Siirry sisältöön
Sp-Koti Metsä

Välittäjän vastuu on varmistaa kiinteistökaupan onnistuminen ja sen turvallisuus


Julkaistu:

Kiinteistökaupassa on kyse asiakkaan elämän varmasti yhdestä suurimmista päätöksistä, joten kaupan onnistumisen varmistaminen ja sen turvallisuus ovat vähintä, mitä välittäjä voi kaupan osapuolten eteen tehdä. Turvallinen kiinteistökauppa edellyttää lakien ja asetusten mukaan laadittua kauppakirjaa, jossa huomioidaan sekä myyjän että ostajan edut, kauppahinnan maksu ja muut mahdolliset kauppaan sisältyvät asiat.

Huolellisesti laadittu kauppakirja on olennainen osa onnistunutta ja hyvin hoidettua kauppaa

Välittäjän tehtävänä on huolehtia, että kauppakirja laaditaan hyvissä ajoin ennen kaupantekoa. Kaupan osapuolilla tulee olla vähintään 3–4 vuorokautta aikaa tutustua kauppakirjaluonnokseen, jotta kuittaukset sekä mahdolliset kommentit ja korjaukset saadaan riittävän ajoissa. Kauppakirjan tulee sisältää kaikki osapuolten kannalta olennaiset sekä ostotarjouksessa sovitut ehdot lakien ja asetusten mukaisesti – hyvin laadittu ja oikean sisältöinen kauppakirja on onnistuneen kaupan edellytys.

Kaupantekoajankohdasta sovitaan sekä myyjän että ostajan kanssa, mutta myös kaupanvahvistajan kanssa, mikäli kyseessä ei ole sähköinen kauppa. Jos kauppa tehdään pankissa, välittäjä varaa kaupantekoajankohdan pankista hyvissä ajoin.

Välittäjän vastuulla on:

  • Varmistaa, että mahdolliset kirjalliset panttikirjat ovat saatavilla kaupantekotilaisuuteen tai että sähköiset panttikirjat ovat siirrettävissä osapuolten sopimalla tavalla ostajalle tai ostajan määräämälle taholle.
  • Tilata kaupantekotilaisuuteen kaupanvahvistaja ja muistuttaa kaupan osapuolia kaupanvahvistajan palkkiosta sekä huolehtia, että kaupan osapuolet suorittavat palkkion sopimuksensa mukaisesti.
  • Selvittää toimeksiantajalta, kohdistuuko kiinteistöön erääntyneitä käyttömaksuja, esimerkiksi maksamattomia tiemaksuja.
  • Tarkistaa mahdollisen sähköliittymäsopimuksen siirrettävyys, jos liittymä siirretään kaupassa ostajalle.

Kiinteistöön kohdistuvat kiinnitykset sekä panttikirjojen tyyppi yksilöidään kauppakirjassa. Välittäjä huolehtii myös, että kauppakirjalle kirjataan sähköisen panttikirjan saajan antama siirtositoumus sekä maininta siitä, kuka vastaa siirtomaksusta. Toimeksiantajan tulee aina saada tieto välityspalkkiosta ja kulujen yhteismäärästä ennen kaupantekotilaisuutta.

Välittäjä turvaa molempien osapuolten etuja kaupanteossa

Niin sanotussa ”käteiskaupassa” kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan kaupan syntymisen yhteydessä, yleensä verkkopankissa. Fyysisesti tehdyssä käteiskaupassa kauppahinta maksetaan kaupantekotilaisuudessa ja kuitataan maksetuksi ja saaduksi kauppakirjan allekirjoituksin – samalla omistusoikeus siirtyy ostajalle. Käteiskauppa ei kuitenkaan ole aina mahdollinen ja tällöin kyseessä on maksuehtoinen kauppa.

Maksuehtokaupassa kauppahinta maksetaan vähintään kahdessa erässä ja kaupan osapuolten edut turvataan vakuusjärjestelyin. Vaikka maksuehtoisessa kaupassa kauppahinnalle annetaan maksuaikaa, tulee ostajan maksaa osa hinnasta jo kaupan syntymisen yhteydessä.

Sähköisesti tehdyssä kaupassa kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan kaupanteon yhteydessä. Kauppa syntyy, kun sekä myyjä että ostaja ovat hyväksyneet samansisältöisen sähköisen kauppakirjan kaupankäyntijärjestelmässä.

Sp-Koti Metsässä kaupantekotilaisuuteen valmistaudutaan aina sen vaatimalla arvokkuudella

Välitysalalle suunnattujen yleisohjeiden ja lain edellyttämien asioiden lisäksi välittäjän yksi tärkeimmistä tehtävistä on huomioida kaupantekotilaisuudessa molemmat osapuolet, jotta he tuntevat asemansa turvalliseksi, tasavertaiseksi sekä luottavaiseksi.

Välittäjä käy kauppakirjan sisällön läpi kaupan osapuolten kanssa ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin ennen allekirjoittamista. Välittäjän tehtävä on huolehtia siitä, että kaupan osapuolet tulevat paikalle ja saavat omat kappaleensa kauppakirjan liitteinä olevista asiakirjoista sekä siitä, että kauppahinta tai sen sovittu osa ja mahdolliset vakuusasiakirjat siirtyvät kaupanteossa sopimuksen mukaisesti.

Välittäjä antaa ostajalle ohjeet lainhuudon hakemisesta, varainsiirtoveron suorittamisesta ja varainsiirtoveroilmoituksen antamisesta Verohallinnolle määräaikoineen sekä tiedon määräajan laiminlyönnistä aiheutuvista viivästysseuraamuksista. Kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen ostaja tai ostajan pankki maksaa kauppahinnan myyjän tilille ja omistusoikeus siirtyy ostajalle.

Jussi Salomäki

Metsäasiantuntija, Yrittäjä, LKV, KiLAT, kaupanvahvistaja

+358 29 7031 0523

jussi.salomaki@spkoti.fi

Sp-Koti Metsä


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta