Siirry sisältöön
Sp-Koti Valoa

Sähköinen asuntokauppa yleistyy – digitalisoituminen lisää kauppojen turvallisuutta ja sujuvuutta


Julkaistu:

Asuntokauppa digitalisoituu kovaa vauhtia, sillä tulevan 10 vuoden kuluessa viimeisetkin paperiset osakekirjat on siirrettävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Siirtymä digitaalisen asuntokaupan aikaan tuo mukanaan muutoksia myös kaupankäynnin vaiheisiin. Uutta tapaa on kuitenkin turha jännittää – digitaalinen asiointi on helppoa, nopeaa ja turvallista, sillä rahoituksen ja kiinteistövälityksen ammattilaiset ovat apunasi läpi prosessin.

Sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtymisellä on jo aikataulu

Siirtymä asuinhuoneistojen tietojen ja omistajamerkintöjen sähköistymisessä on nyt edennyt vaiheeseen, jossa kaikkien asunto-osakkeen omistajien on haettava omistukselleen sähköistä omistajamerkintää. Merkintä on haettava Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä huoneistotietojärjestelmästä(Siirryt toiseen palveluun) 10 vuoden kuluessa asuntokaupoista, tai viimeistään silloin, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon järjestelmään.

Paperisista osakekirjoista luopuminen ja sähköiseen rekisteriin siirtyminen on merkittävä edistysaskel kohti sujuvampaa asuntokauppaa ja luotonantoa. Digitaalisen asuntokaupan DIAS-palvelussa(Siirryt toiseen palveluun) kaupankäynti on nopeaa, luotettavaa ja läpinäkyvää – kaupan vaiheet tulevat tietoosi reaaliaikaisesti ja sinulla on mahdollisuus tutustua asiakirjoihin omassa rauhassa joustavasti aikataulujesi mukaan.

Asuntokaupat hoituvat sähköisesti monissa eri tilanteissa

Mahdollisuutta digitaaliseen asuntokauppaan kannattaa kysyä välittäjältä siinä vaiheessa, kun sopiva asunto on löytynyt ja kauppahinnasta on sovittu. Myös lainan myöntävään pankkiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä. Kaupan valmistelu ja laina-asiakirjojen allekirjoitus voidaan hoitaa sujuvasti Säästöpankin sähköisen asioinnin palvelussa.

DIAS-kaupankäyntipalvelussa kauppakirja allekirjoitetaan kätevästi omilla pankkitunnuksilla. Digitaalisissa asuntokaupoissa kaikkien osapuolten on oltava oikeustoimikelpoisia, sillä järjestelmässä ei ole mahdollista valtuuttaa muita osapuolia. Kuolinpesän asunto- ja kiinteistökaupoissa on huomioitava, että pesän osakkaat on vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa.

Rahoituksen ja kiinteistönvälityksen asiantuntijat tukena myös sähköisissä asuntokaupoissa

Vaikka asuntokaupat tapahtuvat sähköisesti, ovat kiinteistönvälityksen ja rahoituksen asiantuntijat aina tiiviisti läsnä koko prosessin ajan. Digitaalista kaupankäyntiä ei siis kannata jännittää, vaikka sähköiset kanavat tuntuisivatkin vierailta. Digitaaliset asuntokaupat ovat kuuluneet asiantuntijoiden, kuten välittäjien, isännöitsijöiden ja pankkien arkeen jo pitkään, joten kaupat hoituvat myös sähköisissä palvelukanavissa tutulla ja turvallisella tavalla.

  • Huolehdi pankkisi kanssa ennen kauppakirjan allekirjoittamista, että kaikki asuntolainaan liittyvät paperit on allekirjoitettu.
  • Välittäjä laatii kauppakirjaluonnoksen, joka tulee tarkastettavaksi järjestelmään kaupan molemmille osapuolille. Tarkista kauppakirja huolellisesti ja mahdollisimman pian.
  • Välittäjä käynnistää digitaalisen asuntokaupan, kun kaupan ehdoista on sovittu. Kauppakirja on valmis kun sekä ostaja että myyjä ovat sen hyväksyneet.
  • Välittäjä avaa allekirjoitusvaiheen, kun kaikki asuntokauppaan liittyvät asiat on myyjän ja ostajan pankin kanssa tarkastettu. Kaupan osapuolet saavat sähköpostitse kutsun allekirjoittamaan kaupan dokumentit.
  • Aikaa kauppakirjan allekirjoittamiseen on 24 tuntia. Kauppakirja allekirjoitetaan DIAS-järjestelmässä omilla pankkitunnuksilla.
  • Pankit hoitavat kauppasumman, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron.

DIAS-järjestelmän käyttö on huoletonta ja helppoa kaikille kaupan osapuolille. Näin toteaa myös Länsi-Uudenmaan Säästöpankin luottopäällikkö Laura Eskola.

Voit rauhassa lukea asiakirjat ja tutustua niihin ilman paineita sekä allekirjoittaa sinulle sopivalla hetkellä. Asiakirjojen sisältöihin kannattaa aina tutustua tarkasti ja huolellisesti.

Turvalliset ja huolettomat sähköiset kaupat pankin ja välittäjän avulla

Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa sen, että kaupat voi tehdä silloin, kun sinulle parhaiten sopii, ilman käyntiä pankissa ja ilman kaikkien aikataulujen yhteen sovittamista. Oli kyseessä sitten asunto-osake tai kiinteistö, paperityöt hoituvat paikasta riippumatta vaivattomasti verkon välityksellä. Digitaalinen asuntokauppa on paitsi helppo myös turvallinen tapa saattaa kaupat maaliin niin asunnon tai kiinteistön myyjälle kuin ostajallekin.

Sp-Koti Valoan toimitusjohtaja Janne Vermasheinä lisää, että perinteisessä kaupankäynnissä kaikkien osapuolten aikataulujen yhteensovittaminen ja käytännön järjestelyt vievät yllättävän paljon aikaa.

Sähköisen asuntokaupan myötä välittäjien tehokkuus paranee, ja aikaa jää enemmän asiakkaiden kohtaamiseen. Kun asiat hoidetaan digitaalisesti, tarvitaan silloin kaupankäyntiin kiinteistönvälityksen asiantuntija, joka varmistaa, että kaikki dokumentaatio tulee hoidetuksi asianmukaisesti.

Länsi-Uudenmaan Säästöpankki ja Sp-Koti Valoa ottavat asuntokaupan digitalisoitumisen innolla vastaan! Ole meihin rohkeasti yhteydessä ja hoidetaan asuntokauppasi sähköisesti!


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta