Mitä sinun pitää metsänomistajana tietää yksityisteistä, tieoikeuksista ja rasitteista?
Metsänomistajana hallinnoit todennäköisesti paitsi vihreää valtakuntaasi, myös sinne johtavaa tietä – tai ainakin osaa siitä. Suurin osa meistä on varmasti joskus kulkenut yksityisellä tiellä tai vähintäänkin ajanut sellaisen ohi, mutta mitä se tien alussa tönöttävä kyltti oikeasti tarkoittaa? Tällaisella tiellä, tieosakas ei noin vain voikaan huristella huolettomasti edestakaisin ilman vastuita tai velvoitteita. Metsäkaupassa yksityisteihin liittyy paljon huomioitavia asioita, jotka niin metsänomistajan kuin -ostajankin on hyvä ymmärtää.
Suomessa yksityisiä teitä on noin 370 000 kilometrin verran, joista valtion hallussa on noin 80 000 kilometriä. Yksityisteillä on noin 2 miljoonaa käyttäjää ja niiden varrella sijaitsee suuria metsäkiinteistöjä, maatiloja, monia yrityksiä sekä muita Suomen omavaraisuuden ja huoltovarmuuden kannalta tarpeellisia toimintoja. Metsätalousmaalla kulkevia yksityisteitä kutsutaan metsäteiksi, joita rakennetaan metsäkiinteistöille esimerkiksi puunkorjuuta, hoitotöitä tai virkistyskäyttöä varten. Metsäautoteitä on Suomessa peräti 120 000 kilometriä ja yleisesti ottaen ne ovat liityntäväyliä metsästä yleisen maantieverkkoon. Voidaan siis todeta, että yksityistieverkolla on erittäin suuri yhteiskunnallinen merkitys Suomen tieverkostossa.
Yksityisteitä, tieosakkaita ja tieoikeuksia, siis mitä?
Yksityistie ei suinkaan kanna hienoa nimeänsä turhaan, vaan on sen mukaisesti yksityisten henkilöiden, maanomistajien tai yhteisöjen eli tieosakkaiden, omistuksessa ja hallinnassa. Näitä teitä käytetään useimmiten yksityisiin tarkoituksiin, kuten metsiin, maatalousalueille, kiinteistöihin tai vaikkapa mökille pääsemiseen.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse omistaa kokonaista tietä saadaksesi ajaa sillä, vaan sinulla voi olla myös oikeus käyttää sitä – tietyin ehdoin totta kai. Tieoikeus voi kattaa erilaisia käyttöoikeuksia, kuten esimerkiksi tiellä kulkemisen, ajoneuvon käytön ja mahdollisesti myös oikeuden rakentaa tai ylläpitää tietä. Yleisesti ottaen yksityistie sisältää aina tieoikeuden, jos tietä käytetään esimerkiksi yhdessä useamman kiinteistön voimin. Tieoikeuteen kuuluu usein myös tiemaksuja, jotka ovat ikään kuin korvauksia kiinteistön omistajalle siitä, että tieoikeutta käytetään hänen maallaan.
Tieosakkaat, eli tiehen rasiteoikeuden saaneet kiinteistöt muodostavat tiekunnan, joka huolehtii ja vastaa yksityistien rakentamisesta sekä kunnossapidosta. Tiekunta perustetaan joko Maanmittauslaitoksen tai kunnan tielautakunnan pitämässä yksityistietoimituksessa, jonka jälkeen se merkitään yksityistierekisteriin. Yksityisteitä voidaan toki hoitaa myös ilman tiekuntaa sopimalla huolehdittavista asioista tieosakkaiden kesken. Kaikki yksityisteiden kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset katetaan perimällä tieosakkailta tiemaksua. Maksut perustuvat tieosakkaiden tien käyttöön ja niitä voi olla kolmenlaisia: yksikkömaksuja, perusmaksuja ja käyttömaksuja.
Väistä mökkitiellä vastaan ajavat yllätykset metsäkaupoilla
Kun olet myymässä tieosakkaana yksityistien yhteydessä olevaa metsäkiinteistöä, sinun tulee huolehtia kaikki tienpitoon kuuluvat velvoitteet kuntoon ennen metsäkauppoja. Käytännössä tämä tarkoittaa tieyksikkömaksua, mutta on myös muutama muu juttu, jotka tulee huomioida yllätysten välttämiseksi:
- Uudelle omistajalle on syytä kertoa hyvissä ajoin, että kulku kiinteistölle tapahtuu yksityistä tietä pitkin, samoin kuin aiempien vuosien tieyksikkömaksun taso.
- Ostajan kanssa kannattaa sopia kustannusten jakamisesta, jos tiellä on meneillään esimerkiksi perusparannushanke, josta kaikkia kuluja ei ole vielä laskutettu.
- Muistuta ostajaa ottamaan yhteyttä tiekuntaan tai tieisännöitsijään, jotta uuden omistajan yhteystiedot saadaan päivitettyä tiekunnan osakasluetteloon.
- Yksityistielain mukaan ilmoitusvastuu tienkäytön muutoksista on aina tieosakkaalla. Eli kun metsätila myydään, ostajan tulee ilmoittaa tiekunnalle sekä kiinteistön uudet yhteystiedot että mahdolliset tien käyttöön liittyvät muutokset. Yksityistien varrelta ostetun kiinteistön omistajanvaihdos käy helpoiten Maanmittauslaitoksen tai Tieyhdistyksen sivuilta löytyvän lomakkeen avulla.
Sp-Koti Metsä auttaa metsäkaupan osapuolia yksityistieasioissa
Ammattitaitoiset metsätilavälittäjämme ovat onneksi apunasi myös yksityisteihin liittyvissä mutkissa! Selvitämme puolestasi kaikki mahdolliset tien käyttöön liittyvät rasitukset, oikeudet ja mahdolliset tiemaksut jo toimeksiantoa tehtäessä. Tiedonantovelvollisuuden mukaisesti kerromme tietysti tien käyttöön liittyvistä seikoista aina myös ostajalle, ja liitämme kauppakirjaan esitäytetyn lomakkeen lähetettäväksi tiekunnalle. Sp-Koti Metsä hoitaa metsäkauppasi mutkattomasti ja turvallisesti maaliin – ympäri Suomen.
Jussi Salomäki
Metsäasiantuntija, Yrittäjä, LKV, KiLAT, kaupanvahvistaja