Siirry sisältöön
Sp-Koti Metsä

Sp-Koti Metsä myy metsätilasi tarjousaikakaupalla – tavoitteena taata paras mahdollinen hinta


Julkaistu:

Metsätilan välittämiseen liittyy sama lainsäädäntö ja prosessit kuin asunnon välitykseenkin, mutta niiden lisäksi metsätilakaupassa on useita erityisosaamista vaativia yksityiskohtia, joihin tarvitaan erityistä asiantuntijuutta. Onneksi me hallitsemme ne erinomaisesti! Aikarajallinen tarjousmenettely eli tarjousaikakauppa on yleisesti käytössä vain metsätilavälityksessä. Sp-Koti Metsän kautta metsätila myydään aina tarjousaikakaupalla, jolla tavoitellaan toimeksiantajalle aina parasta mahdollista hintaa.

Myynti-ilmoituksessa näkyvä hinta on metsätilan hintapyyntö, joka perustuu Sp-Koti Metsässä metsäalan ammattilaisen tekemään tila-arvioon, myyjän tavoitteisiin sekä nykyiseen markkinahintaan. Ostajaehdokas voi tarjota metsätilasta mieleisensä hinnan, joka voi olla enemmän, vähemmän tai saman verran kuin asetettu hinta.

Tarjousaikakauppa on etu metsätilaa myydessä Sp-Koti Metsän kautta

Tajousaikakaupassa eli suljetussa tarjousmenettelyssä metsätilalle asetetaan hintapyynnön lisäksi myös rajallinen tarjousaika. Tämä tarkoittaa sitä, että ostajat voivat annetun aikarajan puitteissa tehdä myynnissä olevasta metsätilasta suljettuja tarjouksia. Ostajaehdokkaat eivät saa tietoonsa muiden tarjousten tekijöitä, summia tai ehtoja missään vaiheessa. Myyjäkin saa tarjoukset hyppysiinsä vasta tarjousajan päätyttyä. Haluamme tarjota luottamukselliset kaupat molemmille osapuolille, joten pidämme niin myyjän kuin ostajankin jännityksessä tarjousajan loppuun saakka.

Ostotarjousten on oltava välittäjällä annettuun määräaikaan mennessä, mutta ennen sitä ostajat voivat vapaasti muuttaa tarjoustaan. Välittäjä esittää tarjoukset myyjälle määräajan umpeuduttua, jonka jälkeen myyjä päättää kenelle, millä hinnalla ja millä ehdoilla hän haluaa metsätilansa myydä. Myyjällä on myös oikeus hylätä tai tehdä vastatarjous ostajalle tarjouksen voimassaoloaikana.

Jatkuvassa myynnissä eli niin sanotussa aikarajattomassa tarjousmenettelyssä ostotarjouksia esitellään metsätilan myyjälle sitä mukaan kun niitä saapuu. Tällöin myynti-ilmoituksessa ei ole annettu määräaikaa tarjousten vastaanottamiselle, jolloin myyjä voi hyväksyä, hylätä tai tehdä vastatarjouksen milloin tahansa. Ostaja voi myös halutessaan maksaa metsätilasta käsirahan, jolloin kohde poistetaan myynnistä odottamaan myyjän päätöstä.

Kaikille tarjouksen tehneille ilmoitetaan viipymättä, kun myyjä on hyväksynyt tehdyn tarjouksen. Tämän jälkeen metsätilavälittäjä laatii tarjouksen perustella virallisen ostotarjouksen sekä kauppakirjan luonnoksen liitteineen ostajan ja myyjän hyväksyttäväksi.

Näin teet metsätilasta kiinnostavan tarjouksen

Ostotarjous toimitetaan välittäjälle sivuston tarjouslomakkeella, sähköpostilla tai puhelimitse. Tarjoukselle asetetaan voimassaoloaika, jonka suositellaan olevan vähintään 7 vuorokautta – jos tarjoukselle ei ole asetettu voimassaoloaikaa, se on voimassa toistaiseksi. Ostaja voi halutessaan lisätä tarjoukseensa myös omia ehtoja, jolloin ostotarjouksesta tulee ostajan puolesta ehdollinen. Tässä muutama vinkki kiinnostavan tarjouksen tekemiseen:

  • Tarjouksen on hyvä olla hieman yli tasasumman, sillä usein kohteista tarjotaan pyöreitä summia. Mikäli myyjä valitsee vain korkeimman tarjoushinnan, pienikin euromäärä voi ratkaista kaupan.
  • Tarjoukseen kannattaa jättää riittävän pitkä voimassaoloaika, jolloin pysyt myyjän mielessä mahdollisimman pitkään. Lyhyt voimassaoloaika on perusteltua esimerkiksi silloin, jos olet jättänyt samaan aikaan toisesta kohteesta tarjouksen.
  • Mitä tarkemmat tiedot annat itsestäsi, sitä varmemmin välittäjä tavoittaa sinut. Esimerkiksi ilman puhelinnumeroa jätettyä tarjouksentekijää voi tavoitella ainoastaan sähköpostilla. Jos vielä osoitteessakin olisi puutteita, kauppa voisi mennä sivu suun harmittoman näppäilyvirheen vuoksi.
  • Tasatilanteessa myyjä valitsee usein vähäriskisemmän tarjouksen, jossa on mahdollisimman vähän ehtoja. Ostaja voi kuitenkin turvata omaa tarjoustaan tekemällä ehdollisen tarjouksen, esimerkiksi varaamalla mahdollisuuden käydä tarkistamassa kohteen tiedot maastossa ennen ostopäätöksen tekemistä.
  • Suostut ostajana maksamaan kaupantekoon liittyvät kustannukset, eli varainsiirtoveron, mahdolliset lohkomiskulut, lainhuutokustannukset ja puolet kaupanvahvistajan palkkiosta tai vaihtoehtoisesti sähköisessä kaupassa asiointi- ja lainhuutohakemusmaksun.

Myynti-ilmoituksen kautta tehty tarjous ei ole sitova, mutta hyväksytystä tarjouksesta aiheetta vetäytyvän on korvattava toiselle osapuolelle kohtuulliset ja välittömät kulut.

Sp-Koti Metsä on apunasi kaikissa tarjouksen tekemiseen liittyvissä asioissa

Jos pohdit metsätilasi myymistä ja haluat varmistaa onnistuneet kaupat sekä parhaan mahdollisen kauppahinnan, on Sp-Koti Metsä oikea osoite. Voit luottaa siihen, että ammattitaitoiset metsätilavälittäjämme hoitavat puolestasi erityisosaamista vaativan myyntiprosessin alusta loppuun asianmukaisesti ja luotettavasti. Metsätilakaupan onnistuminen on meille kunnia-asia!

Katso videolta, miten voit itse hyödyntää tarjousaikakauppaa oman metsätilasi myynnissä! (Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun)

Jussi Salomäki

Metsäasiantuntija, Yrittäjä, LKV, KiLAT, kaupanvahvistaja

+358 29 7031 0523

jussi.salomaki@spkoti.fi

Sp-Koti Metsä


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta