohdistuu kiinteistöveroa vuosittain 200 eurosta alkaen, muistuttaa Raisaari.

Välityspalkkiot jaetaan

Espanjassa koko asuntomarkkina toimii eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi ilman yksinmyyntioikeutta samaa asuntoa saa myydä kuka tahansa ja hintakin saa vaihdella. Välityspalkkion maksaa myyjä ja se puolitetaan, jos toiselta välittäjältä löytyy ostaja. Välityspalkkiot ovat samaa luokkaa kuin kiinteistökauppojen palkkiot Suomessa. Espanjassa paras tapa ostaa asunto onkin ottaa yhteyttä välittäjään. Ostotoimeksianto ei maksa mitään.

– Meidän työstä yli puolet ajasta on toimia ostajan luottovälittäjänä, ostoasiamiehenä. Kun sopiva asunto on löytynyt ja hinnasta on päästy sopuun, ostajan tehtävä on hankkia lakimies, joka hoitaa kaupat loppuun asti.

Sp-Koti Costa del Sol:n toimistolla on kumppanina lakitoimisto, jossa asiakirjat käännetään suomeksi, jolloin mitään papereita ei tarvitse allekirjoittaa “sokkona”. Lakitoimistot veloittavat 1% kauppahinnasta ja palkkio on kaikilla lakitoimistoilla sama. 

Tiesitkö?

Espanjassa asunnot ovat kiinteistöjä, joista omistajat vastaavat itse kaikilta osin. Vain talon julkisivu kuuluu taloyhteisön vastattavaksi. Taloyhteisöä vastaa Suomessa taloyhtiö, ja taloyhteisöä johtaa presidentti, kun Suomessa se on hallituksen puheenjohtaja. Vähintään kerran vuodessa pidettävä yleiskokous päättää yhteisön asioista, mutta presidentille kannattaa ilmoittaa asunnossa tehtävät remontit.

Sp-Koti Espanja Costa del Sol


Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 6, Fuengirola

+358 45 157 2420

costadelsol@spkoti.fi

Muita uutisia